likeur likeuren topdrinks grand marnier

Grand Marnier

Grand Marnier is een Franse likeur. De likeur bevat 40% alcohol. Er zijn verschillende varianten Grand Marnier, zowel om puur te drinken als om cocktails mee te maken. De naam van het merk Grand Marnier is bedacht door de beroemde Parijse hotelier César Ritz. Hij gaf de likeur deze naam toen Alexandre Marnier-Lapostolle hem de Curaçao Marnier liet proeven. 

Er zijn verschillende varianten Grand Marnier. De likeur die wordt beschouwd als de laagste kwaliteit is Cordon Jaune, ook wel Yellow Label genoemd. Deze is ook het lichtst van kleur en wordt vaak gebruikt in cocktails.

De standaard kwaliteit likeur is Cordon Rouge, ook wel Red Label genoemd. Deze wordt vaak “Grand Marnier” genoemd. Cuvée Louis-Alexandre Marnier-Lapostolle is een likeur die alleen in duty-free shops in Frankrijk en Canada wordt verkocht en in drankhandels in Québec en Nederland.  Een eerste klas likeur is de Grand Marnier 100 en de allerfijnste is de Grand Marnier 150, die bereid is met 50 jaar oude cognac. Ook is er de Cherry Marnier. Deze likeur is gemaakt op basis van Turkse Morello Kersen in plaats van sinaasappels, zoals bij de anderen.

Een echt verzamelaarsitem is de Quintessence, die is gemaakt van een mengsel van verschillende cognacs van 25 tot 100 jaar oud.

Ook wordt Grand Marnier gebruikt in verschillende gerechten zoals cream buns, Bûche de Noël en fruitcake. Daarnaast wordt het vaak gebruikt in cranberry saus of wordt het over vanille-ijs gegoten.

Bekijk hier meer informatie over elke soort Grand Marnier

Hoe is Grand Marnier ontstaan?

In 1827 richtte Jean-Baptiste Lapostolle het bedrijf achter Grand Marnier op: Société des Products Marnier Lapostolle. Jean-Baptiste Lapostolle was een distilleerder die fruitlikeuren maakte. Het bedrijf staat in een klein stadje in de buurt van Parijs genaamd Neauphle-le-Château. Grand Marnier werd voor het eerst gemaakt in 1880 door een aangetrouwd achterkleinkind van Jean-Baptiste Lapostolle, Alexandre Marnier-Lapostolle. Hij had het idee om Franse cognac te combineren met zeldzame variaties Bitter Orange uit de Caraïben. De naam van Grand Marnier was eerst Curacao Marnier. Maar César Ritz kwam met de naam Grand Marnier, “A grand name for a grand liqueur!”

In 1892 deponeerde Alexandre direct de iconische fles als handelsmerk, geïnspireerd door het silhouet van een traditionele cognacfles. Het rode lint en wax zegel werden de signatuur van de Cordon Rouge, wat vandaag nog steeds gebruikt wordt.

Grand Marnier nú drinken!

likeuren likeur grand marnier topdrinks slijterij
 

Cocktail recepten met Grand Marnier

Grand Marnier Margarita

grand marnier likeur likeuren topdrinks slijterij
Met Grand Marnier Cordon Rouge
  1. Strooi een beetje zout op een schoteltje.
  2. Snij een limoen in tweeën en wrijf een helft over de rand van een glas.
  3. Dip het glas op de kop in het zout, zodat er wat zout op de rand van het glas komt te zitten.
  4. Pak een shaker met ijs.
  5. Voeg 30 ml Grand Marnier Cordon Rouge, 30 ml tequila en 20 ml vers limoensap toe aan de shaker en schut het door elkaar.
  6. Giet het uit in het glas en garneer het glas met een schijfje limoen.

Grand Marnier Sidecar

grand marnier likeur likeuren topdrinks slijterij
Met Grand Marnier Cordon Rouge
  1. Pak een shaker met ijs
  2. Voeg 50 ml Grand Marnier Cordon Rouge, 20 ml cognac en 20 ml citroensap
  3. Schud het door elkaar en giet het af in een glas
 

Ontdek hier alle dranken van Grand Marnier