
Een storm in een glas tequila
Waar maakt iedereen zich zo druk om?
Tequila wordt door vooral Europese consumenten als een duivels drankje gezien. Het bekende plaatje is, met een aantal drankjes op in je favoriete kroeg, jezelf pesten met een doorschijnende vloeistof, een lik zout en een hap citroen. Vaak volgt hierna een orale exit, geforceerd door de uitsmijter genoemd de maag. Al bij het horen van het woord ‘tequila’ krijgen sommige mensen een paniekaanval van jewelste, consumenten die het afzweren of het bestempelen als ‘het goorste wat er is’! Een storm in een glas tequila, want zo erg is het allemaal niet.
Helaas kennen de meeste mensen tequila op deze manier. En dat is jammer, dachten de jongens achter Tecán Tequila, dit kan beter. Want niks gaat boven een glas échte tequila, de 100% Blue Weber agave variant. Met deze uitdaging lanceerden zij eind augustus 2021 Tecán: een zachte, toegankelijke tequila met als doel de consument uit hun tequila nachtmerries te helpen en te introduceren aan het prachtige wat deze categorie te bieden heeft.


Hoe smaakt Tecán Tequila?
Als een wolkje! Vooruit, een tequilawolkje dan. Tecán heeft twee bijzondere kenmerken tijdens het productieproces. Om te beginnen met het fermentatieproces. Waar de meeste tequila’s 12-14 uur worden gefermenteerd, wordt Tecán 50 uur gefermenteerd. Het resultaat zorgt voor een extreem zachte afdronk en een verhoging van de smaken die tijdens het rijpingsproces naar voren komen. Het tweede kenmerk is het rijpingsproces. Vaak worden reposado’s drie tot vier maanden gerijpt, bij Tecán doen ze er acht maanden over. Dit gebeurt op Amerikaanse eiken vaten, die een kenmerkende vanille toon geven aan elk soort drankje dat op dit soort hout rust. De combinatie van deze twee kenmerken zorgt voor een zachte tequila met een vanille zoetje op het eind.
Tequila vs Mixtos
Eventjes terug, want échte tequila - hoe zit dat nou? Het plaatje dat de consument heeft van tequila klopt simpelweg niet. Je hebt tequila’s en je hebt mixtos. Mixtos bestaan uit 51% Blue Weber agave, en worden afgevuld met goedkope ethanol, het perfecte recept voor een abrupt einde aan je avond en een vierdaagse kater. Échte tequila’s bestaan uit 100% Blue Weber agaves, hier hangt ook een ander prijskaartje aan, maar je krijgt er ook iets veel beters voor terug! Daar is Tecán het bewijs van.
Als liefhebbers van échte tequila, begon de heren achter Tecán aan hun kruistocht om de goede naam van tequila neer te zetten - want bij onze buren aan de andere kant van de oceaan is tequila sinds dit jaar het meest gedronken spirit van allemaal, een historische zege op whiskey. En de tequilagolf waait de wereld over, er is geen spirit die harder groeit dan tequila, met goede reden ook.




Tecán?
En Tecán? Die groeien ook enorm hard. Sinds hun lancering zijn ze geëxplodeerd qua populariteit en omarmt de consument hun tequila als geen ander. Geen hoedjes, geen schedels, geen cactussen, niet eens een label op de fles. Het draait immers altijd om wat erin zit, niet erop. En de naam heeft ook iets unieks, het is een verzonnen woord. Het is een samenvoeging van twee woorden: tequila (uiteraard) en bacán. Bacán is een uitdrukking in verschillende Latino-landen en een omschrijving voor charmante mensen die worden gekenmerkt door hun flair en zelfvertrouwen; de belichaming van plezier hebben en genieten van het leven. Het gevoel dat mensen moeten krijgen zodra Tecán op tafel wordt gezet. Dus, waar maakt iedereen zich zo druk om? Nergens voor nodig, Tecán is het bewijs.