Mai Tai recept

Recept voor Mai Tai

Laat de zon schijnen met een Mai Tai cocktail! Deze tropische mix, met zijn unieke smaakcombinatie van rum, Curaçaolikeur en amandelsiroop is een echte tiki cocktail klassieker. In dit artikel leer je alles over de oorsprong van de Mai Tai, welke ingrediënten je nodig hebt om hem te maken en hoe je hem op de perfecte manier kunt serveren.

Ingrediënten

Om zelf een heerlijke Mai Tai te maken moet je een aantal ingrediënten in huis halen. Rum vormt de basis van deze cocktail. Het wordt aangeraden om een Jamaicaanse rum, zoals Appleton, te gebruiken. Dit is de ingrediëntenlijst:

  • 45 ml rum
  • 15 ml Curaçaolikeur
  • 15 ml amandelsiroop
  • 22,5 ml vers limoensap
  • 22,5 ml grenadinesiroop

Het is aan te raden om de limoensap vers te persen om de beste smaak te krijgen.

Bereidingswijze

Heb je alle ingrediënten in huis? Dan kan je beginnen met mixen! Met de volgende vijf stappen kom je tot een Mai Tai:

  1. Vul een shaker met ijs
  2. Voeg de rum, Curaçaolikeur, amandelsiroop, limoensap en grenadinesiroop toe aan de shaker
  3. Schud de shaker stevig gedurende ongeveer 10-15 seconden
  4. Giet de inhoud van de shaker over in een longdrinkglas
  5. Garneer met een schijfje limoen of een stukje ananas op de rand van het glas

In welk glas serveer je een Mai Tai?

Een Mai Tai wordt traditioneel geserveerd in een longdrinkglas. Het glas heeft meestal een inhoud van ongeveer 350 - 500ml. Door het lange formaat, kan je mooi het kleurverloop van de cocktail zien. Samen met garnering, maakt dit een heerlijk tropische cocktail om te zien.

Waar smaakt een Mai Tai naar?

Dankzij de combinatie van veel tegenstellende ingrediënten, heeft de Mai Tai heeft een complexe smaak. Alles komt samen in een fijne en harmonieuze combinatie. Elke hoek van het smaakpalet wordt met de Mai Tai verwend.

Het heeft een krachtige zoetheid van bruine rum, de frisse citrusachtige smaak van limoensap, zijdezachte romigheid van de amandelsiroop en een subtiele bitterheid van de Curaçaolikeur. Sommige recepten kunnen ook een kleine hoeveelheid grenadine bevatten, wat een extra exotische twist geeft.

Alternatieve variaties van de Mai Tai

De originele Mai Tai is heerlijk. Met kleine aanpassingen kan je het meer naar je eigen smaak maken. Er zijn vele variaties van de Mai Tai die je kunt proberen, hier zijn enkele alternatieven:

  • Dark and Stormy Mai Tai. Dit is een Mai Tai gemaakt met spiced rum en ginger beer in plaats van grenadine
  • Pineapple Mai Tai. Dit is een zoete variant van de Mai Tai, gemaakt met ananassap in plaats van limoensap
  • Coconut Mai Tai. Dit is een tropische variatie van de Mai Tai, gemaakt met kokosnootmelk in plaats van amandelsiroop
  • Spiced Mai Tai. Dit is een variant van de Mai Tai met een gekruide smaak, gemaakt met spiced rum en een beetje kaneel en nootmuskaat
  • The Painkiller Mai Tai. Dit is een variatie van de Mai Tai met een kokosnoot smaak, gemaakt met rum, kokosmelk, ananassap en sinaasappelsap

Voor welke gelegenheid is een Mai Tai geschikt?

Een Mai Tai is een populaire cocktail die vaak wordt geschonken tijdens feestelijke gelegenheden. Door de fruitige smaken is het een toegankelijke drank te serveren. Dat maakt het erg geschikt voor ontspannen gelegenheden. Denk aan een barbecue of op een terras.

Het verhaal achter de Mai Tai

De Mai Tai is ontstaan in de jaren 1940, bedacht door Victor J. Bergeron, beter bekend als "Trader Vic". Hij was eigenaar van een restaurant genaamd Trader Vic's in Oakland, Californië. Het verhaal gaat dat hij een paar vrienden uit Tahiti op bezoek had en hij hun wou vermaken met een tropische drank. De mix moest de smaken van hun thuisland bevatten.

Hij gebruikte rum, limoensap, orgeat (een zoetstof gemaakt van amandelen) en Curaçaolikeur en noemde de drank "Mai Tai" wat in Tahitiaans is voor "goed" of "uitstekend". De oorspronkelijke Mai Tai recept was een beetje anders dan hoe we het tegenwoordig kennen, en het recept werd later door Trader Vic aangepast. De huidige versie van de Mai Tai wordt vaak gemaakt met modernere ingrediënten.