Hoe is Gin & Tonic ontstaan?

Hoe is de Gin & Tonic ontstaan?

Lang geleden, in de broeierige jungles van India, bloeide een tijdperk van Britse overheersing. Het was een tijd waarin officieren en kolonisten hun dagen doorbrachten met het trotseren van de hitte en vochtigheid van het subcontinent. De Engelse soldaten en ambtenaren verlangden naar een manier om de bitterheid van het tropische klimaat te verzachten. Dit verlangen vormde de basis tot één van de populairste cocktails van onze tijd: de Gin & Tonic.

Ontdekking van kinine zorgt voor medicinale doorbraak

In de late 18e eeuw ontdekte de Britse Oost-Indische Compagnie dat kinine, een bitter poeder afgeleid van de schors van de cinchonaboom, een effectieve remedie was tegen malaria, een veelvoorkomende en dodelijke ziekte in de regio. De Britse overheersers begonnen dagelijks kinine in te nemen, gemengd met water en suiker om de smaak te verzachten. Het was een bittere medicinale drank die bekend stond als "tonic water."

De geboorte van Gin & Tonic in Bombay

Terwijl de tijd verstreek en de Britten zich aanpasten aan hun nieuwe omgeving, begonnen ze te experimenteren met verschillende manieren om tonic water aangenamer te maken. Op een dag, in een club in Bombay, kwam een slimme officier op het idee om gin toe te voegen aan de tonic om de smaak te verbeteren. De gin was een populair drankje in het Verenigd Koninkrijk, en de combinatie met tonic water bleek een schot in de roos te zijn.

Opkomst in India en reis naar Londen

Het drankje, dat de Gin & Tonic werd genoemd, verspreidde zich snel onder de Britse gemeenschap in India en werd al snel een symbool van verlichting en verfrissing in de verzengende hitte. De Gin & Tonic bood niet alleen verkoeling, maar ook een plezierige manier om de dag af te sluiten na de verplichtingen van het koloniale leven.

Na verloop van tijd brachten de Britse kolonisten de Gin & Tonic terug naar Engeland, waar het uitgroeide tot een populaire cocktail in de salons en clubs van Londen. Het drankje evolueerde verder, met toevoegingen van limoen en ijs, wat bijdroeg aan de verfrissende en verkwikkende smaak.

Inmiddels een wereldwijde favoriete

De Gin & Tonic werd al snel een wereldwijd fenomeen en is vandaag de dag nog steeds een van de meest geliefde cocktails ter wereld. Het is een drankje met een rijke geschiedenis, ontstaan uit de behoefte van Britse kolonisten om de bitterheid van hun nieuwe omgeving te verzachten, en het blijft een favoriet voor iedereen die op zoek is naar verkoeling en genot op een warme dag.

Waar komt gin vandaan?

Gin komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk maar het heeft wel degelijk Nederlandse roots. Gin is namelijk een Engelse versie van de Nederlandse jenever. Jenever werd in de 17e eeuw gemaakt in Nederland en België van alcohol en jeneverbes. Dit werd toen nog in de apotheken als medicijn verkocht maar stiekem ook al voor andere doeleinden gebruikt.

De Engelse ontdekten tijdens de 80-jarige oorlog de Nederlandse jenever. Toen uiteindelijk Willem van Oranje de productie van Engelse spirits aanmoedigde na restricties op de import van Franse brandenwijnen. Hieruit ontstond gin.

De moderne Gin & Tonic recept

Nu je alles weet over de afkomst van Gin & Tonic moet je natuurlijk ook weten hoe je hem maakt. Om een heerlijke gin & tonic te maken heb je het volgende nodig:

  • 50 ml gin
  • 150 ml tonic
  • Milk
  • IJs
  • Garnering: komkommer of citroen

Instructies

Om een Gin & Tonic te maken, vul je een glas met ijsblokjes, voeg 50 ml gin toe, voeg 150 ml tonic water toe en garneer met een schijfje citroen of limoen. Roer voorzichtig en geniet!