Wat betekent het als een rum gerijpt is volgens de soleramethode?

Wat betekent het als een rum gerijpt is volgens de soleramethode? 

Ontdek alles rondom deze unieke rijpingsmethode

Op sommige flessen rum kun je lezen dat ze zijn gerijpt volgens de soleramethode. Dit is een zeer bekende rijpingsmethode, die niet alleen op rum wordt toegepast maar ook op andere producten. Door gebruik te maken van de soleramethode, kan de drankproducent een unieke en verfijnde blend creëren, die een consistente kwaliteit bevat. Benieuwd naar de soleramethode en welke bekende rums hiermee worden gerijpt?

Wat is de soleramethode?

De soleramethode is een unieke manier waarop rum gerijpt wordt. Deze methode wordt niet alleen op rum toegepast, maar ook wijn, sherry, bier en azijn kunnen hiermee unieke karakteristieken verwerven. De soleramethode werd in Spanje ontwikkeld en is bedoeld voor het creëren van producten met een consistente en betrouwbare kwaliteit.

Voor het rijpen van rum volgens de soleramethode, worden verschillende lagen houten vaten met rum op elkaar gestapeld en met elkaar verbonden. De vaten op de grond bevatten de oudste rum en de rijen daarboven bevatten een steeds iets jongere rum.

De onderste rij vaten wordt ook wel “Solera” genoemd. In het Spaans betekent dit “op de grond”. De rij daarboven heet 1e criadera (criadera betekent “broederij”), de volgende rij heet 2e criadera en zo verder. 

Hoe werkt de soleramethode?

Tijdens het rijpen volgens de soleramethode, worden de verschillende vaten met elkaar verbonden. De rum vloeit van boven naar beneden en wordt zo gemixt tot een unieke blend. Deze rum zal de verfijnde smaken van verschillende rums bevatten en krijgt zo meer complexiteit en body. 

Het eindproduct is een rumblend van verschillende leeftijden en soms zelfs van verschillende herkomsten. Deze donkere rum kan gelijk worden gebotteld of er kan voor gekozen worden om de rum nogmaals te laten rijpen

Waarom de soleramethode?

De consistente kwaliteit rum, is het allergrootste voordeel van de soleramethode. Na een aantal jaren rijping, heeft de onderste rum de gewenste leeftijd bereikt en zal deze worden getapt. Hierdoor is er ruimte ontstaan in het bovenste vat dat vervolgens weer met nieuwe (jonge) witte rum kan worden opgevuld. De karakteristieken van de jongste rum, worden door het mengen met de andere rums sterk vervaagd, waardoor de invloed van deze rum minimaal zal zijn op de smaak van het eindproduct in het onderste vat.

Het onderste vat rum zal altijd vol zijn, waardoor je jarenlang dezelfde rum kan maken met dezelfde smaken en gemiddelde leeftijd. De soleramethode is dus eigenlijk een oneindig rijpingssysteem dat kwaliteit en minimaal smaakverschil garandeert. 

Rums gerijpt volgens de soleramethode

Een rum die gemaakt is volgens de soleramethode, kun je herkennen door de aanduiding “solera” op het etiket. Bekende merken met solerarums zijn o.a. Bacardi, Botran en Santa Teresa. Onderstaand enkele voorbeelden solerarums die we in ons assortiment hebben. 

Veelgestelde vragen

Wat is de soleramethode?

De soleramethode is een unieke rijpingsmethode die oorspronkelijk uit Spanje komt. Hierbij worden verschillende lagen houten vaten met rum (of andere dranken zoals wijn, sherry, bier en azijn) op elkaar gestapeld en met elkaar verbonden. Het doel is om een product met een consistente en betrouwbare kwaliteit te creëren. De onderste rij vaten, genaamd "Solera", bevat de oudste rum, terwijl de rijen daarboven steeds iets jongere rum bevatten.

Hoe herken ik een rum die gerijpt is volgens de soleramethode?

Een rum die volgens de soleramethode is gerijpt, kan worden herkend aan de aanduiding "solera" op het etiket. Enkele bekende merken die solerarums produceren zijn Bacardi, Botran, Santa Teresa en Matusalem.

Waarom wordt de soleramethode gebruikt?

De soleramethode garandeert een consistente kwaliteit rum. Door het mengen van rums van verschillende leeftijden, worden de karakteristieken van de jongste rum vervaagd, wat resulteert in een eindproduct met minimale smaakverschillen. Het systeem zorgt ervoor dat het onderste vat altijd vol is, waardoor producenten jarenlang dezelfde rum kunnen maken met dezelfde smaken en gemiddelde leeftijd.

Wat zijn enkele voorbeelden van rums die zijn gerijpt volgens de soleramethode?

Enkele voorbeelden van solerarums zijn de Matusalem 7 Years Solera, die na het rijpen volgens de soleramethode nog zeven jaar wordt gerijpt, en de Motörhead Premium Dark Rum 40%, een premium rum met smaken van bruine suiker, pure chocolade en gedroogd fruit.