Brandy

Brandy is zo'n populaire en veelzijdige drank dat hij zich over de hele wereld heeft verspreid en een nieuwe persoonlijkheid heeft gekregen, afhankelijk van de locatie, maar altijd met behoud van zijn intense en aromatische smaken, waardoor hij in elke bar ter wereld opvalt.

Brandy is zo'n populaire en veelzijdige drank dat hij zich over de hele wereld heeft verspreid en een nieuwe persoonlijkheid heeft gekregen, afhankelijk van de locatie, maar altijd met behoud van zijn intense en aromatische smaken, waardoor hij in elke bar ter wereld opvalt.

Een boeiend drankje

In al zijn presentaties heeft de brandy een profiel van zeer complexe smaken en aroma's, met tonen van fruit, bloemen, noten of kruiden, afhankelijk van het product als basis. Het is die veelzijdigheid en dat brede scala aan stijlen, die van brandy een ideaal drankje maken voor degenen die willen genieten van een goed drankje dat hen zal boeien.

De geschiedenis van brandy

Brandy, gemaakt van wijn of gegist fruit, is de oorsprong van vele andere dranken, waarvan cognac de belangrijkste is. Vanwege de noodzaak dat de Nederlanders de wijnen die ze in Frankrijk voor hun reizen op volle zee hadden verworven, te bewaren, werd de brandewijn geboren, vernoemd naar het distillaat waar het doorheen gaat.

De meeste landen die wijn produceren produceren ook brandy, vooral Frankrijk. Echter de grote verspreiding van deze drank ligt in het feit dat het ook kan worden gemaakt van fruit, waardoor het in de 18e eeuw grote populariteit kreeg in de Verenigde Staten.

Omdat het gebruik van fruit veel toegankelijker is dan de moeizame teelt van graan om whisky te distilleren, werd brandy geplaatst als een zeer aantrekkelijk alternatief. Het werd gevestigd met de opening van de Amerikaanse distilleerderij van Laird, waardoor de productie van appel-eau-de-vie werd gestart die populair werd in de hele Verenigde Staten vanwege het praktische nut ervan.

De ingrediënten van brandy

Basis

Omdat het mogelijk is om bijna elk voedsel dat suiker bevat te gebruiken voor de uitwerking ervan, zijn de gebruikte ingrediënten voornamelijk wijnen de basis van Franse brandy's. Daarnaast worden tal van gefermenteerde vruchten gebruikt, zoals appels, druiven en rood fruit.

Toegevoegde kleurstoffen

Sommige soorten brandy bevatten in hun samenstelling een karamelkleurig additief om een donkerdere en meer gelijkmatige kleur en een zoetere smaak te verkrijgen.

De productie van brandy

Fermentatie

Met rijp fruit wordt een puree bereid die gedurende een periode van ongeveer vijf dagen wordt gefermenteerd om de suikers om te zetten in alcohol.

Destillatie

De brandy wordt gedistilleerd in koperen distilleerketels en het proces kan een tweede keer worden herhaald om een geconcentreerder en kwalitatief beter product te verkrijgen.

Veroudering

De meeste brandy's zijn gerijpt, met uitzondering van de heldere brandy's op basis van fruit, die geen rijpingsproces doorlopen om de intensiteit van de smaken te behouden.

Goede brandy's worden minimaal twee jaar gerijpt in eikenhouten vaten, hoewel ze gemiddeld zes jaar worden bewaard, wat zorgt voor meer diepte in de drank en meer complexe smaken.

Mengen

Brandy wordt vaak gemengd voor het bottelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van distillaten van verschillende leeftijden om meerdere nuances in de drank te verkrijgen. Op dit punt worden ze verdund met water om een alcoholgehalte van 40% te bereiken en in sommige gevallen wordt er een karamelkleurstof aan toegevoegd.

Regio's en types van brandy

Frankrijk

In Frankrijk is de productie van brandy een zeer wijdverspreide activiteit, waarbij gebruik wordt gemaakt van de verschillende klimaten in elke regio. Er zijn vele variëteiten, waarvan de belangrijkste Cognac is, de meest verfijnde van alle brandy. Dan is er nog Armagnac, geproduceerd in het zuidwesten van het land, en Calvados, een appelbrandewijn uit de streek van Normandië.

Spanje

In Spanje wordt brandy voornamelijk gemaakt van druiven, waarbij de productie van brandy in de regio van Jerez, gelegen in Andalusië, opvalt. Dit type brandy wordt gerijpt in oude sherryvaten, volgens het solera systeem, waarbij er drie sub-variëteiten zijn: Solera, Solera Reserva en Solera Gran Reserva.

Verenigde Staten

In het Amerikaanse land vallen appelbrandy, of appeljack, gemaakt van gefermenteerde cider, op. Dit is vergelijkbaar met de Franse Calvados, maar met een productie die enkele verschillen vertoont.

Italië

De pulp die overblijft bij de wijnbereiding wordt in Italië gemaakt, zonder dat er sprake is van rijping. Het is een drank met een intense smaak.

Een onvergelijkbare drank

Brandy wordt op vele manieren gepresenteerd, en in elke variëteit vallen zeer verschillende smaken op. Liefhebbers van deze prachtige drank worden dan ook steeds weer verrast door de grote verscheidenheid aan exquise smaken en aroma's.

Als u zin heeft om een goede brandy te proberen, of om u te laten meeslepen door de Franse weelde met een verfijnde cognac, dan hebben we bij Topdrinks precies wat u zoekt, met een selecte lijst van de beste merken, zodat u de fles kunt vinden die uw avond een heerlijk vleugje luxe zal geven.

Lees meer
Lees minder

Producten 1-12 van 57

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-12 van 57

per pagina
Van hoog naar laag sorteren