De smaakprofielen van bourbon

De smaakprofielen van bourbon

Ontdek de veelzijdigheid van deze whiskeysoort

Bourbon is een luxe en veelzijdige drank uit de Verenigde Staten. Het is een whiskeyvariant, die aan strenge productievoorschriften moet voldoen. Door deze voorschriften is de bourbon een zeer natuurlijke drank, die door velen geliefd is. 

Er is een verscheidenheid aan smaken die je in een bourbon kunt proeven, ook al worden de meeste bourbons op een vergelijkbare manier gemaakt. Het wordt grotendeels vanuit maïs verkregen en op hetzelfde soort eikenhout gerijpt.

Wat is bourbon?

Bourbon is een soort whiskey en een typisch Amerikaans product. Volgens Amerikaanse wetten mag bourbon alleen in de Verenigde Staten geproduceerd worden. 95% van alle bourbons worden in de staat Kentucky gemaakt, want het klimaat in deze staat is zeer geschikt voor het rijpen van de bourbon.

Om bourbon genoemd te mogen worden, moet de drank minimaal 51% maïs bevatten. Voor het overige percentage, mag er gerst, rogge of tarwe gebruikt worden. Ook moet bourbon minimaal twee jaar gerijpt worden in een ongebruikt vat van verkoold wit eikenhout. Daarnaast is het verboden om smaak- of kleurstoffen toe te voegen aan de bourbon.

Hoe wordt bourbon gedronken?

Als je goed van de smaken en complexiteit van je bourbon wilt genieten, is het het beste om deze puur te drinken. Dus zonder ijs en zonder druppels water toe te voegen. Door de relatief korte rijpingstijd van bourbon (in vergelijking met Scotch whisky) is het niet nodig om bij te druppelen.

Door de bourbon in een tumblerglas of glencairn te serveren, krijgt het precies genoeg zuurstof en zullen de aroma’s van de bourbon uitstekend vrijkomen. Je kunt de bourbon eventueel met ijs shaken en daarna door een zeefje in een glas gieten. Deze manier van drinken wordt straight genoemd.

Houd je van koude bourbon? Dan kun je ijs toevoegen. Zorg er hierbij voor dat je een extra grote ijsklont of whiskystenen gebruikt, want anders wordt je bourbon snel waterig. Daarnaast kun je bourbon ook prima in cocktails verwerken. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Old Fashioned cocktail.

Veelgestelde vragen

Wat is bourbon precies?

Bourbon is een soort whiskey en een typisch Amerikaans product. Het moet volgens Amerikaanse wetten in de Verenigde Staten geproduceerd worden, waarbij 95% van alle bourbons in de staat Kentucky wordt gemaakt. Om als bourbon bestempeld te worden, moet het minimaal 51% maïs bevatten en minimaal twee jaar gerijpt worden in een ongebruikt vat van verkoold wit eikenhout. Het is verboden om smaak- of kleurstoffen toe te voegen.

Hoe verschillen de smaakprofielen van bourbon van elkaar?

Er zijn verschillende smaakprofielen voor bourbon, waaronder zoet, pittig en kruidig, bloemig en fruitig, en notig en rokerig. Deze smaken variëren afhankelijk van factoren zoals de rijpingstijd, de gebruikte grondstoffen en het fermentatieproces.

Hoe wordt bourbon idealiter gedronken?

Om optimaal van de smaken en complexiteit van bourbon te genieten, wordt aangeraden om het puur te drinken, zonder ijs of water. Het serveren in een tumblerglas of glencairn zorgt ervoor dat de aroma’s van de bourbon goed vrijkomen. Als je van koude bourbon houdt, kun je ijs toevoegen, maar het is belangrijk om grote ijsklonten of whiskystenen te gebruiken om te voorkomen dat de bourbon te waterig wordt.

Kun je bourbon in cocktails gebruiken?

Ja, bourbon kan uitstekend in cocktails worden verwerkt. Een bekend voorbeeld hiervan is de Old Fashioned cocktail.