Welk glas hoort bij welke drank?

Welk glas hoort bij welke drank?

Complete gids over dranksoorten en bijpassende glazen

Elke alcoholische drank heeft zijn eigen specifieke karakteristieken. Op hier optimaal van te genieten hebben veel dranksoorten een speciaal ontworpen glas. In dit artikel zullen een aantal van de meest gebruikte drankglazen behandelt worden. Per glas leggen we uit waar het geschikt voor is. Ook leggen we kort de unieke eigenschappen van het glassoort uit.

Wijnglas

Dit is waarschijnlijk de bekendste in het hele rijtje. Een wijnglas is te herkennen aan zijn dunne steel en elegante ronde voetstuk in combinatie met een conische bovenkant. Wijnglazen zijn er in verschillende varianten en zoals de naam al doet vermoeden zijn deze bedoeld om diverse soorten wijn te nuttigen.

De dunne steel zit er niet voor niets. Door het glas bij de steel vast te houden warmt je hand de wijn niet op. Daarnaast is het ook van belang dat je de wijn kan ruiken en moet je neus dus gemakkelijk in het glas passen. Over het algemeen worden wijnglazen met een brede opening gebruikt voor rode wijn en wijnglazen met een smallere opening voor witte wijn.

Martiniglas

Ook een Martiniglas maakt gebruik van een dunne steel. Deze dient net als bij het wijnglas om de temperatuur koel te houden. Drankjes die worden geserveerd in een Martiniglas worden namelijk niet geserveerd met ijsklontjes. Deze glazen worden vaak gebruikt voor Martinicocktails, gin cocktails of diverse andere classy cocktails

Flûte

Een flûte wordt over het algemeen gebruikt voor mousserende wijnen en champagnes. Ze zijn aangepast om optimaal van bubbelende wijnen te kunnen genieten.

Ook is de bovenkant vaak smaller dan die van normale wijnglazen om de blootstelling aan lucht te beperken. Wanneer er teveel lucht/zuurstof bij een bubbelwijn komt, verdwijnen de bubbels. De mousserende wijn wordt dus geleidelijk aan een stille wijn.

Met een flûte behoud je de feestelijke uitstraling van een wijnglas, en kan je lang van je favoriete bubbel genieten.

Een flûte helpt ook om de bubbelstroom op gang te krijgen. Deze hebben op de bodem vaak een soort krasje die de stroom van de bubbels in stand moet houden. De bubbels komen namelijk uit een oneffenheid in een glas. Wil je meer bubbels uit je flûte? Maak dan voorzichtig een krasje op de bodem van de kelk.

Longdrinkglazen

Een longdrinkglas, ook wel bekend als een "highball glass", is een lang, dunwandig glas met een brede opening en een dikke voet. Het wordt vaak gebruikt voor het serveren van longdrink cocktails, zoals een Gin & Tonic of een Rum & Cola/Cuba Libre.

Het glas is ontworpen om een grotere hoeveelheid drank te kunnen bevatten dan een normaal glas, en om de dranken met ijs te serveren. De lange voet zorgt voor een goede balans en voorkomt dat het glas snel omvalt.

Longdrinkglazen zijn vaak groter dan een tumblerglas, en geschikt voor dranken die een grotere hoeveelheid mixdrank bevatten.

Borrelglazen of shotglazen

Borrelglazen staan bekend in het gebruik bij tequila’s, wodka’s en andere shotjes. Hierom worden ze ook wel shotglazen genoemd. Deze kleine glaasjes zijn dus voornamelijk bedoeld voor diverse sterke dranken. Ze kunnen circa 5 cl aan vloeistof houden, waardoor ze vaak voor het shotten van een drank worden gebruikt. Met een groter glas, is het een onplezierige ervaring om sterke drank te shotten.

Tumblerglazen

Een tumblerglas, ook wel bekend als een "on the rocks glass", is een kort, dikwandig glas met een brede opening en een korte, stevige voet. Het wordt vaak gebruikt voor het serveren van dranken met ijs, zoals whisky "on the rocks" of een "highball" cocktail.

Het ontwerp van het glas, met zijn brede opening en stevige voet, maakt het gemakkelijk om ijs toe te voegen en te roeren, en houdt de drank op een lage temperatuur. Het is een van de meest gebruikte glazen voor cocktails en dranken met ijs.

Een tumblerglas, of ook wel whiskyglas genoemd, wordt voornamelijk gebruikt voor een whisky of amaretto. Deze worden voornamelijk altijd geserveerd met ijsklontjes en het glas biedt genoeg ruimte om de drank te roeren. Daarnaast zorgt de bede bovenkant van het glas ervoor dat je de aroma’s goed kunt ruiken. Naast whisky’s en amaretto’s worden tumblerglazen ook gebruikt voor stoere en/of sterke cocktails.

Margaritaglas

Een margaritaglas wordt voornamelijk gebruikt voor cocktails zoals de margarita en sommige tequila cocktails. Dit glas lijkt wel een beetje op een martiniglas, alleen bestaat een margaritaglas vaak uit twee bol oplopende onderdelen aan de kop. Verder deelt deze wel dezelfde herkenbare dunne steel en ronde voet. Deze glazen zijn ook zeer populair bij cocktails met veel garneringen of versiersels.

Grappaglas

Een grappaglas is een speciaal soort glas dat wordt gebruikt voor het serveren van grappa, een Italiaanse likeur gemaakt van druivenschillen. Het grappaglas is vaak klein, met een smalle opening en een stevige voet.

Grappaglazen zijn kleine glazen, aangezien het alcoholpercentage van een grappa of ouzo relatief hoog is. Daarnaast dient de bolle onderkant er voor dat de temperatuur behouden wordt en zorgt de brede bovenkant er wederom voor dat de aroma’s beter vrij komen.

Sommige grappaglassen komen ook in een ballonvorm en dit ontwerp helpt om de geuren van de grappa te concentreren zodat proever er beter kan proeven en ruiken.

Hurricane

Een Hurricane glas of ook wel Sling glas genoemd, heeft een grote inhoud. Deze dient ervoor om ruimte te bieden voor veel ijsklontjes in de cocktail. Deze glazen worden voornamelijk gebruikt voor zoete cocktails met een wat lager alcoholpercentage. Denk hierbij aan. Een Hurricane glas is een groot uitlopend glas met een mooie bolling onderin op een klein statief.

Glencairn

Een Glencairn glas is een speciaal ontworpen glas voor whisky. Het is ontworpen met een bolle bodem en een smalle hals, waardoor het aroma en smaak van de whisky beter tot hun recht komen. Het glas is ook voorzien van een zogenaamde "tulip" vorm die zorgt voor concentratie van aroma's in de bovenkant van het glas. Dit type glas is specifiek ontworpen voor het proeven van whisky, maar kan ook gebruikt worden voor andere soorten spirituele dranken.

Veelgestelde vragen

Waarom hebben wijnglazen een dunne steel?

Een wijnglas heeft een dunne steel zodat, wanneer je het glas bij de steel vasthoudt, je hand de wijn niet opwarmt. Bovendien is het belangrijk dat je de wijn kunt ruiken, dus je neus moet gemakkelijk in het glas passen. Wijnglazen met een brede opening worden over het algemeen gebruikt voor rode wijn en wijnglazen met een smallere opening voor witte wijn.

Wat is het verschil tussen een longdrinkglas en een tumblerglas?

Een longdrinkglas, ook wel bekend als een "highball glass", is een lang, dunwandig glas met een brede opening en wordt vaak gebruikt voor longdrink cocktails zoals een Gin & Tonic. Een tumblerglas, daarentegen, is korter, dikwandig en wordt vaak gebruikt voor dranken met ijs, zoals whisky "on the rocks" of bepaalde cocktails.

Waarvoor wordt een flûte gebruikt en wat is het speciale kenmerk ervan?

Een flûte wordt voornamelijk gebruikt voor mousserende wijnen en champagnes. Het is ontworpen om optimaal van bubbelende wijnen te genieten, met een bovenkant die vaak smaller is dan die van normale wijnglazen om de blootstelling aan lucht te beperken. Dit helpt de bubbels in de wijn te behouden. Een flûte heeft vaak een krasje op de bodem om de stroom van de bubbels te bevorderen.

Wat is het doel van een Glencairn glas?

Een Glencairn glas is speciaal ontworpen voor whisky. Het heeft een bolle bodem en een smalle hals, waardoor het aroma en de smaak van de whisky beter tot hun recht komen. De "tulip" vorm van het glas zorgt voor concentratie van aroma's in de bovenkant van het glas. Het is specifiek ontworpen voor het proeven van whisky, maar kan ook gebruikt worden voor andere soorten sterke dranken.