Wat is pisco

Wat is pisco

Pisco is een heldere druivenbrandewijn die zijn oorsprong vindt in de wijnbouwgebieden van Peru en Chili. Stel je voor dat je door de zonovergoten wijngaarden loopt, waar de druiven zorgvuldig worden geoogst en gedistilleerd tot deze smaakvolle spirit. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over pisco.

Waar komt pisco vandaan?

Uit welk land pisco oorspronkelijk vandaan komt, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. Peru zegt dat zij de eerste producten van pisco waren, maar buurland Chili is het daar niet mee eens.

Volgens Peru heeft Chili de druiven die worden gebruikt om pisco te maken, gestolen tijdens de Salpeteroorlog in de negentiende eeuw. Chili zegt echter dat zij zelf zijn begonnen met het produceren van pisco met hun eigen druiven. Welk land gelijk heeft, zullen we waarschijnlijk nooit weten.

Wanneer mag je spreken van pisco?

Om van Pisco te mogen spreken, moet aan een aantal specifieke criteria worden voldaan, die variëren afhankelijk van de regio (Peru of Chili) waarin het wordt geproduceerd. Hier zijn de belangrijkste richtlijnen:

Richtlijnen pisco uit Peru

  • Herkomst - Pisco moet geproduceerd worden in bepaalde regio's van Peru, waaronder Arequipa, Ica, Lima, Moquegua, en Tacna
  • Druivensoorten - Alleen bepaalde druivensoorten zijn toegestaan voor de productie van Peruaanse Pisco, waaronder zowel niet-aromatische als aromatische variëteiten
  • Productieproces - Het moet een enkele distillatie ondergaan in traditionele koperen ketels en mag niet verouderd worden, waardoor het zijn heldere kleur behoudt. Het mag niet verdund worden na distillatie, wat resulteert in een hoger alcoholpercentage.

Richtlijnen pisco uit Chili

  • Herkomst - In Chili moet Pisco ook in bepaalde gebieden worden geproduceerd, met name in de regio's Atacama en Coquimbo
  • Druivensoorten - Chili is minder strikt in de specifieke druivensoorten die gebruikt mogen worden voor Pisco, maar het moet nog steeds van druiven gemaakt zijn
  • Productieproces - Chilenen staan toe dat hun Pisco wordt verouderd in houten vaten, wat kan resulteren in een lichtere kleur en smaakvariaties. De regels over distillatie en verdunning zijn flexibeler dan in Peru

Wat is de smaak van pisco?

Pisco is een brandewijn en daarom heeft het een “brandende” alcoholische smaak. Pisco’s van betere kwaliteit hebben een zachte en soepele smaak, terwijl lagere kwaliteit pisco een muffe smaak heeft. In de pisco kun je de smaak van de druiven proeven, met daarnaast kruidige en aardetonen. De meeste pisco’s smaken halfzoet of droog.

Welke soorten pisco zijn er?

Pisco wordt steeds populairder en daarom zijn er meerdere varianten te verkrijgen.

  • Puro - Deze pure pisco is gemaakt van één soort druif, meestal de quebrantadruif, of de Italiadruif
  • Acholado - een acholado pisco is gemaakt van verschillende druiven, meestal is dit een mix van de quebranta- als de Italiadruif
  • Mosto Verde - dit is een speciale soort pisco die moeilijk te vinden is. Deze soort wordt gemaakt van gedeeltelijk gefermenteerde druivenmostwijn
  • Gearomatiseerde pisco - dit is pisco met toegevoegde fruitsmaken, zoals de Pisco Capel Mango

Daarnaast worden er in Chili de laatste tijd steeds meer pisco’s gemaakt die worden gerijpt op hout. Dit geeft de pisco een donkere kleur en een complexere smaak dan de gewone pisco. De pisco wordt maximaal drie maanden op eikenhout gerijpt en krijgen hierdoor een rokerige smaak. Dit soort pisco wordt extra añejo (extra oud) genoemd. Doordat er zoveel verschillende soorten pisco zijn, zijn er veel verschillende smaken.

Het recept voor de beroemde Pisco Sour

Om een Pisco Sour te maken, meng je 60 ml Pisco, 30 ml vers limoensap, 20 ml suikersiroop en 1 eiwit in een cocktailshaker met ijs. Schud krachtig om alles goed te koelen en het eiwit te laten schuimen. Zeef het mengsel daarna in een glas.

Garneer de cocktail met enkele druppels Angostura bitters op het schuim voor extra smaak en decoratie. Geniet van deze klassieke Zuid-Amerikaanse cocktail, waarbij de frisse limoen en het zachte schuim perfect samengaan met de unieke smaak van Pisco.

Hoe wordt pisco gemaakt?

Het productieproces van pisco is een zorgvuldige taak die begint met de selectie van de juiste druiven. De meest gebruikte druivensoorten voor pisco zijn de Quebranta, Italia, Torontel en Albilla, die elk een unieke smaak aan de drank geven. Na de oogst worden deze druiven geperst en het sap wordt vergist om wijn te maken, een cruciale stap waarbij de suikers in de druiven worden omgezet in alcohol.

De wijn wordt gedistilleerd tot brandewijn

De volgende fase in het productieproces is de distillatie, waar de wijn wordt omgezet in pisco door middel van een traditionele koperen distilleerketel. Dit proces verwijdert onzuiverheden en concentreert de alcohol, wat resulteert in een heldere, sterke drank.

Het unieke aan pisco is dat het slechts één keer wordt gedistilleerd, wat zorgt voor behoud van de authentieke smaken en aroma's van de druiven. Na de distillatie wordt de pisco gerijpt in roestvrijstalen tanks, aardewerken kruiken of glazen containers, maar nooit in houten vaten, om te voorkomen dat de smaak door het hout wordt beïnvloed.

Botteling meestal zonder rijping

Tot slot wordt de pisco gebotteld, vaak zonder enige verdere veroudering na de distillatie, om zijn pure en heldere kwaliteit te behouden. De uiteindelijke sterkte van pisco kan variëren, meestal tussen de 38% en 48% alcoholvolume, afhankelijk van de specifieke productiemethoden en regelgeving in Peru en Chili. Deze zorgvuldige productie zorgt ervoor dat pisco een unieke en gewaardeerde drank blijft, geliefd bij liefhebbers van sterke dranken over de hele wereld.

Veelgestelde vragen

Wat is pisco?

Pisco is een heldere druivenbrandewijn afkomstig uit de wijnbouwgebieden van Peru en Chili. Het wordt zorgvuldig geoogst uit zonovergoten wijngaarden en vervolgens gedistilleerd tot een smaakvolle spirit.

Waar komt pisco vandaan?

De exacte oorsprong van pisco is onderwerp van debat tussen Peru en Chili. Beide landen claimen de eerste producenten te zijn, met Peru die beweert dat Chili de druiven tijdens de Salpeteroorlog heeft gestolen, terwijl Chili claimt zelfstandig met de productie te zijn begonnen.

Wat zijn de richtlijnen voor het produceren van pisco?

De productierichtlijnen voor pisco verschillen tussen Peru en Chili. In Peru moet pisco uit bepaalde regio's komen, van specifieke druivensoorten gemaakt worden, een enkele distillatie ondergaan, en mag het niet verouderd of verdund worden. In Chili mag pisco in bepaalde gebieden geproduceerd worden, zijn de regels voor druivensoorten minder strikt, en mag het verouderd worden in houten vaten, wat resulteert in smaakvariaties.