Waar komt wodka vandaan?

Waar komt wodka vandaan?

Tot op de dag van vandaag blijft de oorsprong van wodka een mysterie. Wodka wordt al sinds de negende eeuw gemaakt en verschillende landen zeggen dat zij de eerste producent van wodka waren. De sterkste kandidaten zijn Polen en Rusland.

Welk land is nu echt het vaderland van wodka?

Wodka is één van de meest verkochte sterke dranken ter wereld. In het Westen is wodka zeer populair en wordt vooral gebruikt voor het maken van cocktails en mixdrankjes. In Oost-Europa daarentegen is wodka een echte liefhebberij en wordt het veelal puur gedronken.

Dat wodka uit Oost-Europa komt, bestaat weinig twijfel over. Maar welk land is nu echt het vaderland van wodka? We bespreken het in dit artikel.

Eerste waarnemingen van wodka per land

Rusland beweert dat het land al sinds de negende eeuw wodka produceert, omdat er documenten zijn uit deze periode waarin de productie van wodka werd vastgelegd. De eerste Russische distilleerderij werd echter pas 200 jaar later opgericht.

Polen zegt dat zij aan het einde van de achtste eeuw al zijn begonnen met het produceren van wodka. Deze wodka werd echter gedistilleerd uit wijn en lijkt daardoor meer op brandy.

Geografische landsgrenzen tussen Polen en Rusland

De landsgrenzen van Rusland en Polen hebben door de eeuwen heen aanzienlijke veranderingen ondergaan. Dit zorgt voor extra verwarring bij het aanwijzen van het uiteindelijke vaderland van wodka. De plek kon destijs in handen zijn van Rusland en inmiddels op Pools grondgebied liggen. We kijken per land hoe de landsgrenzen zijn aangepast.

Specifieke oorsprong van wodka

Gezien deze historische veranderingen in landsgrenzen, kunnen we de oorsprong van wodka verkleinen naar specifieke regio's binnen het huidige Rusland en Polen:

  • West-Rusland en Oekraïne - Deze regio, die deel uitmaakte van het Kievse Rijk, wordt vaak beschouwd als een van de vroegste gebieden waar wodka werd geproduceerd.
  • Centraal en Oost-Polen - In het middeleeuwse Polen en later de Pools-Litouwse Gemenebest, werden sterke dranken, waaronder vroege vormen van wodka, geproduceerd.

De eerste wodka werd 's nachts bevroren

Net zoals nu werd wodka vroeger gemaakt van zetmeelhoudende ingrediënten die in Oost-Europa en Rusland beschikbaar waren. Dit waren veelal aardappelen, suikerbiet, graan of maïs.

Deze ingrediënten werden gefermenteerd en daarna gedistilleerd. In het begin (in de 8e eeuw) werden wodka's niet gedistilleerd. Dit waren sterke wijnen/bieren die 's nachts in de vrieskou werden gezet. Doordat het niet-alcoholische gedeelte bevroor kon het vloeibare alcoholische gedeelte gemakkelijk gescheiden worden.

Het eindproduct had een alcoholpercentage van ongeveer 30%. Omdat het niet een zuivere wodka was, werd het vaak met kruiden of fruit gemengd. Hierdoor kreeg het meer smaak.

Distillatie zorgde voor hogere alcoholpercentage

De eerste gedistilleerde wodka's werd slechts éénmaal gedistilleerd. Hierdoor had de drank een minder hoog alcoholpercentage dan de moderne wodka. Toch kwam het in de buurt van de 40% die we tegenwoordig normaal vinden.

Men kwam er later achter dat door de wodka meerdere malen te distilleren er een hoger alcoholpercentage kon worden bereikt, waardoor de producenten hun wodka meerdere malen begonnen te distilleren.

Wodka werd vroeger niet gefilterd

Wodka werd in het begin niet gefilterd. Producenten zochten lang naar een manier om hun wodka te kunnen zuiveren en probeerden verschillende methoden uit.

De allereerste wodka werd in een ton in de vrieskou gezet, waardoor het begon te bevriezen. De alcohol zette zich af van het ijs en wat er overbleef was zeer zuivere wodka. Er zijn nog steeds producenten die deze techniek gebruiken.

Veel later werd bekend dat je wodka ook kon zuiveren met andere materialen, zoals houtskool. Het zuiveren van de wodka met houtskool is vandaag de dag de meest toegepaste techniek.