Nucano

Prijswinnende mezcal

Nucano is een mezcal die wordt gedistilleerd in San Dionisio Ocotepec. In de stad Oaxaca in Mexico worden verschillende mezcals op ambachtelijke wijze en handmatig geproduceerd. Mezcal is als het broertje of zusje van de welbekende tequila maar dan net wat steviger van smaak. Mezcal wordt gemaakt van de agave plant, de agaves van Nucano groeien tussen de 8 en 17 jaar en worden daarna door een Jimador met de hand geoogst. Na het oogsten worden de agaves vier dagen gegaard in de ketelvormige grondoven om hier de pure smaken op te nemen. Na afkoelen worden de agaveharten gemalen in een molen die wordt voortgetrokken door een paard. Hierna volgen 3 dagen van vergisting waarna het tijd is voor de dubbele distillatie in een koperen ketel over een haardvuur.

Over de herkomst

Hoe het begon

Nucano Mezcal is een merk van mezcal, een alcoholische drank die wordt geproduceerd in Mexico en die wordt gemaakt van de agaveplant. Het merk werd opgericht in 2017 door een groep vrienden uit Oaxaca, de regio in Mexico die bekend staat om zijn traditionele mezcalproductie. De oprichters van Nucano Mezcal wilden de traditionele productiemethoden van mezcal behouden en tegelijkertijd een hoogwaardig product op de markt brengen. Ze werkten samen met lokale producenten om ervoor te zorgen dat hun mezcal van de hoogste kwaliteit was en dat het productieproces op duurzame wijze werd uitgevoerd. Sinds de lancering heeft Nucano Mezcal een reputatie opgebouwd als een van de beste mezcalmerken ter wereld. Het merk is inmiddels verkrijgbaar in diverse landen en heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Double Gold Medal tijdens de San Francisco World Spirits Competition in 2020.

Smaak van Nucano

In de Nucano mezcal proef je kwaliteit doordat de agave zo lang heeft kunnen groeien.

Nucano gebruikt verschillende agaves om zo tot verschillende soorten mezcal te komen, hieronder vind je een aantal soorten agaves:

Espadin: Dit is de meest voorkomende soort Agave. De smaak doet denken aan die van tequila. Espadin is dan ook de voorvader van de blauwe agave waar tequila van wordt gemaakt.

Cuishe: Dit is een zeldzame agave doordat deze in het wild geoogst wordt. Deze agave kenmerkt zich dan ook door een wat wilder karakter, de smaak is pittiger met florale tonen.

Tepextate: Een wilde agave die een lange tijd nodig heeft om te volgroeien en daardoor niet veel voorkomend is. De aardse en kruidige smaak is het wachten zeker waard.

Tobala: Dit is een hele bijzondere agave in vergelijking met de rest. Tobala is afhankelijk van vogels en vleermuizen om zijn zaden te kunnen verspreiden. In tegenstelling tot de andere agaves groot Tobala op een rotsige ondergrond. Door deze bijzondere eigenschappen wordt Tobala ook wel de ‘koning van de mezcal’ genoemd. Fruitig en complex is hoe deze smaak wordt omschreven.

Ingrediënten

Met ingrediënten zoals basilicum, arbequina olijven, tijm en rozemarijn, opent Gin Mare de deur naar een wereld van unieke smaakbeleving. Deze botanicals en het complexe distillatieproces onderscheiden deze premium gin van traditionele gins en maken hem zeker het proberen waard.

Er zijn eigenlijk maar twee varianten van Gin Mare. De originele variant, zoals we deze allemaal kennen, komt in verschillende formaten en in combinatie sets met glazen of een Gin Mare lantaarn. Naast deze originele variant, wordt er nog de Gin Mare Capri gemaakt.