Grand Marnier

Exotische Sinaasappel Cognac

Proef het exotische karakter van sinaasappel en cognac. Grand Marnier behoort tot de luxe cognacs uit de Franse cognacstreek. Het is een complexe mix van cognac en gedroogde sinaasappelschillen uit Curaçao die in de alcohol geweekt worden om Grand Marnier zijn bittere smaak te geven.

Over de herkomst

Hoe het begon

Grand Marnier werd opgericht in 1827 door Louis Alexandre Marnier Lapostolle. De originele amberrode cognac likeur was al snel door velen geliefd en groeide uit tot een luxe cognac. De reden dat deze likeur zo gewild is, komt omdat er enkel gebruik wordt gemaakt van de beste ingrediënten en er een complex, maar perfectionistisch, proces aan vooraf gaat. De originele Grand Marnier wordt ook wel Red Label of Cordon Rouge genoemd. Deze variant is een mengsel van 51% cognac en 49% sinaasappellikeur. Dit is de beroemdste variant van de Grand Marnier en deze is dan ook door velen geliefd vanwege zijn premium kwaliteit en exotische smaak. Ook bestaat er een Cherry Marnier variant op basis van de Turkse Morello kersen in plaats van sinaasappels. Deze heeft ook een lager alcoholpercentage van 24%

Smaak van Grand Marnier

Deze cognac wordt langzaam gerijpt in eikenhoutenvaten en krijgt hierdoor een onvergelijkbare ronde smaak. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van enkel de beste cognac en kruiden samen met wat suikersiroop om Grand Marnier een zoet randje te geven. Het is heerlijk door de koffie, als aperitief of als cocktail.

Ingrediënten

De originele Grand Marnier is amberkleurig en heeft een exotische smaak van kruidige cognac gecombineerd met kruiden. Daarnaast heeft deze een aangenaam zoet randje vanwege de toegevoegde suikersiroop. Deze variant heeft een middellange zachte afdronk. De Grand Marnier Louis Alexandre heeft een lichte goudgele kleur. De smaak van pure sinaasappels en een selectie van de beste cognacs maken deze likeur special. Het heeft een heerlijk aroma van diverse kruiden en specerijen met notities van bloemen. De afdronk is middellang en zacht. De 100: Grand Marnier en 150: Grand Marnier bevatten sinaasappels afkomstig uit Haïti. Deze extracten worden vervolgens gemengd met kwaliteitscognac en in eikenhouten vaten gestopt om nog eens 2 jaar te rijpen. Het resultaat is een complexe likeur waarin veel smaken terugkomen, zoals peperkoek, gebrande koffiebonen, nootmuskaat en honing. Daarnaast hebben deze varianten een lange afdronk met veel smaak. De Quintessence variant is zeer exclusief. Deze heeft een diepe amber kleur en word gemaakt van de beste cognacs uit de Grande Champagne regio. Door het lange rijpingsproces en dubbel gedistilleerde Bigaradia citrus heeft deze variant een complexe, onbeschrijfelijke smaak die toch mooi in balans staat. Deze cognac heeft een lange afdronk vol van smaak.