De geschiedenis van wodka

De geschiedenis van wodka

Welk land is nu echt het vaderland van wodka?

Wodka is één van de meest verkochte sterke dranken ter wereld. Ook in Nederland is wodka zeer populair en wordt vooral gebruikt voor het maken van cocktails en mixdrankjes met wodka. In Oost-Europa daarentegen is wodka een echte liefhebberij en wordt het veelal puur gedronken. Door het gebruik van hoogwaardige ingrediënten, meerdere destillaties en speciale filtertechnieken is de wodka uit Oost-Europa en Rusland een stuk minder scherp, en dus aangenamer om te drinken. Maar welk land is nu echt het vaderland van wodka en bracht het voor het eerst op de markt? We bespreken het in dit artikel.

Waar komt wodka vandaan?

ot op de dag van vandaag blijft de oorsprong van wodka een mysterie. Wodka wordt al sinds de negende eeuw gemaakt en verschillende landen zeggen dat zij de eerste producent van wodka waren. De sterkste kandidaten zijn Polen en Rusland. Rusland zegt dat het land al sinds de negende eeuw wodka produceert, omdat er documenten zijn uit deze periode, waarin de productie van wodka werd vastgelegd. De eerste Russische distilleerderij werd echter pas 200 jaar later opgericht. Polen zegt dat zij aan het einde van de achtste eeuw al zijn begonnen met het produceren van wodka. Deze wodka werd echter gedistilleerd uit wijn en lijkt daardoor meer op brandy. Wodka bestaat dus waarschijnlijk al sinds de achtste eeuw, maar welk land het als eerste produceerde, zal altijd een raadsel blijven. Het lijkt er echter op dat de eerste wodka waarschijnlijk uit Rusland kwam. Het woord wodka betekent in het Russisch namelijk “water” en verwijst naar het water dat werd gebruikt voor het maken van de drank.

Hoe werd wodka vroeger gemaakt?

Net zoals nu, werd wodka gemaakt van zetmeelhoudende ingrediënten die in Oost-Europa en Rusland beschikbaar waren. Dit waren veelal aardappelen, suikerbiet, graan of maïs. Deze ingrediënten werden gefermenteerd en daarna gedistilleerd. De eerste wodka werd slechts eenmaal gedistilleerd. Hierdoor had de drank een minder hoog alcoholpercentage dat de moderne wodka. Men kwam er later achter dat door de wodka meerdere malen te destilleren er een hoger alcoholpercentage kon worden bereikt, waardoor de producenten hun wodka meerdere malen begonnen te destilleren. Daarnaast werd wodka in het begin niet gefilterd. Producenten zochten lang naar een manier om hun wodka te kunnen zuiveren en probeerde verschillende manieren uit. De allereerste wodka werd in een ton in de vrieskou gezet, waardoor het begon te bevriezen. De alcohol zette zich af van het ijs en wat er overbleef was zeer zuivere wodka. Er zijn nog steeds producenten die deze techniek gebruiken. Veel later werd bekend dat je wodka ook kon zuiveren met andere materialen, zoals houtskool. Het zuiveren van de wodka met houtskool is vandaag de dag de meest toegepaste techniek.

Welke wodka merken kun je puur drinken?

Er zijn zoveel verschillende wodka merken op de markt dat het soms moeilijk kan zijn om de juiste te kiezen. Voor met maken van mixdrankjes en cocktails zijn goedkopere merken, zoals Smirnoff voldoende. Wil je echter een wodka puur gaan drinken? Dan kun je beter kiezen voor een wodkamerk van zeer hoge kwaliteit. De grootste en bekendste Russische wodkaproducent is Beluga. Beluga wodka is dan ook een zeer hoogwaardig merk om eens uit te proberen. Door het meerdere malen filteren en distilleren is deze premium wodka zeer zuiver en heeft het niet het scherpe smaakje dat goedkopere wodka’s soms hebben. Belvedere wodka is een zeer bekend Pools premium wodka merk. Dit merk gebruikt alleen granen uit Polen voor het produceren van de wodka. Belvedere heeft vele prijzen gewonnen op het gebied van smaak, maar ook voor hun duurzaamheids- en innovatieprogramma’s.