
Het proces van Speyburn single malt whisky
Ontdek het rijke, ongeëvenaarde vakmanschap van de karaktervolle single malts van Speyburn, een vooraanstaande naam in de wereld van Schotse whisky. Gevestigd in het hart van de Schotse Speyside regio, is Speyburn na 125 jaar distilleren meer dan alleen een whisky. Traditie en innovatie komen samen om een werkelijk uitzonderlijke dram te vormen.


Inhoudsopgave
Stap 1 - Waterbron
Terwijl John Hopkins – oprichter van de Speyburn Distillery – op zoek was naar de perfecte plek voor zijn distilleerderij, ontdekte Hopkins de Granty Burn – een stroom met opmerkelijk zacht en zuiver bronwater die onaangetast is gebleven door de mens. Ruim 100 jaar na de oprichting is Speyburn nog steeds de enige distilleerderij die het zuivere, kristalheldere water van de Granty Burn gebruikt voor zijn whisky.




Stap 2 - Mouten en Malen
Speyburn doet er alles aan om te profiteren van het beste dat Schotland te bieden heeft. Door hoogwaardige gemoute gerst in te kopen, zorgt men ervoor dat dit belangrijke ingrediënt de perfecte eerste stap is voor het creëren van de bekroonde single malt Speyburn whisky. Voordat de uitmuntendheid die in het graan zit, volledig geëxtraheerd kan worden, vermaalt een molen de gemoute gerst.
Stap 3 - Maischen (Mashen)
Speyburn heeft vier uur nodig om één cyclus van maischen te voltooien. Gedurende die tijd wordt het geschrote gerst herhaaldelijk besproeid met heet water om zetmeel om te zetten in fermenteerbare suikers. Een grote ‘maischkuip’ produceert op efficiënte wijze helder en smaakvol ‘wort’ – een suikerachtige vloeistof die klaar is voor fermentatie.




Stap 4 - Fermenteren
In grote tanks komen wort en gist samen om te zorgen dat de fermentatie plaatsvindt. Gist zet suikers om in alcohol en koolstofdioxide. Lange fermentatietijden bij Speyburn van meerdere dagen, dragen bij aan het karakter van de afgewerkte single malt whisky’s. Het sterke bier met circa 6-8% alcohol dat in dit stadium wordt geproduceerd, wordt ‘wash’ genoemd en bevat al veel van de karakteristieken van Speyburn.
Stap 5 - Distilleren
In het hart van de Speyburn Distillery bevindt zich één grote ‘wash’-ketel die altijd nog wordt gebruikt voor de eerste distillatie en twee kleinere ‘spirit’-ketels voor de tweede distillatie. De ‘wash’-ketel laadt beide ‘spirit’-ketels tegelijkertijd op, een ongebruikelijk distillatieregime dat helpt om een licht maar toch smaakvol distillaat te creëren. De ketels hebben de klassieke Speyside vorm, breed aan de basis met slanke halzen. Deze methode voegt het vertrouwde en rijke karakter toe aan Speyburn whisky.




Stap 6 - Rijpen
Dat het Speyburn distillaat geproduceerd is, is bevredigend, maar het werk is nog lang niet gedaan. Alle Speyburn single malt wordt gerijpt in lucht gedroogde ex-bourbon of ex-sherry eikenhouten vaten. Deze uitstekende vaten helpen het distillaat zijn natuurlijke eigenschappen volledig te ontwikkelen.
Speyburn wordt gerijpt in traditionele stuwmagazijnen. Donkere, holle gebouwen bieden de optimale temperatuur en vochtigheid voor een lang en gelijkmatig rijpingsproces. Naarmate de whisky langzaam ouder wordt, wordt hij zachter, zoeter en smaakvoller, wat na vele jaren resulteert in de kenmerkende Speyburn single malt whisky.
Bestel Speyburn whisky online bij Topdrinks
Speyburn is dus niet alleen een whisky met een rijke geschiedenis, het ondergaat tevens een uniek proces om zich te vormen tot de uitzonderlijke dram waar men bekend mee is. Doordat de single malts van Speyburn heerlijk licht, natuurlijk en zoet zijn, kan er uitstekend puur van de whisky genoten worden. De frisse zoetigheid zorgt ervoor dat de whisky’s ook zeer geschikt zijn in een cocktail. Speyburn mag uiteraard niet ontbreken in de collectie van de whiskyliefhebber.