Het proces van Speyburn single malt whisky

Het proces van Speyburn single malt whisky

Ontdek het rijke, ongeëvenaarde vakmanschap van de karaktervolle single malts van Speyburn, een vooraanstaande naam in de wereld van Schotse whisky. Gevestigd in het hart van de Schotse Speyside regio, is Speyburn na 125 jaar distilleren meer dan alleen een whisky. Traditie en innovatie komen samen om een werkelijk uitzonderlijke dram te vormen.

Wat staat in dit artikel?

Inhoudsopgave

Stap 1 - Waterbron

Terwijl John Hopkins – oprichter van de Speyburn Distillery – op zoek was naar de perfecte plek voor zijn distilleerderij, ontdekte Hopkins de Granty Burn – een stroom met opmerkelijk zacht en zuiver bronwater die onaangetast is gebleven door de mens. Ruim 100 jaar na de oprichting is Speyburn nog steeds de enige distilleerderij die het zuivere, kristalheldere water van de Granty Burn gebruikt voor zijn whisky.

Stap 2 - Mouten en Malen

Speyburn doet er alles aan om te profiteren van het beste dat Schotland te bieden heeft. Door hoogwaardige gemoute gerst in te kopen, zorgt men ervoor dat dit belangrijke ingrediënt de perfecte eerste stap is voor het creëren van de bekroonde single malt Speyburn whisky. Voordat de uitmuntendheid die in het graan zit, volledig geëxtraheerd kan worden, vermaalt een molen de gemoute gerst.

Stap 3 - Maischen (Mashen)

Speyburn heeft vier uur nodig om één cyclus van maischen te voltooien. Gedurende die tijd wordt het geschrote gerst herhaaldelijk besproeid met heet water om zetmeel om te zetten in fermenteerbare suikers. Een grote ‘maischkuip’ produceert op efficiënte wijze helder en smaakvol ‘wort’ – een suikerachtige vloeistof die klaar is voor fermentatie.

Stap 4 - Fermenteren

In grote tanks komen wort en gist samen om te zorgen dat de fermentatie plaatsvindt. Gist zet suikers om in alcohol en koolstofdioxide. Lange fermentatietijden bij Speyburn van meerdere dagen, dragen bij aan het karakter van de afgewerkte single malt whisky’s. Het sterke bier met circa 6-8% alcohol dat in dit stadium wordt geproduceerd, wordt ‘wash’ genoemd en bevat al veel van de karakteristieken van Speyburn.

Stap 5 - Distilleren

In het hart van de Speyburn Distillery bevindt zich één grote ‘wash’-ketel die altijd nog wordt gebruikt voor de eerste distillatie en twee kleinere ‘spirit’-ketels voor de tweede distillatie. De ‘wash’-ketel laadt beide ‘spirit’-ketels tegelijkertijd op, een ongebruikelijk distillatieregime dat helpt om een licht maar toch smaakvol distillaat te creëren. De ketels hebben de klassieke Speyside vorm, breed aan de basis met slanke halzen. Deze methode voegt het vertrouwde en rijke karakter toe aan Speyburn whisky.

Stap 6 - Rijpen

Dat het Speyburn distillaat geproduceerd is, is bevredigend, maar het werk is nog lang niet gedaan. Alle Speyburn single malt wordt gerijpt in lucht gedroogde ex-bourbon of ex-sherry eikenhouten vaten. Deze uitstekende vaten helpen het distillaat zijn natuurlijke eigenschappen volledig te ontwikkelen.

Speyburn wordt gerijpt in traditionele stuwmagazijnen. Donkere, holle gebouwen bieden de optimale temperatuur en vochtigheid voor een lang en gelijkmatig rijpingsproces. Naarmate de whisky langzaam ouder wordt, wordt hij zachter, zoeter en smaakvoller, wat na vele jaren resulteert in de kenmerkende Speyburn single malt whisky.

Bestel Speyburn whisky online bij Topdrinks

Speyburn is dus niet alleen een whisky met een rijke geschiedenis, het ondergaat tevens een uniek proces om zich te vormen tot de uitzonderlijke dram waar men bekend mee is. Doordat de single malts van Speyburn heerlijk licht, natuurlijk en zoet zijn, kan er uitstekend puur van de whisky genoten worden. De frisse zoetigheid zorgt ervoor dat de whisky’s ook zeer geschikt zijn in een cocktail. Speyburn mag uiteraard niet ontbreken in de collectie van de whiskyliefhebber.

Veelgestelde vragen

Wat is Speyburn whisky en waar komt het vandaan?

Speyburn is een lichte, natuurlijke, zoete, klassieke Speyside whisky. Gevestigd in het hart van de Schotse Speyside regio, is Speyburn na 125 jaar distilleren meer dan alleen een whisky. Het zijn karaktervolle single malts, inspirerend voor zowel de beginnende whiskydrinker als de doorgewinterde whiskyliefhebber.

Wat is de historische achtergrond van Speyburn whisky?

In 1897 richtte John Hopkins, ter viering van het 60-jarige regeringsjubileum van koningin Victoria, de Speyburn Distillery op. Na lang zoeken naar de juiste plek ontdekte Hopkins een afgelegen vallei in de Speyside in Schotland nabij de Granty Burn; een zuivere verborgen stroom. Hopkins nodigde de wereldberoemde architect Charles C. Doig uit - ontwerper van 56 distilleerderijen in Schotland - om de distilleerderij op een sympathieke manier in de omgeving te integreren.

Wat zijn de stappen in het creëren van Speyburn whisky?

Traditie en innovatie staan centraal bij het creëren van Speyburn whisky’s. Hiervoor worden zes conventionele stappen gehanteerd. Allereerst wordt het zuivere water uit de Granty Burn vergaard als basis. Hierna wordt gemoute gerst ingekocht en wordt deze gemalen. Vervolgens wordt de geschrote gerst besproeid met heet water om ‘wort’ te produceren. Dit wordt meerdere dagen gefermenteerd, tweemaal gedistilleerd en gerijpt in ex-bourbon en ex-sherry eikenhouten vaten. Wat na vele jaren resulteert in de kenmerkende Speyburn single malt whisky.

Wat zijn enkele manieren om van Speyburn whisky te genieten?

De single malts van Speyburn zijn heerlijk licht, natuurlijk en zoet. Hierdoor kan er uitstekend puur van de whisky genoten worden. De frisse zoetigheid zorgt ervoor dat de whisky’s ook zeer geschikt zijn in een cocktail. Stel bijvoorbeeld een verfrissende Speyburn ‘Hey Apple Highball’ samen; Vul een longdrink glas met ijs. Voeg 50ml Speyburn Bradan Orach Single Malt Whisky toe, alsook 30ml appelsap. Vul aan met 100ml Prosecco en garneer met twee appelschijfjes. Het genieten kan beginnen!