De smaakprofielen van wodka

De smaakprofielen van wodka

Wodka: het favoriete drankje van de oostbloklanden.

Toch wordt wodka zeker niet alleen in het oosten gedronken. Sterker nog; het bekende merk Smirnoff Red wodka is in Nederland één van de populairste dranken om cocktails mee te mixen. Wodka wordt over de hele wereld geproduceerd en er zijn talloze varianten met allemaal hun eigen smaakprofielen. Wil je meer weten over wodka en ben je benieuwd wat je allemaal kunt proeven in deze veelzijdige drank? Je leest alles over de smaakprofielen van wodka in dit artikel.

Wat is wodka?

Altijd handig om de basis te weten: wodka is een mix van water en alcohol die wordt gewonnen uit rogge, aardappelen of maïs. Door de verschillende producten waaruit wodka kan worden gewonnen, ontstaan er verschillende smaakprofielen. Deze profielen bepalen de smaken die je kunt terugproeven in de verschillende merken wodka. Ieder land heeft zijn eigen voorkeur voor bepaalde smaken en daarom kun je in de wodka’s van bijvoorbeeld Polen andere smaken proeven dan in die van Russische of Franse afkomst.

Smaakprofiel wodka uit Rusland

Een typisch Russische wodka is de Beluga Noble. Deze wodka wordt geproduceerd van moutwijn en bronwater. Door de unieke filtering van de wodka met ijs, is deze zeer puur en van uitmuntende kwaliteit. Deze premium wodka heeft een zoet smaakprofiel met onder andere honing, melk en vanille. Een andere zeer speciale wodka uit Rusland is de Russian Standard Original. Deze wodka wordt geproduceerd met water uit het meer Ladoga en rogge van de Russiche steppe. Na het maar liefst vier keer filteren van deze drank blijft een topkwaliteit wodka over. Het smaakprofiel van deze wodka is eveneens zeer speciaal. Je proeft namelijk tonen zoals krijt en marshmello, maar ook citroen, room en custard.

Smaakprofiel wodka uit West-Europa

Een favoriet onder de wodkadrinkers is de Puschkin Vodka. Deze wodka komt oorspronkelijk uit Berlijn en werd voor het eerst gebrouwen door een Russische familie die in de oorlog naar Duitsland was gevlucht. De Puschkin Vodka wordt gewonnen uit rogge, aardappelen en melasse en is in vele smaken beschikbaar. De originele variant heeft echter een smaakprofiel van citrus, bramen, gras en wortels. Pavlov Vodka is een wodka die zijn oorsprong in Frankrijk vindt. Deze wodka is waarschijnlijk genoemd naar de Russische psycholoog Ivan Pavlov. In deze wodka proef je smaken van tabak, kruiden en anijs, maar ook van graan en bloemen terug.

Smaakprofiel wodka uit Scandinavië

De allerbekendste Scandinavische wodka is natuurlijk de Absolut Vodka. Deze wodka uit Zweden kenmerkt zich door het achterwege laten van suiker tijdens het productieproces. De Absolut Vodka wordt gewonnen uit rogge en heeft daardoor een duidelijke graansmaak. Ook kun je in deze wodka tonen van drop en fruit proeven.

Smaakprofiel wodka uit Nederland

Ook Nederland produceert zijn eigen merk wodka, namelijk de Ketel One Vodka. Deze wodka wordt geproduceerd door Nolet Distillery Schiedam, waar oorspronkelijk jenever werd gestookt. De Ketel One Vodka heeft een zeer speciaal smaakprofiel. Deze licht gerookte en pittig smakende wodka heeft tonen van zoethout, menthol en toost, maar ook zoete tonen van marmelade vind je in deze wodka terug. De geur doet echter aan balsamico en citrus denken.

Smaakprofiel wodka uit Polen

Wyborowa Vodka mag in deze lijst zeker niet ontbreken. Deze populaire Poolse wodka was namelijk de eerste wodka ter wereld dat internationaal geëxporteerd werd. Wanneer je deze wodka opent ruikt je eerst een verleidelijke amandelgeur. Tijdens het proeven van de wodka proef je echter een heldere roggesmaak en kruidige peper. Daarnaast vind je ook de zoete smaak van bruine suiker terug.

Welk smaakprofiel past bij jouw wensen?

Ondanks dat wodka is geproduceerd met twee simpele ingrediënten, is het een zeer veelzijdige en verrassende drank. Door de vele verschillende merken zijn er ook vele smaakprofielen van wodka om te ontdekken. Probeer eens een Poolse wodka voor een kruidig smaakprofiel of neem een Russische wodka en proef een zoeter smaakproefiel. Kortom: er is een wodka voor elke smaak.