Hoe komt bourbon aan zijn naam?

Hoe komt bourbon aan zijn naam?

De legendes achter de populaire Amerikaanse whiskey

De oorsprong van de naam 'bourbon', de iconische Amerikaanse whiskey, is gehuld in mysterie en legendes. Is het vernoemd naar Bourbon County, een historisch gebied bekend om zijn voortreffelijke whiskeyproductie, of is de bruisende Bourbon Street in New Orleans de ware naamgever? Of ligt de oorsprong toch bij het Franse House of Bourbon?

Dit artikel duikt in de fascinerende verhalen en legendes achter de naam van deze geliefde drank, waarbij we de historische feiten en mythes zorgvuldig ontrafelen om de waarheid achter een van Amerika's meest iconische spirituele erfgoederen te ontdekken.

Oorsprong van de benaming van bourbon

Waar de naam van de Amerikaanse whiskey bourbon vandaan komt, is altijd al een mysterie geweest. Er gaan meerdere verhalen welke allemaal logisch klinken. Een opsomming van de mogelijke naamgevers:

  • Bourbon County, een groot historsich gebied in de VS waar veel goede whiskey werd geproduceert
  • Bourbon Street in New Orleans, een beruchte straat met een bruisend nachtleven
  • De whiskey is vernoemd naar een Franse adelijke familie, de House of Bourbon

Sommige kenners zeggen dat de bourbon zijn naam heeft gekregen van Bourbon County in Kentucky of Bourbon Street in New Orleans, Louisiana. Anderen zeggen dat het Franse House of Bourbon zijn naam aan de bourbon heeft verleend. Met deze theorieën gaan een aantal legendes gepaard. Welke van deze legendes echter waar is, zullen we helaas nooit weten.

House of Bourbon

De naam bourbon heeft een Frans sausje over zich heen, en dat klopt ook. Eén van de legendes die over de benaming van bourbon gaat, heeft zijn oorsprong in Frankrijk. De legende zegt dat de naam bourbon is afgeleid van House of Bourbon, een Franse dynastie.

Deze dynastie stamt af van koning Louis I, Hertog van Bourbon. Frankrijk had sterke connecties met het zuiden van de Verenigde Staten, waar tegenwoordig veel bourbon wordt geproduceerd en dus leek het erop dat deze legende wel eens waar zou kunnen zijn.

Tijdlijn lijkt niet te kloppen

De legende werd echter al snel ontkracht, nadat historici bewezen dat de beginselen van de productie van bourbon en de heerschappij van House of Bourbon helemaal niet in dezelfde periode vielen.

De eerste labels met daarop de naam “bourbon” geprint, stammen namelijk uit 1850, terwijl de House of Bourbon tegen die tijd geen grote rol van betekenis meer speelde. Deze legende is dus waarschijnlijk enkel een legende.

Bourbon County, Virginia en Kentucky

Een andere legende die de naam van de bourbon zou kunnen verklaren, is de legende van Bourbon County. Bourbon County was een groot gebied dat in 1785 over Virginia en delen van Kentucky spande. Dit gebied is vernoemd naar een prominente Franse familie, als dank voor hun hulp tijdens de Amerikaanse Revolutie.

Zij leverden voornamelijk wapens en munitie aan de Amerikaanse rebellen. Daarnaast hielden ze ongeveer een derde van de Britse troepen bezig tijdens de verdediging van Florida en Alabama.

Bourbon County is door de eeuwen heen gekrompen

Voormalig Bourbon County was erg groot. Het is door de eeuwen heen in verschillende stukjes opgeknipt. Tegenwoordig liggen er 34 counties in het gebied wat voorheen Bourbon County was.

Tegenwoordig wordt ongeveer 95% van de Amerikaanse bourbon in Kentucky geproduceerd en dus lijkt dit verhaal te kunnen kloppen. Er is echter een conflict in dit verhaal, want ook dit gebied zou naar House of Bourbon zijn vernoemd, die veel later zijn aantreden maakte. Ook dit verhaal is dus waarschijnlijk slechts een legende.

Immigranten namen whiskey productie mee

Een andere versie van dit verhaal is dat Schotse en Ierse immigranten, die veel kennis hadden van de productie van whisky, naar Bourbon County, Kentucky emigreerden en hier begonnen met het distilleren van whiskey, die als Old Bourbon Whiskey werd verkocht, naar de naam van dit gebied.

Bourbon Street

De derde en meest historisch geloofwaardige herkomst van de naam bourbon, is van een uitgaansstraat genaamd Bourbon Street in New Orleans, Louisiana. Het verhaal gaat dat twee Franse broers genaamd de Tarascon boers uit de streek Cognac naar Louisville, Kentucky verhuisden.

De Tarascon broers begonnen met het produceren van sterke drank en vervoerden deze over de Ohio river & Mississipi river naar New Orleans, Louisiana. Tegen de tijd dat de drank daar aankwam, had het de donkere smaken en kleuren die bourbon zo geliefd maken.

Boottocht zorgde voor extra rijping van whiskey

De kleur en smaak werd tijdens de bootrit overgenomen van het eikenhout. Er gaan verhalen dat door de schommelingen van de boot, whiskey beter kan rijpen. Het krijgt meer contact met het hout.

Het geliefde Amerikaanse eikenhout, dat van zichzelf al veel warme en romige smaken bevat, geeft de bourbon een fijn smaakprofiel. De bars aan Bourbon Street begonnen deze drank te verkopen als een nieuw soort whiskey, genaamd Bourbon Street Whiskey dat zich later ontwikkelde naar bourbon whiskey.

Of dit verhaal waar is en of de Tarascon broers echt de uitvinders van bourbon waren, zullen we echter nooit weten.

Wat maakt bourbon nou een echte bourbon?

Bourbon is een soort whiskey, dat volgens strenge regels moet worden geproduceerd en die alleen maar in de Verenigde Staten mag worden gestookt. De drank moet uit minstens 51% maïs bestaan en worden gedistilleerd in speciale voor bourbon bestemde ketels. Na de distillatie moet de bourbon op verkoolde witte eikenhouten vaten, minstens twee jaar lang worden gerijpt. Een belangrijk kenmerk van bourbon is dat er absoluut geen kleur- geur- en smaakstoffen aan de drank mogen worden toegevoegd. Bourbon is dus een zeer pure en hoogwaardige whiskey.

Veelgestelde vragen

Wat is de oorsprong van de naam 'bourbon' voor Amerikaanse whiskey?

De oorsprong van de naam 'bourbon' is een mysterie met meerdere theorieën. Mogelijke bronnen zijn Bourbon County, een historisch gebied in de VS, Bourbon Street in New Orleans, of een vernoeming naar de Franse adellijke familie, het Huis van Bourbon. Elk van deze theorieën heeft zijn eigen legendes, maar geen ervan is definitief bewezen.

Is de bourbon vernoemd naar het Franse Huis van Bourbon?

Een theorie suggereert dat bourbon vernoemd is naar het Franse Huis van Bourbon. Deze connectie lijkt logisch vanwege de sterke Franse invloeden in het zuiden van de VS, maar historisch gezien valt de opkomst van bourbon niet samen met de periode van heerschappij van het Huis van Bourbon. Deze theorie wordt dus vaak gezien als slechts een legende.

Heeft Bourbon County iets te maken met de naam van bourbon whiskey?

Een andere theorie suggereert dat bourbon zijn naam ontleent aan Bourbon County, dat ooit een groot gebied besloeg in Virginia en Kentucky. Dit gebied was mogelijk vernoemd naar het Franse Huis van Bourbon als dank voor hun steun tijdens de Amerikaanse Revolutie. Hoewel veel bourbon tegenwoordig in Kentucky wordt geproduceerd, blijft ook deze theorie speculatief.

Hoe is Bourbon Street in New Orleans gerelateerd aan de naam bourbon?

De meest historisch geloofwaardige theorie is dat bourbon zijn naam dankt aan Bourbon Street in New Orleans, Louisiana. Volgens deze theorie vervoerden de Franse Tarascon broers, afkomstig uit Cognac, hun whiskey via de Ohio en Mississippi rivieren naar New Orleans. Tijdens de reis verkreeg de whiskey zijn kenmerkende smaken en kleuren. De drank werd populair in de bars van Bourbon Street en zou later bekend worden als bourbon whiskey.