Old Fashioned recept

Recept voor Old Fashioned

Klaar voor een smaakvolle reis terug in de tijd? De Old Fashioned is de oudste cocktail ter wereld, die nog steeds populair is. Deze klassieke whiskey mix heeft een heerlijke balans van smaken.

Ingrediënten

Zin in een Old Fashioned? Zorg er dan voor dat je de volgende ingrediënten in huis hebt:

  • 60 ml whiskey (traditioneel gebruikt men Bourbon of Rye)
  • 7,5 ml suikersiroop
  • 2 druppels Angostura bitters
  • IJs
  • Een sinaasappel

Bereidingswijze

Het maken van een Old Fashioned is eenvoudig en leuk om te doen. Met de volgende zes stappen kom je tot deze iconische cocktail:

  1. Leg drie sinaasappelschillen op de bodem van een tumblerglas
  2. Plet de schillen een paar keer met een stamper, zo komen de smaken beter vrij
  3. Vul het glas met ijsblokjes
  4. Voeg 60 ml bourbon toe aan het glas
  5. Voeg 7,5 ml suikerstroop toe
  6. Voeg 2 druppels Angostura bitters toe

Geniet van de Old Fashioned en proost op de goede oude tijd!

In welk glas serveer je een Old Fashioned?

Een Old Fashioned wordt geserveerd in een tumblerglas. Dit is een kort, breed en dikwandig glas. Het heeft een capaciteit van ongeveer 300 tot 350 ml.

De dikke wanden en stevige bodem van het glas helpen om de drank op de juiste temperatuur te houden. Daarnaast kan je goed de kleuren van de cocktail zien.

Een alternatief is een on the rocks-glas, dat ook een kort en breed glas is maar met dikkere wanden.

Waar smaakt een Old Fashioned naar?

Een Old Fashioned heeft een complexe smaak met een balans van zoetheid, bitterheid en de warme smaak van Amerikaanse whiskey. De hoofdingrediënten, whiskey, suiker en bitters, geven de drank zijn smaak. De bourbon of Tennessee whiskey geeft de drank een rijke, volle smaak met tonen van vanille, karamel, toffee, chocolade, koffie, fruit, specerijen en eikenhout.

De bitters zorgen voor een bittere smaak die de drank een extra dimensie geeft. Daarnaast helpt deze subtiele bitterheid om de zoetheid van de suiker in balans te houden. Al met al is een Old Fashioned een krachtige drank met een complexe smaak, die een balans tussen zoetheid, bitterheid en whiskey perfect samenbrengen.

Alternatieve variaties van de Old Fashioned

Er zijn veel variaties van de Old Fashioned die je kunt proberen om de smaak te veranderen of aan te passen aan je persoonlijke voorkeur. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Maple Old Fashioned. Vervang de suikerstroop door maple syrup (esdoornsiroop) voor een unieke smaak met tonen van karamel
  • Smoked Old Fashioned. Voeg een paar druppels gerookte bitters toe aan de Old Fashioned voor een rokerige smaak
  • Spiced Old Fashioned. Voeg specerijen zoals kaneel, kruidnagel of nootmuskaat toe aan de Old Fashioned voor een warme smaak. Aanrader voor tijdens de wintermaanden
  • Saffraan Old Fashioned: Voeg een paar draden saffraan toe aan de Old Fashioned voor een unieke smaak en kleur

Voor welke gelegenheid is een Old Fashioned geschikt?

De Old Fashioned is een klassieke cocktail die geschikt is voor veel gelegenheden. Het is een populaire drank voor een gezellige avond thuis, een diner of een formele gelegenheid. Door zijn krachtige smaak en stijlvolle presentatie is het een geweldige keuze voor mensen die houden van een klassieke drank met een rijke geschiedenis. Ook wordt het vaak gedronken als aperitief of digestief.

Het verhaal achter de Old Fashioned

De Old Fashioned is een van de oudste cocktails die er bestaan. De oorsprong van de Old Fashioned gaat terug tot de 19e eeuw. De naam "Old Fashioned" verwijst naar de manier waarop de drank vroeger gemaakt werd, namelijk door de ingrediënten in een glas te doen en te roeren met een stokje.

Oorspronkelijk bestond de Old Fashioned uit suiker, water, bitters en een stukje sinaasappelschil. Het recept werd populair in de jaren 1800 door barmannen in Kentucky en New York.

In de loop van de jaren evolueerde het recept, zo werd de suikerwater vervangen door suikerstroop, en de drank werd gemaakt met whiskey in plaats van brandy of gin. Dit is het recept zoals we dat nu kennen.