De smaakprofielen van bourbon

Bourbon is een luxe en veelzijdige drank uit de Verenigde Staten. Het is een whiskeyvariant, die aan strenge productievoorschriften moet voldoen. Door deze voorschriften is de bourbon een zeer natuurlijke drank, die door velen geliefd is. 

Er is een verscheidenheid aan smaken die je in een bourbon kunt proeven, ook al worden de meeste bourbons op een vergelijkbare manier gemaakt. Het wordt grotendeels vanuit maïs verkregen en op hetzelfde soort eikenhout gerijpt.

Je kan bourbon in grote lijnen onderverdelen tussen smaakprofielen. Typische smaken voor bourbon zijn:

Zoet smaakprofiel

Sommige bourbons zijn zoeter dan andere. Dit heeft waarschijnlijk te maken met hoe lang een bourbon in het houten vat zit. Een typisch smaakprofiel van een zoete bourbon, bestaat uit vanille, bruine suiker, honing, karamel, chocolade en custard. Een goed voorbeeld van een zoete bourbon is bijvoorbeeld de Blanton's Original

Pittig en kruidig smaakprofiel

Een pittige of kruidige bourbon is vaak samengesteld uit rogge. Pittige smaken die je kunt proeven, zijn vaak die van gember en versgemalen zwarte peper. Kruidige smaken zijn daarnaast kaneel, nootmuskaat, anijs, koriander en andere specerijen. Een typisch pittige en kruidige bourbon is de Bulleit Bourbon. Deze wordt samengesteld uit 26% rogge, wat kenmerkend hoog is voor bourbons.

Bloemig en fruitig smaakprofiel

Bloemige en fruitige smaken in bourbon, komen vaak door het fermentatieproces van de grondstoffen. Smaken van planten die je vaak in bourbon terugvindt, zijn o.a. kamperfoelie, rozenblaadjes en munt. Daarnaast komen er vaak citrussmaken in bourbon voor, zoals sinaasappelschil, citroen en grapefruit. Een typische bloemige en fruitige bourbon is de Four Roses bourbon.

Notig en rokerig smaakprofiel

Als laatste is het belangrijk om te benoemen dat de bourbon veel smaak krijgt van de vaten waarin het wordt gerijpt. Zelfs meer dan de helft van de smaak van de bourbon wordt hierdoor bepaald. Veelvoorkomende smaken die de bourbon van het hout overneemt, zijn nootsmaken, zoals amandel, walnoot en pecannoten en houttonen, zoals ceder en eik, net als rokerige smaken zoals tabak en leer. 

Wat is bourbon?

Bourbon is een soort whiskey en een typisch Amerikaans product. Volgens Amerikaanse wetten mag bourbon alleen in de Verenigde Staten geproduceerd worden. 95% van alle bourbons worden in de staat Kentucky gemaakt, want het klimaat in deze staat is zeer geschikt voor het rijpen van de bourbon.

Om bourbon genoemd te mogen worden, moet de drank minimaal 51% maïs bevatten. Voor het overige percentage, mag er gerst, rogge of tarwe gebruikt worden. Ook moet bourbon minimaal twee jaar gerijpt worden in een ongebruikt vat van verkoold wit eikenhout. Daarnaast is het verboden om smaak- of kleurstoffen toe te voegen aan de bourbon.

Hoe wordt bourbon gedronken?

Als je goed van de smaken en complexiteit van je bourbon wilt genieten, is het het beste om deze puur te drinken. Dus zonder ijs en zonder druppels water toe te voegen. Door de relatief korte rijpingstijd van bourbon (in vergelijking met Scotch whisky) is het niet nodig om bij te druppelen.

Door de bourbon in een tumblerglas of glencairn te serveren, krijgt het precies genoeg zuurstof en zullen de aroma’s van de bourbon uitstekend vrijkomen. Je kunt de bourbon eventueel met ijs shaken en daarna door een zeefje in een glas gieten. Deze manier van drinken wordt straight genoemd.

Houd je van koude bourbon? Dan kun je ijs toevoegen. Zorg er hierbij voor dat je een extra grote ijsklont of whiskystenen gebruikt, want anders wordt je bourbon snel waterig. Daarnaast kun je bourbon ook prima in cocktails verwerken. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Old Fashioned cocktail.

Ontdek andere interessante blog artikelen