De geschiedenis van Jägermeister
Van Duitse legende tot wereldberoemde kruidenbitter
Jägermeister is wereldberoemd, maar wat is eigenlijk het verhaal achter dit kruidige drankje? In dit artikel vertellen we je over de rijke geschiedenis van Jägermeister en hoe je Jägermeister volgens traditie kunt gebruiken.
Inhoudsopgave
Wat is Jägermeister?
Iedereen heeft wel eens Jägermeister geproefd. Deze Duitse kruidenbitter met 35% alcohol wordt vaak in een mix verwerkt of door de oude garde in Duitsland als digestief gedronken.
Maar wat maakt Jägermeister zo populair? Oorspronkelijk werd Jägermeister gebruikt als medicijn. Door de 56 kruiden die in deze drank werden verwerkt, stond het ook wel bekend als kruidengeneesmiddel en werd het voor het verhelpen van bijna elk kwaaltje gedronken.
Het recept zal altijd geheim blijven
De eerste 50 kruiden van het recept van Jägermeister zijn bekend en bevatten onder andere zoethout, anijs, gember, ginseng en de schil van citrusfruit. De laatste 6 kruiden zijn echter een bedrijfsgeheim en zullen waarschijnlijk nooit worden prijsgegeven.
Jägermeister wordt in Nederland vaak in uitgaansgelegenheden gedronken. Hier wordt het vaak verwerkt tot klassieke drankjes zoals de Jägerbomb of puur als shotje gedronken.
Het logo van Jägermeister
De Jägermeister is te herkennen aan zijn vierkante, groene fles met het welbekende hertenlogo op de voorkant. Achter dit logo zit een rijke geschiedenis verscholen.
Het logo van Jägermeister is namelijk gebaseerd op de legende van Sint Hubertus. Deze beschermheilige van de jagers ging op een dag op pad en kreeg een visioen van een hert met een gloeiend kruis tussen zijn gewei. Na het ontvangen van dit visioen kreeg de heilige zeer veel respect voor de natuur.
Omdat de kruidenbitter Jägermeister afhankelijk is van de kruiden die in de natuur gevonden worden, koos Curt Mast, de oprichter van Jägermeister, dit verhaal als het logo voor zijn drank. Hij vond dit namelijk uitzonderlijk goed bij zijn creatie passen.
De oprichting van Jägermeister
Jägermeister werd opgericht door de Duitser Curt Mast. Hij deed er een aantal jaren over om het recept voor Jägermeister met zijn 56 kruiden te perfectioneren en bracht het daarna in 1935 op de markt in Duitsland. Jägermeister werd echter pas sinds de jaren ‘70 naar andere landen in Europa en later over de hele wereld geëxporteerd.
Vanaf het begin was de kruidenbitter al razend populair omdat het een helende werking zou hebben. Elk Duits huishouden heeft dan ook wel ergens een fles Jägermeister in huis staan en het wordt nog steeds veel gedronken wanneer iemand bijvoorbeeld een verkoudheid of een griepje ondergaat.
Het drinken van Jägermeister
Jägermeister moet ijskoud gedronken worden en kan daarom het beste in de koelkast of vriezer bewaard worden. Daarnaast is het fijn om voor het serveren ook de glazen even in de vriezer te zetten. Hierdoor kun je namelijk langer genieten van je ijskoude kruidenbittertje.
Jägermeister kan worden gedronken als mixdrank met cola of sinaasappelsap, maar wordt ook wel tot cocktails verwerkt. Door de kruidige smaak van Jägermeister kan het in de winter een heerlijk drankje zijn om lekker mee op te warmen bij het vuur van de vuurkorf of openhaard.