
Wat betekent het als een rum gerijpt is volgens de soleramethode?
Ontdek alles rondom deze unieke rijpingsmethode
Op sommige flessen rum kun je lezen dat ze zijn gerijpt volgens de soleramethode. Dit is een zeer bekende rijpingsmethode, die niet alleen op rum wordt toegepast maar ook op andere producten. Door gebruik te maken van de soleramethode, kan de drankproducent een unieke en verfijnde blend creëren, die een consistente kwaliteit bevat. Benieuwd naar de soleramethode en welke bekende rums hiermee worden gerijpt?


Inhoudsopgave
Wat is de soleramethode?
De soleramethode is een unieke manier waarop rum gerijpt wordt. Deze methode wordt niet alleen op rum toegepast, maar ook wijn, sherry, bier en azijn kunnen hiermee unieke karakteristieken verwerven. De soleramethode werd in Spanje ontwikkeld en is bedoeld voor het creëren van producten met een consistente en betrouwbare kwaliteit.
Voor het rijpen van rum volgens de soleramethode, worden verschillende lagen houten vaten met rum op elkaar gestapeld en met elkaar verbonden. De vaten op de grond bevatten de oudste rum en de rijen daarboven bevatten een steeds iets jongere rum.
De onderste rij vaten wordt ook wel “Solera” genoemd. In het Spaans betekent dit “op de grond”. De rij daarboven heet 1e criadera (criadera betekent “broederij”), de volgende rij heet 2e criadera en zo verder.




Hoe werkt de soleramethode?
Tijdens het rijpen volgens de soleramethode, worden de verschillende vaten met elkaar verbonden. De rum vloeit van boven naar beneden en wordt zo gemixt tot een unieke blend. Deze rum zal de verfijnde smaken van verschillende rums bevatten en krijgt zo meer complexiteit en body.
Het eindproduct is een rumblend van verschillende leeftijden en soms zelfs van verschillende herkomsten. Deze donkere rum kan gelijk worden gebotteld of er kan voor gekozen worden om de rum nogmaals te laten rijpen
Waarom de soleramethode?
De consistente kwaliteit rum, is het allergrootste voordeel van de soleramethode. Na een aantal jaren rijping, heeft de onderste rum de gewenste leeftijd bereikt en zal deze worden getapt. Hierdoor is er ruimte ontstaan in het bovenste vat dat vervolgens weer met nieuwe (jonge) witte rum kan worden opgevuld. De karakteristieken van de jongste rum, worden door het mengen met de andere rums sterk vervaagd, waardoor de invloed van deze rum minimaal zal zijn op de smaak van het eindproduct in het onderste vat.
Het onderste vat rum zal altijd vol zijn, waardoor je jarenlang dezelfde rum kan maken met dezelfde smaken en gemiddelde leeftijd. De soleramethode is dus eigenlijk een oneindig rijpingssysteem dat kwaliteit en minimaal smaakverschil garandeert.


Matusalem
Matusalem is een goed voorbeeld van een merk rum dat gebruikmaakt van de soleramethode. Deze rum van de Dominicaanse Republiek heeft vele verschillende soorten rum in het assortiment, waaronder de Matusalem 7 Years Solera. De rum wordt na het rijpen volgens de soleramethode nog zeven jaren gerijpt en vervolgens gebotteld. Hierdoor heeft deze rum een complex smakenpalet, met onder andere karamel, vanille, banaan en ahornsiroop.
Motörhead
Sommige merken rum bieden premium versies rum aan, die vaak met de soleramethode zijn gemaakt. Zo ook de Motörhead Premium Dark Rum 40%. Ook deze rum komt van de Dominicaanse Republiek en is zeer geschikt om puur te drinken. Deze zachte rum heeft een intens smaakpalet, door de rums in deze blend die tot wel 8 jaar oud zijn. Bruine suiker, pure chocolade en gedroogd fruit komen in deze rum sterk naar boven.