Whisky

1820 producten

Van hoog naar laag sorteren

1-24 of 1820 results

Producten 1 tot 24 van 1820 in totaal

Voordelen van whisky online bestellen bij Topdrinks

Wanneer je whisky online besteld bij Topdrinks profiteer je van veel voordelen. Je kan uitgebreid ons uitgebreide en exclusieve aanbod in alle rust doornemen. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar een voordelige whisky of een limited edition.

Ons doel is tenslotte om jou van een uniek moment te voorzien door de whisky te leveren die bij jou past. Dat doen we door je van gedegen advies te voorzien in onze blog, maar ook door korte lijnen te houden met leveranciers. Daardoor bieden wij whisky’s aan voor een scherpere prijs dan elders.

Door jarenlange ervaring in de drankensector kan Topdrinks voor iedere fijnproever wat wils bieden, wat daarnaast altijd snel en discreet geleverd wordt! Ook kun je regelmatig genieten van korting op onze favoriete merken en producten.

Welke soorten whisky zijn er beschikbaar?

Whisky wordt ook wel het levenswater genoemd. Het is een combinatie van eeuwenoude traditie en vakmanschap. Dankzij een enorme variatie aan smaken en soorten valt er altijd iets te ontdekken in de wereld van whisky.

Er is meer dan zomaar een whisky, er zijn ontzettend veel verschillende soorten. Het onderscheid wordt gemaakt op basis van grondstof, regio of productiemethode. We lopen ze stuk voor stuk bij langs.

Single malt scotch whisky

Zeg je whisky, dan denk je aan Schotland. Single malt scotch whisky staat bekend als de meest verfijnde soort whisky in omloop. 

De Schotten hebben er alles aan gedaan om de kwaliteit van zogeheten ‘Scotch’ op een hoog niveau te houden. Voordat het whisky mag heten moet het aan een tal van regels voldoen. De standaard definitie van ‘Scotch Whisky’ is:

  • Het moet in Schotland gemaakt zijn van granen, water en gist
  • De whisky moet ten minste 3 jaar in eikenhouten vaten gerijpt zijn
  • Het distillaat mag niet meer dan 94,8% alcohol bevatten
  • Bij bottling moet het eindproduct ten minste 40% alcohol bevatten
  • Er mogen geen kunstmatige smaakstoffen worden toegevoegd

Dit geldt voor zowel blended als single malt whisky’s uit Schotland. Wat zorgt er nou voor dat single malt zo populair is? Als je product het label single malt scotch whisky wilt dragen, gelden er twee extra regels.

Ten eerste moet de whisky uitsluitend van gemoute gerst gemaakt worden. Dus niet van maïs, rogge of andere granen. Ten tweede moeten de gebruikte whisky’s in de blend allemaal uit dezelfde distilleerderij komen.

Dat tweede regel kan bij sommige mensen voor verwarring zorgen. Single malt whisky’s zijn inderdaad ook een blend van meerdere whisky’s. Het grote verschil tussen single malt en blended whisky’s is dat de laatste whisky’s van verschillende distilleerderijen mag combineren.

Wil je het nog serieuzer aanpakken? Probeer dan eens een single barrel of een cask strength whisky. Vooral de laatste zal je zintuigen op de proef stellen, met zijn hoge en onaangetaste alcoholpercentage.

(Single) grain whisky

Bij een grain whisky gelden minder strenge regels als bij een single malt. Het verschil zit hem voornamelijk in de gebruikte grondstoffen. Daar waar single malt uitsluitend uit gemout gerst moet bestaan, maakt het bij een grain whisky niet zoveel uit. Er moet een percentage gemout gerst worden gebruikt maar dat mag in combinatie met andere granen.

Daar komt de naam van grain whisky vandaan. Het bestaat uitsluitend uit granen. Een single grain whisky is blend van grain whisky’s uit dezelfde distilleerderij.

Single barrel whisky

Dit is het echte werk. Single barrel whisky is voor de puristen onder ons. Het overgrote deel van beschikbare whisky is een blend, bij single barrel is dit niet het geval. Je proeft de smaak van een specifiek vat met alle uitingen die daarbij passen.

Er zijn een beperkt aantal merkhouders die een dergelijk product aanbieden. Dat komt voornamelijk dat het een rauw product is waarbij de smaak van fles op fles kan verschillen. Het ene vat is namelijk het andere niet.

Ga voor een single barrel whiskey dat non-chill-filtered is en op cask strength gebotteld voor de ultieme beleving.

Blended (malt) whisky

Er is geen whisky zo consistent als de blended whisky’s. Door meerdere whisky’s van verschillende distilleerderijen met elkaar te combineren, kom je tot een uniforme en harmonieuze smaak. 

De master blender van een merk is verantwoordelijk voor de uiteindelijke blend. Deze persoon zal de beste whisky’s selecteren om tot een gekozen smaak te komen.

Bij blended whisky komt het niet zo precies wat de samenstelling is. Bij blended malt whisky is dat wel het geval. Deze variant mag uitsluitend uit whisky’s van gemout gerst bestaan.

Irish whiskey

Logischerwijs moet Ierse whiskey gemaakt en gerijpt worden in Ierland. Het staat bekend om zijn zachte smaak en soepele karakter. Dat komt voornamelijk doordat Ierse whiskey driemaal wordt gedistilleerd. Ter vergelijking: Schotse whisky wordt zo goed als altijd twee keer gedistilleerd.

Waarom distilleren de Ieren hun whiskey een extra keer? Dat komt omdat van oudsher er ook ongemoute granen gebruikt mogen worden. Wanneer je dit gaat omzetten tot whiskey krijg je een lager alcoholpercentage dan bij gemoute granen. Daarom moet het een extra keer gedistilleerd worden.

(Single) pot still whiskey

Pot still whiskey is een erg populaire variant van Irish whiskey. Tot stand gekomen in de vroege middeleeuwen en sindsdien geperfectioneerd. Met de pot still wordt gerefereerd naar de koperen ketels waarin het gemaakt wordt.

Het lijkt enigszins op single malt scotch. Dat komt omdat single pot still whiskey ook uit één distilleerderij komt, wordt gemaakt in een koperen ketel en bestaat voornamelijk uit gerst. Elke single pot still whiskey heeft dus een eigenaardig karakter en veel kwaliteit.

Wat is er dan anders? Het grote verschil ligt (wederom) in de grondstof. Er moet voornamelijk gerst gebruikt worden, maar er mag tot 5% andere granen toegevoegd worden. Daarnaast is het ook toegestaan om ongemoute gerst te gebruiken. Dit geeft single pot still whiskey een kruidige smaak.

Bourbon

You hate it or you love it. Bourbon is een authentieke Amerikaanse whiskey dat een warme en romige smaak heeft. Voordat een whiskey tot de bourbon categorie toebehoort, moet het aan een aantal regels voldoen. 

Ten eerste moet het in de Verenigde Staten van Amerika gemaakt worden. Het is dus niet per se aan Bourbon County in de staat Kentucky gebonden. Deze regio beschikt alleen wel over de beste omstandigheden om bourbon te maken. Daarom komt 95% van de bourbon productie hier vandaan.

Daarnaast moet bourbon uit ten minste 51% maïs tot stand komen. Hier komt een groot deel van de zoete smaak vandaan. Daarnaast zijn bourbon producten verplicht om het distillaat in nieuwe witte eikenhouten vaten te rijpen. Voor rijping worden deze vaten aan de binnenkant geroosterd. Hierdoor komen romige smaken vrij dat de bourbon tot zich neemt.

Moonshine

Bekend van de gelijknamige Amerikaanse docuserie, moonshine is van oudsher een illegale manier om zelf sterke drank te stoken. Dit is tot stand gekomen in de jaren 20 en 30 nadat alcohol werd verboden in de Verenigde Staten. Men ging destijds in het maanlicht de drank produceren om zo minder snel gepakt te worden.

Bij definitie is moonshine een sterke drank dat illegaal is gedistilleerd. Tegenwoordig proberen legale bedrijven verder te bouwen op deze culturele historie, zodat moonshine ook op een legale manier gedronken kan worden. Moonshine kenmerkt zich door een grote variatie aan smaak. Je kan voor de neutrale spirit gaan maar ook voor interessante infusies van smaken.

Tennessee whiskey

Het is moeilijk om iets soepelers te vinden dan Tennessee whiskey. Het is een eigenaardige variant van whiskey dat alleen in de Amerikaanse staat Tennessee gemaakt mag worden. 

De grondstof van Tennessee whiskey is, net zoals bourbon, ten minste 51% maïs. Daarnaast wordt het ook in nieuwe geroosterde vaten van de Amerikaanse witte eik gerijpt. Het grote verschil is echter dat Tennessee whiskey gefilterd wordt door een laag van houtskool. Dit geeft de whiskey een zachter karakter.

Rye whiskey

Erg populair in de Verenigde Staten, en met een goede reden. Doordat rye whiskey voor ten minste 51% uit rogge bestaat, krijgt het een uniek karakter. De whiskey krijgt er een kruidige en fruitige smaak door. Het grote verschil met bourbon en Tennessee whiskey is dat rye whiskey een droger karakter heeft.

Welke soort whisky past bij mij?

Om te weten welke whisky bij jou past, is het belangrijk om te ontdekken. Door de grote verscheidenheid in productiemethoden hebben whisky’s een uiteenlopende smaak. Daardoor is de kans groot dat je precies kan vinden wat jij wilt!

Warme en romige whisky

Als je van warme en romige whisky houdt dat is het verstandig om naar bourbon te kijken. Tennessee whiskey is het broertje van bourbon dat een nog zachtere smaak heeft. Ideaal voor een ontspannen moment.

Krachtige en rokerige whisky

Op zoek naar een pittig slokje? Single malt scotch whisky van de Schotse eilanden staan garant voor krachtige en rokerige smaken. Dit komt omdat het mout op turf wordt gedroogd. Voornamelijk whisky’s van de Islay regio staan hierom bekend.

Fruitige en notige whisky

Voor een uitgesproken fruitsmaak met gedroogde noten moet je in de Speyside regio van Schotland zijn. Er zijn talloze merken die dankzij het verse bronwater uit de regio een smaakvolle whisky maken. Daarnaast zorgt de rijping op oude sherry vaten voor een fruitig karakter.

Kruidige whisky

Bij elke whisky wordt er veel aandacht aan de productie besteed. Het is verboden om smaken aan whisky toe te voegen dus moet de kruidige smaak volledig uit de rijping komen. Een verscheidenheid van whisky’s worden gerijpt op europees eikenhout of oude rumvaten, waardoor ze een kruidig karakter krijgen. Daarnaast zijn er ook whiskey likeuren, waar kaneel aan toegevoegd is.

Koop populaire en exclusieve whisky merken online

Topdrinks is een webwinkel gespecialiseerd in het aanbieden van een premium en exclusief aanbod in alcoholische dranken. Wij bieden een breed assortiment aan dranken van bekende merken en exclusieve merken. Met onze webwinkel willen we jou een uniek moment bezorgen!

Whisky aanbiedingen bij Topdrinks

Bij Topdrinks profiteer je van scherpe en voordelige prijzen. Wij proberen onze producten zo scherp mogelijk te prijzen. Daarbovenop zijn er periodiek verschillende kortingsacties bij onze favoriete merken en producten. Dus houd de aanbiedingen pagina goed in de gaten voor de laatste acties!

Verzending van jouw online whisky bestelling

Bij Topdrinks vinden we het belangrijk dat jouw pakketje discreet en veilig wordt afgeleverd. Daarom werken wij nauw samen met PostNL, zodat jouw pakketje altijd van een Track & Trace code wordt voorzien. Wij verpakken onze pakketjes met de juiste materialen om ervoor te zorgen dat de producten niet beschadigd worden geleverd. Zo is ons breukpercentage tijdens levering slechts 0,05%. En het allermooiste? Voor 22:30 uur besteld? Morgen in huis!

Alles wat je moet weten over whisky

Omdat het zo’n divers product is, valt er veel te ontdekken over whisky. Je bent eigenlijk nooit uitgeleerd. In onze blog beschrijven we verscheidene onderwerpen. Hier kan je onder andere ontdekken hoe je je eigen whisky proeverij kan organiseren of de meest pure whisky’s op de markt zijn. Andere brandende vragen beantwoorden we verder in deze tekst.

Is het nou whisky of whiskey?

Welke van de twee is het nou: whisky of whiskey? Het verschil is minimaal maar wel van groot belang. De afkomst van een whisk(e)y maakt het onderscheid

Wanneer een whisky afkomstig is uit Schotland of Canada, schrijven we het zonder de extra e. Een whiskey uit de Verenigde Staten of Ierland wordt met de extra e geschreven. Normaliter schrijven andere productielanden het woord zonder de extra "e".

Wat zijn de meest populaire whisky cocktails en mixjes?

Eigenlijk is whisky te goed om te mixen. Het wordt met dermate precisie en vakmanschap gemaakt dat het uitstekend is om puur te nuttigen. Mocht je de behoefte hebben om het alsnog te mixen, dan zijn er een aantal populaire cocktails beschikbaar.

De simpelste variant is de Whisky & Cola. Pak een lekkere toegankelijke whisky en mix dit met cola. Je kan extra smaak toevoegen door er ijsblokjes en wat citroen/limoen bij te doen. Andere populaire cocktails zijn de Old Fashioned, Whisky Sour en de Manhattan.

Hoe wordt whisky gemaakt?

Door de verscheidenheid aan whisky soorten, is geen enkel productieproces hetzelfde. Toch zijn er een aantal handeling die voor elke whisky hetzelfde is.

De ingrediënten van whisky

Elke whisky begint op de akker. Whisky wordt voornamelijk gemaakt van granen. Elk soort graan heeft een eigen karakter dat een verschillende smaak en textuur met zich meebrengt. De samenstelling van de uiteindelijke puree bepaalt het profiel van het distillaat.

Gerst is misschien wel het meest voorkomende ingrediënt van whisky. Dat komt omdat het een veel voorkomend graan in Schotland en Ierland is. Gerst wordt ook veel gebruikt bij het brouwen van bier. Whisky en bier hebben dus veel met elkaar gemeen.

Andere belangrijke granen zijn maïs, tarwe en rogge. In sommige Aziatische landen maken ze ook whisky van rijst.

Van graan tot alcohol

Voordat de puree wordt gemaakt moet er een extra handeling uitgevoerd worden. Wanneer je whisky maakt met gerst, moet dit eerst gemout worden. Dit doe je door het vochtig te maken. Dit zal de gerst activeren waardoor het ontkiemd.

Na het ontkiemen moet de gerst gedroogd en verhit worden. Dit zal de groei stoppen. Het ontkiemen is noodzakelijk omdat er dan suikers vrijkomen die nodig zijn. Het Engelse woord voor gemout gerst is malt.

De suikers uit de granen zijn de sleutel om tot whisky te komen. Daarom worden alle granen in een grote tank gestopt samen met verhit water. Het is de bedoeling dat alles wordt vermalen totdat het een grote puree is. Alle zetmeel is dan tot suiker omgezet.

Nadat de puree is samengesteld, wordt het tijd om dit te fermenteren. Dit kan alleen met gist. Het soort gist is erg belangrijk voor de uiteindelijke smaak. Gist voegt namelijk extra complexiteit aan de whisky toe.

Bij het fermenteren worden de eerder gecreëerde suikers omgezet in alcohol. Dit kan enkele dagen duren. Door dit proces, ontstaat er een licht alcoholische vloeistof dat op bier lijkt.

Tijd voor distillatie

Whisky is een sterke drank, en om tot de juiste hoeveelheid alcohol te komen moet er gedistilleerd worden. Dit kan met koperen ketels of een destillatiekolom. Om tot een drank van 40% of hoger te komen, moet er minstens twee keer gedistilleerd worden. Sommige distilleerderijen kiezen ervoor om drie keer te distilleren.

Door het distilleren ontstaat er een heldere spirit met een hoge alcoholgraad. Dit moet verder op smaak gebracht worden door het te laten rijpen. Meestal gebeurd dit in eikenhouten vaten. 

Door de whisky een aantal jaar in een vat te laten zitten, reageert het met het houten oppervlak. Hier worden smaken uit geëxtraheerd terwijl ongewenste (vaak scherpe) smaken langzaamaan verdwijnen. Hoe langer een whisky rijpt, hoe soepeler en complexer deze wordt.

Omdat alcohol sneller verdampt dan water, verliest de whisky door de jaren heen zijn sterkte. Gelukkig wordt de whisky op tijd gebotteld, want het moet ten minste 40% aan alcohol bevatten. Wanneer het eenmaal in een fles zit, zal whisky niet verder rijpen.

Geschiedenis van whisky

Het woord whisky, komt van uisge beatha of usguebaugh. Dit zijn termen afkomstig uit de Keltische taal. Voor hen was whisky het "water van het leven" en dat is ook precies wat uisge beata betekent. In het Latijns wordt whisky ook wel aqua vitae genoemd. 

Oorspronkelijk werd whisky gebruikt voor medicinale doeleinden. Omdat Noord-Europa niet geschikt is om wijn te verbouwen, werd whisky ook voor consumptie gebruikt.

De distilleer technieken werden door de monniken tussen de 12e en 14e eeuw naar Schotland en Ierland gebracht en de productie bleef tot het einde van de 15e eeuw beperkt tot apothekers en kloosters. Er wordt echter aangenomen dat de Kelten zelf al bezig waren met het distilleren van gerst om hun geliefde uisge beatha te produceren.

In de loop van de decennia werden de Schotten wereldleiders op het gebied van whisky distillatie. In 1494, het jaar waarin voor het eerst over de drank werd geschreven, had het een grote status bereikt binnen Schotland. Dit blijkt uit een geschrift waarin broeder John Cor stelt dat hij genoeg mout had om 1500 flessen whisky te produceren.

De populariteit van de sterke drank bleef stijgen, zelfs edelen maakten er gebruik van. In 1506 bezocht koning James IV de Schotse stad Inverness. Hij zorgde ervoor dat hij tijdens zijn bezoek genoeg aqua vitae tot zijn beschikking kreeg. Met deze verwijzing naar levenswater wordt ongetwijfeld whisky bedoelt. 

Wanneer koning Hendrik VIII in 1541 besluit om de kloosters in Schotland te elimineren, raken er veel monniken werkloos. Daarom besluit een groot aantal om zich te richten op de productie van whisky’s. Hierdoor heeft deze drank zich verder in de Schotse cultuur weten te verankeren.

Na de unificatie van de Engelse en Schotse kronen in 1707, willen de Engelsen dat er belasting over whisky wordt betaald. Hier waren de Schotten het niet mee eens, waardoor de productie in de illegaliteit ging. Op dit moment werkten de distilleerderijen ’s nachts, om te voorkomen dat de rook van de distilleerketels door de autoriteiten werd gezien.

De strijd ging anderhalve eeuw door en eindigde in 1823, toen de Engelse regering de productie van de drank legaliseerde. Hierdoor werden een aantal innovaties in de industrie mogelijk, zoals de creatie van de distilleerkolom door Robert Stein, die een snellere en veiligere distillatie mogelijk maakte.

De belangrijkste whisky regio's

Door de lange geschiedenis, is whisky een wereldwijd product geworden. Door de eeuwen heen heeft elke regio zijn eigen kenmerken ontwikkeld. We maken je wegwijs met de bekendste en belangrijkste whisky regio’s in de wereld.

Speyside

Natuurlijk beginnen we in Schotse regio Speyside, de thuishaven van ‘s werelds beroemdste distilleerderijen. De Speyside regio heeft een grote naam dankzij de toegankelijke en fruitige whisky’s die het voortbrengt. Dit komt door het zuivere water uit de vele rivieren die hier stromen en doordat er vaak op oude sherry vaten wordt gerijpt.

Highlands

Een zeer diverse regio waar ook veel eilanden tot behoren. Door de hoger gelegen distilleerderijen komen hier veel zachtere whisky’s vandaan. Daarnaast vind je op één van de vele eilanden krachtige en maritieme whisky’s. De Highlands hebben een rijke geschiedenis en dat zie je terug in de vele distilleerderijen die hier staan.

Islay

Het Schotse eiland Islay heeft de afgelopen decennia een grote naam opgebouwd dankzij de rokerige en krachtige whisky’s die hier gemaakt worden. Dit komt met name door de zeewind die het eiland gedurende het hele jaar bestookt, maar ook door het vele turf dat op het eiland te vinden is. Het gebruikte mout wordt met die turf gedroogd waardoor de whisky’s een rokerige smaak krijgen.

Bourbon

Deze regio in de Amerikaanse staat Kentucky staat bekend omdat hier de beste omstandigheden om bourbon whiskey te maken. Dat komt door het harde water, vol met mineralen. Ook de vruchtbare grond speelt hier een rol in. Het is het ideale fundament voor de meeste smaakvolle maïs. Daarnaast staan hier de witte eikenbomen met het meeste smaak, wat de bourbon optimaal opneemt tijdens de rijping.

Een drankje met klasse en traditie

Voor een echte whiskyliefhebber is niets zo heerlijk als het proeven van een nieuwe fles. Whisky is een drankje dat met zijn sterke persoonlijkheid zelfs het meest veeleisende publiek in de geschiedenis heeft verbaasd. Deze sterke drank, waardig aan koningen en edelen, bereikt zijn complexiteit door een deskundige uitwerking op basis van technieken die door de eeuwen heen zijn geperfectioneerd om altijd de beste kwaliteit te verkrijgen. Wat je voorkeur ook is, er is altijd een whisky dat bij je past.