Espresso Martini recept

Espresso Martini recept

De Espresso Martini is de lekkerste combinatie van koffie en alcohol. Deze verwarmende mix van espresso, wodka en koffielikeur is een echte klassieker. Of je nu van koffie houdt of op zoek bent naar een lekkere cocktail, in dit artikel leer je alles over de Espresso Martini.

Ingrediënten

Om een heerlijke Espresso Martini te maken, heb je een paar ingrediënten nodig. Wodka is de basis voor deze cocktail.

  • 30 ml wodka
  • 30 ml koffielikeur (zoals Tia Maria)
  • 30 ml verse espresso

Bereidingswijze

Heb je alle ingrediënten? Dan kun je beginnen met mixen! Met de volgende vijf stappen maak je een Espresso Martini:

  1. Vul een shaker met ijs.
  2. Voeg 30 ml wodka, 30 ml koffielikeur en 30 ml verse espresso toe aan de shaker.
  3. Schud de shaker krachtig gedurende ongeveer 10 seconden.
  4. Giet de inhoud van de shaker door een fijne zeef in een martiniglas.
  5. Versier met een koffieboon.

In welk glas wordt een Espresso Martini geserveerd?

Een Espresso Martini wordt traditioneel geserveerd in een martiniglas. Dit is een glas met een lange steel en een elegante uitstraling. Een martiniglas is speciaal ontworpen voor cocktails. Als je geen martiniglas hebt, kun je ook een wijnglas of een kleine coupette gebruiken.

Hoe smaakt een Espresso Martini?

Als je van koffie houdt en op zoek bent naar een krachtige cocktail met een unieke smaak, dan is de Espresso Martini een geweldige keuze. Een Espresso Martini bundelt de smaken van wodka, espresso en likeur. De espresso geeft de cocktail een rijke, volle smaak met tonen van chocolade en karamel. De wodka zorgt voor een subtiele alcoholische smaak en een vollere body. De koffielikeur geeft een zoetheid aan de cocktail, evenals een extra koffie aroma.

Espresso Martini varianten

Er zijn vele variaties van de Espresso Martini die u kunt proberen, afhankelijk van uw smaakvoorkeuren. Hier zijn enkele populaire variaties:

  • De Ierse Espresso Martini. Vervang de wodka door Ierse whisky voor een unieke smaakcombinatie.
  • Bailey's Espresso Martini. Voeg een beetje Bailey's Irish Cream toe voor een zoete en romige twist.
  • Kahlua Espresso Martini. Voeg een beetje Kahlua (koffielikeur) toe voor een extra koffiesmaak.
  • Chocolade Espresso Martini. Voeg een beetje chocoladesiroop toe om de cocktail een zoete, chocoladeachtige smaak te geven.
  • De Amaretto Espresso Martini. Voeg een beetje amaretto (amandellikeur) toe voor extra smaak.
  • De Caramel Espresso Martini. Voeg een beetje karamel likeur toe voor een zoete, gekarameliseerde smaak.
  • Vanille Espresso Martini. Voeg een beetje vanille-extract toe voor een zachte, romige smaak.

Makkelijk en snel: een voorgemixte Espresso Martini

Geniet gemakkelijk en snel van de ultieme koffie-kick met een voorgemixte Espresso Martini. Je hebt keuze uit mixjes van Bols, Coppa Cocktails en Tails Cocktails. Perfect gemixt met premium wodka en rijke espresso. Zet binnen een handomdraai een heerlijke cocktail op tafel.

De geschiedenis van Espresso Martini

De oorsprong van de Espresso Martini is niet precies bekend, maar er zijn verschillende verhalen over hoe de cocktail is ontstaan. Een van de meest voorkomende verhalen is dat de Espresso Martini is uitgevonden in de jaren 80 door de barman Dick Bradsell. Bradsell zegt dat een model hem vroeg om een drankje te maken dat haar wakker zou houden, en hij besloot om een espresso te mengen met wodka. De cocktail werd een hit onder de klanten en werd snel gekopieerd door andere bars in de stad. Een ander verhaal is dat de cocktail is ontstaan in de jaren 30, in New York City.

Een ander verhaal is dat de Espresso Martini is ontstaan in de jaren 50 in een bar in de Italiaanse stad Turijn, waar koffie en wodka al lang bekend waren als dranken die vaak samen werden gedronken. Ongeacht wie het eerst bedacht, het is duidelijk dat de Espresso Martini een populaire cocktail is geworden, en deze wordt nu wereldwijd geserveerd in bars en restaurants.