Waarom je gerijpte tequila's moet proberen

Een wereld om te ontdekken met gerijpte tequila's

Wist je dat tequila's ook op houten vaten worden gerijpt? Tequila is een populaire drank met wereldwijd veel liefhebbers. In eerste instantie wordt tequila vaak gelinkt aan een heldere, transparante en kleurloze drank. Met vat gerijpte tequila's valt een wereld aan nieuwe smaakbeleving te ontdekken. Zachte, soepele en complexe smaken maken gerijpte tequila zo geliefd. Daarnaast is het maken van gerijpte tequila een ware kunst, die van generatie op generatie wordt overgedragen. In dit artikel geven we je een kijkje in alles rondom gerijpte tequila's.

Het drinken van gerijpte tequila

Blanco tequila (tequila dat is niet gerijpt in een houten vat) is zeer scherp en wordt daarom vooral gebruikt voor het maken van cocktails of het drinken van shots. Gerijpte tequila is daarentegen een ware delicatesse en moet langzaam gedronken worden. Op deze manier kan je de individuele smaken beter onderscheiden. Ons advies is om een gerijpte tequila te kiezen die voor 100% vanuit agave is gemaakt. Je wilt zo min mogelijk toegevoegde ingrediënten. Een añejo tequila moet op kamertemperatuur gedronken worden. Bewaar de fles daarom op een koele en donkere plaats. Añejo is een aanduiding voor tequila's die meerdere jaren hebben gerijpt. Tequila wordt puur gedronken. Dat betekent dat er geen ijs, limoen en zout aan te pas komt. Deze toevoegingen hebben een negatieve invloed op de smaakbeleving. Het is raadzaam om een kwalitatieve tequila te drinken uit een copita glas. Dit is een tulpvormig glas. In een copitaglas kunnen de aroma's zich goed concentreren.

Wat maakt gerijpte tequila's zo bijzonder?

Een gerijpte tequila heeft veel meer smaak dan een ongerijpte variant. Door de tequila in een houten vat te laten rijpen, neemt deze de smaken van het hout over. Ook haalt het rijpingsproces het scherpe randje van de tequila. Hierdoor wordt deze zachter, soepeler en makkelijker te drinken. Voor het maken van een gerijpte tequila, is veel vakmanschap nodig. Als de tequila namelijk te lang rijpt onder een te hoge temperatuur is de kans groot dat deze te veel verdampt. Zo blijft er weinig tequila over. Het maken van gerijpte tequila vereist dus veel precisie en timing.

Wanneer is tequila aged of gerijpt?

Tequila is een drank die niet te lang kan rijpen, omdat deze anders kan verdampen in het vat. Bij wet hoort de drank uit Mexico te komen. Hier is het erg warm waardoor het rijpingsproces een stuk sneller gaat dan in bijvoorbeeld Noord-Europa. Om deze reden zijn de meeste gerijpte tequila's rond de twee jaar oud. De verschillende leeftijdsaanuidingen die een tequila kan hebben, zijn:

  • Blanco/silver: deze tequila wordt direct na de distillatie gebotteld en is daardoor scherper van smaak
  • Reposado: deze tequila geeft minimaal twee maanden gerijpt op eikenhouten vaten en is iets zachter dan een blanco tequila
  • Añejo: deze tequila moet minstens een jaar rijpen in een eikenhouten vat en kenmerkt zich door een soepel en donker smaakprofiel
  • Extra añejo: deze premium tequila moet minstens drie jaar rijpen in een houten vat. Dat geeft het een complexe en volle smaak

Hoe worden gerijpte tequila's gemaakt?

Tequila is een gedistilleerde drank uit Mexico, die wordt gemaakt van de agaveplant. Tequila wordt voornamelijk in de staat Jalisco geproduceerd, in het stadje Tequila. Het hart van de agave wordt geoogst en in grote, industriële ovens gestoomd, waardoor het sap van de agave vrijkomt. Dit sap is zeer hoog in natuurlijke suikers en is daarom zeer geschikt voor fermentatie. Na het fermenteren wordt de tequila twee tot drie keer gedistilleerd om onzuiverheden te verwijderen. Sommige tequila’s worden daarna ook nog gefilterd. Na dit proces heb je een blanco, oftewel silver tequila die gelijk kan worden gebotteld. Om de scherpe smaak van de tequila te verwijderen en complexiteit en soepelheid toe te voegen, kan de tequila worden gerijpt in houten vaten. Dit kan op allerlei soorten hout gebeuren. Het merk Patrón Tequila is een goed voorbeeld van wat de houten vaten voor de smaak van gerijpte tequila kunnen doen. Dit merk gebruikt namelijk vijf verschillende soorten houten vaten, waarvan sommigen eerder werden gebruikt voor het rijpen van sherry of bourbon. Dit zorgt voor unieke smaken en wijd gevarieerde tequila.