Welke distillatie en productiemethoden zijn er om rum te maken?

Welke distillatie en productiemethoden zijn er om rum te maken?

Ontdek de verschillende methode om deze veelzijdige drank te maken

Tegenwoordig wordt rum in meer dan 40 landen geproduceerd. Vooral in het Caraïbische gebied is rumproductie populair. Het is hier zelfs zo populair dat vele landen de methodes voor rumproductie wettelijk hebben vastgelegd. Dit zorgt voor vele verschillende soorten rum, die allemaal in smaakprofiel, complexiteit en textuur verschillen. Ontdek in dit artikel hoe verschillende rums worden geproduceerd en hoe een rum aan zijn smaak en kleur komt

Er is geen wereldwijde strenge wet en regelgeving rondom de productie van rum. Toch is er één constante in het spel: suikkerriet is de grondstof van rum. Hoe kan het dat er toch zoveel variatie op witte rum mogelijk is vanuit suikkerriet? We bekijken onder andere de verschillende manieren van fermentatie, distilllatie, rijping en botteling. 

Fermentatie

Het fermenteren van de suikerrietmelasse is de eerste stap in de rumproductie. Het suikerriet wordt gemengd met zuiver water, er wordt gist toegevoegd en dit wordt ter fermentatie gelegd. Dit kan voor minder dan een dag zijn, maar kan oplopen tot twee weken. Bij hoogwaardige rum wordt er gebruikgemaakt van natuurlijke, GMO-vrije gist, maar er kan ook gebruik worden gemaakt van een in een laboratorium geproduceerde gist. Door het product langer te laten vergisten, ontstaat er een hoger alcoholpercentage.

Distillatiemethodes van rum

De distillatie van rum kan op twee manieren gebeuren: door middel van een pot still (batchproces) of een column still (continu proces). Aromatische rums worden vaak gedistilleerd door middel van een pot still. In een pot still wordt de vloeistof gekookt tot op een punt waarop het water vloeibaar blijft, maar de ethanol verdampt. Deze damp wordt opgevangen en gekoeld in een ander deel van de ketel, zodat het weer vloeibaar wordt. De rum die hierna overblijft heeft een alcoholpercentage van tussen de 80 en 88%. 

Light rums worden meestal gedistilleerd door middel van een column still. Een column still heeft een aantal kamers waarin de drank continue wordt gedistilleerd. De column still werkt als het ware als een aantal pot stills die op elkaar zijn gestapeld. In elke fase (of kamer) verliest de alcohol meer imperfecties en wordt het steeds puurder. Hierdoor blijft er een rum over met een alcoholpercentage van tussen de 93 en 95,8%. In Puerto Rico mag er alleen van de column still-methode gebruik worden gemaakt. Dit is de reden dat de meest lichte rum uit Puerto Rico komt.

Na distillatie is er een blanco vloeistof ontstaan. Dit kan als witte rum worden gekenmerkt, maar hoeft niet per se. Witte rum kan namelijk ook kortstondig gerijpt worden in houten vaten. Donkere rum moet hoe dan ook meerdere jaren in vaten rijpen.

Het rijpen van de rum

Na het distilleren, moet de rum worden gerijpt. In de meeste gevallen duurt dit minstens een jaar. Verschillende landen hebben de regels voor de productie van rum in de wet vastgelegd, waardoor dit kan verschillen. In Venezuela moet rum bijvoorbeeld minimaal twee jaar rijpen.

Witte rum wordt gerijpt in vaten van metaal. Metaal heeft namelijk geen invloed op de smaak en de kleur, waardoor de rum zijn authentieke kenmerken behoudt. Bruine rum wordt echter in houten vaten gerijpt. In sommige landen wordt er gebruikgemaakt van houten vaten, waar eerst andere dranken in zijn gerijpt, zoals sherry, bourbon of whisky. Dit geeft een unieke smaak en meer complexiteit aan de rum.

Ook branden sommige producenten de vaten, voordat de rum erin wordt gedaan. Dit geeft een aangename, rokerige smaak. Daarnaast worden er verschillende soorten hout gebruikt voor de productie van de rumvaten. Black American Oak is de meest bekende soort hout, maar ook White American Oak wordt veel gebruikt, bijvoorbeeld voor de meeste Cubaanse rums. 

Veelgestelde vragen

Hoe wordt rum geproduceerd?

Rum wordt geproduceerd door het fermenteren van suikerrietmelasse, gevolgd door distillatie, rijping en uiteindelijk filtering en verpakking. De specifieke methoden en duur van elk proces kunnen variëren, wat resulteert in verschillende soorten en smaken van rum.

Wat zijn de twee belangrijkste distillatiemethoden voor rum en wat zijn hun kenmerken?

Rum kan worden gedistilleerd met behulp van een pot still (batchproces) of een column still (continu proces). Aromatische rums worden vaak gedistilleerd met een pot still, wat resulteert in een rum met een alcoholpercentage van tussen de 80 en 88%. Light rums worden meestal gedistilleerd met een column still, wat resulteert in een rum met een alcoholpercentage van tussen de 93 en 95,8%.

Hoe verschilt de rijping van witte rum van die van bruine rum?

Witte rum wordt gerijpt in metalen vaten, die geen invloed hebben op de smaak en kleur, waardoor de rum zijn authentieke kenmerken behoudt. Bruine rum daarentegen wordt gerijpt in houten vaten. Deze vaten kunnen eerder worden gebruikt voor andere dranken zoals sherry, bourbon of whisky, wat de rum een unieke smaak en complexiteit geeft.

Hoe wordt rum gefilterd en waarom?

Na de eerste rijping wordt rum vaak gefilterd om imperfecties, zoals ongewenste smaken en kleuren, te verwijderen. Voor deze filtering wordt vaak gebruikgemaakt van houtskool, maar ook materialen zoals kokosnootschillen kunnen worden gebruikt om de rum te filteren.