Speyburn
More than a whisky
De single malt whisky’s van Speyburn bevatten de klassieke smaak van de Speyside. 125 jaar na het distilleren van de eerste druppel is Speyburn meer dan alleen een whisky. Het zijn karaktervolle single malts, inspirerend voor zowel de beginnende whiskydrinker als de doorgewinterde whiskyliefhebber.
Over de herkomst
Hoe het begon
In 1897 vierde koningin Victoria het 60e jaar van haar gezag. John Hopkins, de oprichter van de Speyburn Distillery, liet nooit een goed feest verloren gaan. Zo stelde hij zichzelf destijds een grote uitdaging. Hij wilde dusdanig snel een distilleerderij bouwen en een whisky maken om te kunnen proosten op het diamanten jubileum van de koningin. Niemand geloofde dat het mogelijk was, maar dat maakte Hopkins niet uit; zijn instinct vertelde hem namelijk wat anders! Na een paar valse starts; slaagden Hopkins en zijn team er toch echt in om op eerste kerstdag hun eerste druppel te distilleren. Op de laatste avond van het jaar vocht zijn team door het ijs en de sneeuw om ervoor te zorgen dat het eerste vat in het magazijn werd geplaatst, net op tijd om te proosten op het diamanten jubileum van de koningin!
Smaak van Speyburn
In 1897 vierde koningin Victoria het 60e jaar van haar gezag. John Hopkins, de oprichter van de Speyburn Distillery, liet nooit een goed feest verloren gaan. Zo stelde hij zichzelf destijds een grote uitdaging. Hij wilde dusdanig snel een distilleerderij bouwen en een whisky maken om te kunnen proosten op het diamanten jubileum van de koningin. Niemand geloofde dat het mogelijk was, maar dat maakte Hopkins niet uit; zijn instinct vertelde hem namelijk wat anders! Na een paar valse starts; slaagden Hopkins en zijn team er toch echt in om op eerste kerstdag hun eerste druppel te distilleren. Op de laatste avond van het jaar vocht zijn team door het ijs en de sneeuw om ervoor te zorgen dat het eerste vat in het magazijn werd geplaatst, net op tijd om te proosten op het diamanten jubileum van de koningin!
De Distilleerderij
Al generaties lang is bekend dat de Schotse Speyside regio enkele van de schoonste en meest mineraalrijke wateren ter wereld bevat. Na lang zoeken naar de juiste plek, ontdekte Hopkins een afgelegen vallei bij de Granty Burn; een zuivere, verborgen stroom. Dit uitzonderlijke water zou een opmerkelijke whisky opleveren met een natuurlijk verfrissend karakter. De perfecte plek voor de Speyside Distillery! Hopkins nodigde de wereldberoemde architect Charles C. Doig uit - ontwerper van 56 distilleerderijen in Schotland - om de distilleerderij op een sympathieke manier in de omgeving te integreren. De Speyburn distilleerderij telt hierdoor maar liefst drie verdiepingen met gelaagde droogvloeren voor het mouten van de gerst. Het dak reikt tot de toppen van de bomen rondom de distilleerderij. Het ontwerp zorgde voor een zeer gelijkmatige luchtstroom om de gerst te drogen. Wat later het symbool zou worden van de traditionele wijze van mouten; 'floor malting'.
go beyond the bottle
De lekkerste cocktailrecepten met Gin Mare