whisky whiskey topdrinks Edradour

De wereldberoemde Edradour: Unieke Schotse whisky, hand gemaakt

Een warm welkom bij Edradour, wereldberoemd als de kleinste traditionele distilleerderij in Schotland en misschien wel de meest unieke. Edradour daterend uit het jaar 1825. Dit merk is de laatste handgemaakte single malt whisky van een boerderij distilleerderij die vandaag de dag nog steeds in productie is.

Bekijk hier meer informatie over elke soort Edradour

De herkomst van Edradour

Het ontstaan van whisky in Schotland is grotendeels een ongedocumenteerd mysterie. Er wordt gespeculeerd dat whisky al voor de 15e eeuw werd gebruikt voor medicinaal gebruik. Daarnaast werd het gebruikt om te drinken en te delen in kleine bijeenkomsten. Men geloofde dat whisky unieke eigenschappen had die de potentie hadden om het leven te verlegen. Van origine werd whisky 'Uisge Beatha' genoemd wat 'het Levenswater' betekent.

Het verhaal van Edradour en de distilleerderij is nauw verweven met de geschiedenis en de ontwikkeling van de Schotse whisky. Tegenwoord gaan Schotland en whisky synoniem. Deze whisky wordt het over de hele wereld gerespecteerd en gewaardeerd. Dit was lang geleden echter niet het geval. Aanvankelijk werd op kleine schaal illegaal pot still whisky geproduceerd in de Hooglanden.  Edradour begon ook zo, zij begonnen te distilleren tijdens de strijd tussen het legaal maken van whisky of illegaal houden.

Toen de accijnswet van 1823 het verlenen van licenties aanmoedigde en de accijnzen op whisky verminderde, werd het aantrekkelijker om van de illegale distilleerderijen over te stappen op een legale entiteit. Als gevolg daarvan werd Edradour in 1825 opgericht als een bedrijfje van plaatselijke boeren.

Edradour is altijd een overlever geweest, zowel in ongunstige als in gunstige tijden. Doordat ze relatief klein zijn konden ze zich gemakkelijker aanpassen aan de continu veranderende omstandigheden. Edradour heeft de test de tijden doorstaan. Vandaag de dag produceert Edradour Distillery onder leiding van Andrew Symington, Master of the Quaich naast traditionele handgemaakte boerenwhisky ook innovatieve nieuwe single malts.

De smaak van Edradour

Ondanks dat Edradour klein is produceren ze meer whisky's dan de meeste andere distilleerderijen. Master of the Quaich Andrew Symington, eigenaar sinds 2002 heeft vakkundig gebruik gemaakt van drank uit onze kleine stills. Ze worden gerijpt in eikenhouten vaten van de hoogste kwaliteit om een verbluffend en gevarieerd assortiment single malts te creëren. Hun klassieke range is de populaire en traditionele Highland Single Malts. Handgemaakt met rijke, fruitige cakesmaken en een zoetheid die voortkomt uit de combinatie van Sherryhout en de kleine Stills van Edradours oude boerderijdistilleerderij. Naast deze range maakt Edradour nog vele andere dranken. Stuk voor stuk het proberen waard.

Edradour nú drinken!

whisky whiskey topdrinks edradours
 

Cocktails met Edradour

Scotch Manhattan

whisky whiskey topdrinks edradour
Met Edradour 10 Years
  1. Voeg 45 ml Edradour 10 Years, 22.5mL Zoete Vermout en 2 scheutjes Bitters in een mengglas
  2. Voeg ijs toe en roeren maar
  3. Giet het mengsel in een gekoeld coupe-glas
  4. Garneer met een maraschino kers

Dit drankje is een iets minder zoete versie van een klassieke Manhattan. Hij is zoet, met een subtiele rook en honingachtige fruit smaak. De Scotch whisky is wat deze cocktail maakt.

Blood & Sand

whisky whiskey topdrinks edradour
Met Edradour 10 Years
  1. Voeg 22,5 ml Edradour 10 Jaar scotch, 22.5 ml zoete Vermout, 22.5ml Heering Kersenlikeur en 22.5ml Vers sinaasappelsap in een cocktailshaker
  2. Voeg ijsklontjes toe en schud goed door elkaar
  3. Strain in een gekoeld coupe-glas
  4. Garneer met een sinaasappel twist

Deze cocktail heeft complexe smaken van zoete, frisse sinaasappel en kers die ideaal zijn voor alle Scotch cocktail fans.

 

Ontdek hier alle dranken van Edradour