Aerstone
Single Malt Scotch Whisky
2 unieke whisky’s, twee duidelijke keuzes op basis van smaak; smooth and easy of rich and smoky. Hierdoor is Aerstone geschikt voor alle whiskyliefhebbers; degene die nieuw zijn binnen single malt en de gevestigde single malt drinkers.
Twee keuzes
Voor welke variant ga jij?
De single malt whisky’s van Aerstone hebben 10 jaar lang zorgvuldig gerijpt in de ruige omgeving van een distilleerderij in Schotland. Ze zijn gerijpt in twee verschillende vaten en blootgesteld aan tegenovergestelde klimatologische omstandigheden. Dit zorgt voor 2 unieke whisky’s, twee duidelijke keuzes op basis van smaak; smooth and easy of rich and smoky. De keuze is door Aerstone op deze manier gemakkelijk gemaakt, aangezien je maar uit twee whisky's kan kiezen. Aerstone is daarom perfect geschikt voor alle whiskyliefhebbers; degene die nieuw zijn binnen single malt en de gevestigde single malt drinkers. Smooth & Easy of Rich & Smoky, jij kiest!
Smaak van Aerstone
Aerstone Sea Cask wordt zo genoemd omdat sommige van onze pakhuizen direct aan zee liggen. Dit heeft invloed op het rijpingsproces omdat ze meer worden blootgesteld aan de koelere zeebries. Het resultaat is een soepele whisky met een vleugje zeezout.
De vaten die gebruikt worden voor Aerstone Land Cask rijpen in pakhuizen die wat dieper in het Schotse binnenland liggen. Dit heeft invloed op het rijpingsproces en helpt om de kenmerkende rijke, rokerige smaak van deze whisky te creëren.
Ingrediënten
Aerstone bestaat uit: water, gerst en gist. Het is belangrijk op te merken dat de exacte ingrediënten en productiemethoden kunnen variëren tussen de twee verschillende Aerstone-whisky's. Elk type heeft zijn eigen unieke kenmerken, afhankelijk van de specifieke stijl en het rijpingsproces dat wordt gebruikt. Het is altijd raadzaam om de etiketten en productinformatie van een specifieke fles Aerstone-whisky te raadplegen voor gedetailleerdere informatie over de ingrediënten.
Alles wat je moet weten over gin
Het is moeilijk voor te stellen dat single malt whisky een relatief nieuwe whisky variant is. De productiemethode bestaat al eeuwen, maar was nooit in trek bij consumenten. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw meerdere Schotse distilleerderijen zich hieraan gingen wagen. De regels zijn simpel. Een single malt moet voor 100% uit gemoute gerst gemaakt worden. Het Engelse woord voor mout is dan ook malt. Het verwarrende is alleen dat het niet uit een enkele batch van mout gemaakt wordt. Een single malt whisky is uiteindelijk ook gewoon een blend van meerdere whisky’s. De voorwaarde is alleen wel dat de whisky’s uit dezelfde distilleerderij komen. Dat is waar het stukje ‘single’ in de naam single malt naar verwijst. Ondanks dat single malt whisky een blend van meerdere whisky’s is, zal je de kenmerkende eigenschappen van de distilleerderij terugproeven.
Hoe wordt gin gemaakt?
Voor de productie van single malt whisky heb je 3 hoofdingrediënten nodig. Elke single malt begint met gerst, water en gist. Elk ingrediënt heeft veel invloed op de uiteindelijke smaak. Deze whisky stijl wordt in batches gemaakt. De eerste handeling is het mouten van het gerst. Dit is essentieel om de nodige enzymen in het gerst te activeren. Zo onstaan er suikers en zetmeel, wat omgezet gaat worden in alcohol.
Alles wat je moet weten over gin
De geschiedenis van single malt whisky loopt parallel met dat van andere soorten whisky, tot aan het begin van de 20e eeuw. Dit waren de hoogtijdagen van de blended scotch whisky’s. De blended whisky’s hadden de Ierse en Amerikaanse varianten eruit geconcurreerd. Ook al waren dit Ierse varianten de kwalitatief betere whisky’s. Dankzij de efficiënte productiewijze, waren blended whisky’s veel goedkoper en voelden moderner aan.