Freixenet

Join the celebration of life

Freixenet staat voor genieten! Freixenet komt vanuit Spanje, ten zuidwesten van Barcelona. Daar vier je het leven natuurlijk altijd. Momenten die je mag vieren in je leven worden alleen maar leuker met een fles Cava. Het lekkere ‘pop’ geluid als je de fles opent, er is niks heerlijkers dan dat, toch? De prachtige tinteling wanneer je de eerste slok neemt: hmm! Puur genieten. Op de een of andere manier wordt elk moment dat je viert net even iets onvergetelijker wanneer je het viert met bruisende bubbels.

Over de herkomst

Hoe het begon

De geschiedenis van Freixenet gaat terug tot 1861. Francesc Salla Ferrés heeft toen een bedrijf opgestart dat wijn maakte en exporteerde naar Amerika. De wijnmakerij van toen bestaat tot op de dag van vandaag nog! Gerestaureerd natuurlijk en er worden nog steeds kleine hoeveelheden Cava geproduceerd. In 1889 werd de gewaagde beslissing gemaakt door Dolores en Pedro om van wijnen over te schakelen naar het produceren van Cava volgens de ‘metodo tradicional’. De enige vraag die er nu nog was: hoe zouden ze de Cava gaan noemen? Uiteindelijk is er gekozen voor Freixenet, wat afstamt van een wijngaard genaamd ‘La Freixenada’. In 1930 werd een kantoor geopend in New Jersey om de productie van de Cava wereldwijd te maken. De visie was: iedereen heeft wel eens iets te vieren en dit gebeurd dan ook over de hele wereld. Cava moest hier deel van uitmaken. Eind jaren dertig is Pedro komen te overlijden, naar aanleiding van de Spaanse Burgeroorlog. Dolores en haar drie oudste dochters bleven over om het bedrijf te leiden. In 1941 introduceerde Dolores de Freixenet’s Carta Nevada aan de wereld. Deze Cava zat in een opvallende witte fles. Tot op de dag van vandaag is deze fles een icoon geworden voor het merk. Doroles ging in 1957 met pensioen en gaf het bedrijf over aan haar zoon, Josep Ferrer. Josep had een passie: de Freuxenet nóg beter doen smaken. Zo begonnen ze met druiven pneumatisch te persen, in plaats van met de hand. Ook gebruikten ze als eerste gekoelde tanks om de fermentatie te controleren en zijn ze één van de leiders geweest in de ontwikkeling van hun eigen gist. Josep wilde meer. Josep wilde wereldwijd bekend worden met de Cava’s. En zo begon de droom van het bedrijf. In de jaren ’70 werd de Cava, Cordon Negro, gelanceerd in een prachtige zwarte fles. Weer zo’n unieke fles! Dit werd al snel ’s werelds best verkopende Cava. Dankzij het harde werk van Josep Ferrer was Freuxenet in de jaren ’80 wereldleider in Cava.

Smaak van Freixenet

GDe smaak van Freixenet varieert afhankelijk van het type wijn of cava dat geproduceerd wordt. Over het algemeen hebben de mousserende wijnen en cava's van Freixenet echter een kenmerkende droge en verfrissende smaak, met een fijne mousse en subtiele aroma's van fruit en bloemen. De cava's van Freixenet hebben vaak een licht fruitige en bloemige smaak, met tonen van groene appel, citrusvruchten en amandel. Ze hebben een verfrissende zuurgraad en een droge afdronk. De mousserende wijnen van Freixenet hebben meestal een elegante en verfijnde smaak, met tonen van citrusvruchten, perzik, brioche en vanille. Ze zijn vaak droger dan andere mousserende wijnen en hebben een verfrissende zuurgraad. Over het algemeen staat Freixenet bekend om zijn evenwichtige en toegankelijke smaak, die geschikt is voor allerlei gelegenheden en gerechten. Of je nu kiest voor een droge cava of een fruitige mousserende wijn, Freixenet biedt altijd een smaakvolle en verfrissende ervaring.

Ingrediënten

De ingrediënten van Freixenet variëren afhankelijk van het type wijn of cava dat geproduceerd wordt. Over het algemeen worden echter de volgende ingrediënten gebruikt: Druiven: Freixenet maakt gebruik van verschillende soorten druiven, afhankelijk van het type wijn of cava. Voor cava worden meestal de druivensoorten Macabeo, Xarel-lo en Parellada gebruikt. Voor de mousserende wijnen worden meestal Chardonnay- of Pinot Noir-druiven gebruikt. Gist: Om de wijn of cava te laten fermenteren en mousseren, wordt gist toegevoegd. Freixenet gebruikt hiervoor vaak natuurlijke gisten. Suiker: Suiker wordt soms toegevoegd om de smaak van de wijn of cava te balanceren en de fermentatie te bevorderen. Andere ingrediënten: Afhankelijk van het type wijn of cava kunnen er ook andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals wijnsteenzuur om de zuurgraad te verhogen, of sulfiet om de wijn te stabiliseren. Freixenet staat bekend om zijn hoge kwaliteit mousserende wijnen en cava, die gemaakt worden met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten en traditionele productiemethoden.