Wijn & Bier

Wijn en Bier

Wijn, een elegante en aromatische drank die de mensen al sinds de oudheid fascineert. Met een breed spectrum aan smaken, variërend van de zoetste en meest delicate tot de meest intense en citrusachtige, wordt het de beste metgezel om te genieten van een exquis diner of gewoon een goed drankje om te delen met vrienden.

Bier, een eeuwenoude drank geliefd over de hele wereld, varieert van licht en fris tot donker en rijk. Deze categorie duikt in de wereld van bier, verkennend de diversiteit in smaak, brouwmethodes, en de culturele betekenis. Ontdek de veelzijdigheid van bier, van pilsners tot stouts. Proost op de kunst en wetenschap van brouwen!

648 producten

Van hoog naar laag sorteren

49-72 of 648 results

Producten 49 tot 72 van 648 in totaal

Van culturele waarde

Weinig dranken zijn zo erkend in de wereld als wijn, die sinds de oudheid een fundamenteel element is in het serveren van een goede tafel. Wijn heeft zich tegelijkertijd met de samenleving ontwikkeld en is er in de loop der jaren in geslaagd om zich aan te passen aan de trends, waarbij het genot van een goede wijn een van de grootste gastronomische lekkernijen is. Het delen van een exquise fles blijft een symbool van verfijning en goede smaak, en brengt een vleugje smaak en elegantie in elke avond.

De geschiedenis van wijn

Vanaf ongeveer 8.000 - 5.000 voor Christus zijn er verslagen van de praktijk van het vergisten van granen, honing en fruit in begraven vaten om wijn te maken, een gewoonte die door stammen in de regio van Armenië, Georgië, Azerbeidzjan, Noord-Iran en Oost-Turkije wordt onderhouden.

Aan de andere kant worden de druiven sinds 4000 jaar voor Christus in het Midden-Oosten geteeld en zijn er op verschillende plaatsen, waaronder in Macedonië, bewijzen te vinden voor het gebruik van deze druiven in de wijnbouw. Tegen 2500 voor Christus gebruikten de Egyptenaren deze drank al op grote schaal, wat zeer belangrijk werd in de ceremonies van deze cultuur.

De wijn slaagde erin West-Europa te bereiken dankzij de Feniciërs en vervolgens de Grieken, die een actieve handel op basis van deze drank in stand hielden, zodat ze in al hun kolonies wijngaarden plantten, waarbij ze de hele uitbreiding van de Zwarte Zee doorkruisten tot in Spanje.

Door de verspreiding van de druiventeelt in verschillende regio's konden ze zich aanpassen aan de milieuomstandigheden van elke plaats, waardoor de meer dan 1.300 druivenrassen die er vandaag de dag bestaan, ontstonden.

De productie van wijn evolueerde dankzij innovaties tijdens het Romeinse Rijk, die de productie van deze drank optimaliseerde door middel van uitvindingen zoals de druivenpers, maar ook door het bedenken van meer geavanceerde teelttechnieken en het gebruik van houten vaten als middel om de wijn op te slaan en te distribueren.

Tijdens de Middeleeuwen wist de wijn, door zijn rol in de christelijke mis, de val van het Romeinse Rijk te overleven, waarbij de katholieke kerk een van de belangrijkste promotoren van de productie werd, met de kloosters die verantwoordelijk waren voor de productie in landen als Frankrijk en Duitsland. De populariteit ervan verspreidde zich over heel Europa en werd de belangrijkste drank die door alle sociale klassen werd geconsumeerd.

De wijnindustrie werd tijdens de Kolonisatie naar het Amerikaanse continent gebracht. In de 16e eeuw namen Spaanse missionarissen de kennis van de wijnbouw mee naar de landen Chili en Argentinië en kwamen in de 18e eeuw aan in Baja California.

De vreselijke plaag van Phylloxera die in de 19e eeuw de druivenplantages in heel Europa verwoestte, bedreigde de continuïteit van de wijnindustrie. Echter, zodra de wijngaarden zich herstelden, alleen de beste overblijvend, begon een transformatie in de sector. Er werd regelgeving vastgesteld om de productie van wijnen te standaardiseren en de kwaliteit ervan te garanderen, om de reputatie van de verschillende producerende regio's te beschermen, waardoor verschillende rassen om de stijl die hen vandaag de dag kenmerkt te bereiken.

De ingrediënten van wijn

Druiven

Druiven als basis voor wijn bevatten op zich de kenmerken om de gisting spontaan op gang te brengen, die zich gemakkelijk ontwikkelt dankzij de aanwezigheid van natuurlijke gisten en hun hoge suikergehalte.

Elke druivensoort slaagt erin om verschillende kenmerken aan het eindproduct te geven, waardoor meer aromatische, meer citroenachtige of meer fruitige wijnen kunnen worden verkregen, afhankelijk van het gebruikte type, waardoor complexere profielen ontstaan bij het gebruik van mengsels van verschillende druiven.

De meest populaire soorten rode druiven voor wijn zijn Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Zinfandel, Merlot en Syrah, terwijl Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc de voorkeur genieten onder de witte druiven.

Gist

Gist speelt een fundamentele rol in het wijnbereidingsproces, omdat het het middel is dat de gisting mogelijk maakt door de suikers in de druif om te zetten in alcohol, maar ook omdat het verantwoordelijk is voor de smaken die zich in de wijn ontwikkelen. Gisten die van nature in de druiven aanwezig zijn, kunnen worden gebruikt, hoewel de gisting daardoor langzamer verloopt. De meest voorkomende is het gebruik van gekweekte gisten, die worden gekozen op basis van hun capaciteit om bepaalde eigenschappen in het eindproduct te verbeteren.

Gistvoedingsstoffen

Deze additieven maken het mogelijk om een adequate groei van de gist te bevorderen en zorgen voor extra middelen voor een optimale fermentatie. Bij gebruik worden ze aan het begin van het gistingsproces geplaatst.

Suiker

Suiker wordt vaak toegevoegd om de productie van een hoger alcoholgehalte in de wijn te bevorderen en om de ontwikkeling van gist te stimuleren.

Water

Tijdens het gistingsproces wordt water toegevoegd om de hoeveelheden suiker in de oplossing te regelen, zodat de juiste alcoholbalans in de wijn wordt verkregen.

Natriummetabisulfiet

Deze component wordt veel gebruikt in de wijnindustrie. Het wordt tijdens de gisting in de wijn verwerkt om te voorkomen dat het wordt beschadigd door ongewenste bacteriën. Het wordt ook gebruikt als ontsmettingsmiddel voor de ontsmetting van alle werktuigen die tijdens de wijnbereiding worden gebruikt. Als alternatief kan ook kaliumsorbaat voor hetzelfde doel worden gebruikt.

Tannine

Tannine is een element dat van nature voorkomt in druiven, hoewel het ook kunstmatig wordt toegevoegd om een droger profiel van de wijn te bevorderen, omdat het de manier waarop de drank wordt waargenomen in de mond wijzigt door het verminderen van de smerende werking van speeksel.

Pectine-enzym

Het gebruik van dit enzym is om de pectine die in de wijn aanwezig is te ontleden, zodat het schoner en duidelijker is.

Additieven voor klaring

Het gebruik van deze additieven maakt het mogelijk om de wijn te verduidelijken, door het verzamelen van deeltjes die in de wijn kunnen worden gevonden, waardoor hij meer kristallijn en puur is. De meest gebruikte zijn caseine, isinglass, enoniet, vloeibare of droge gelatine. In het verleden werd er gebruik gemaakt van eiwit, maar deze optie kan schadelijke bacteriën in de wijn verwerken.

Zuren

De zuren worden in de wijn verwerkt om het zuurgehalte van het eindproduct te verhogen, waarbij voornamelijk iatrogene zuur, wijnsteenzuur en appelzuur worden gebruikt.

Andere additieven

In sommige gevallen worden andere soorten additieven toegevoegd om het aroma en de smaak van de wijn te wijzigen, hoewel het gebruik ervan strikt gereglementeerd is door de autoriteiten.

De productie van wijn

Oogst

De uitwerking van een goede wijn begint met een adequaat beheer van de oogst. De tijd waarin de druiven worden geoogst is een bepalende factor voor de smaak die de wijn zal hebben, afhankelijk van het niveau van de zoetheid en de zuurgraad die de druif heeft bereikt op basis van zijn rijpheid.

Het oogsten kan zowel mechanisch als handmatig gebeuren, waarbij de meeste producenten er de voorkeur aan geven om het met de hand te doen, omdat dit zorgt voor een meer delicate behandeling van zowel de druiven als de wijngaard.

Zodra de druiven zijn geoogst, worden ze verplaatst, gecontroleerd en ingedeeld in partijen, en worden alle druiven die niet geschikt zijn voor de wijnbereiding, verwijderd. 

Persen

Met behulp van mechanische persen worden de druiven, die al geclassificeerd zijn en waarvan de steel is verwijderd, geplet om hun sap, dat most wordt genoemd, te extraheren. De most bevat nog steeds de schil en de zaden, die in contact blijven met het sap om de kleur, de smaak en het tanninegehalte voor rode wijnen te verhogen. In het geval van witte wijn wordt het sap snel gescheiden om te voorkomen dat het een ongewenste kleur krijgt.

De gisting kan 10 dagen tot meer dan een maand duren, tot alle suiker is omgezet in alcohol om een droge wijn te verkrijgen. Bij zoete wijnen wordt de gisting voor het einde vertraagd, zodat een deel van de eigen suikers van de druif nog aanwezig is.

Ophelderen

Dit is het proces waarbij alle vaste deeltjes die in de wijn aanwezig zijn, zoals tannines, gisten of eiwitten, worden verwijderd. De wijn wordt in een tank geplaatst, dat kan een eikenhouten vat zijn of roestvrijstalen vaten. Ter verduidelijking kan de wijn worden gefilterd of afgewerkt.

De afwerking gebeurt door een stofje te plaatsen waaraan de ongewenste deeltjes van de wijn zich vasthechten en deze op de bodem van de tank te concentreren. Wanneer de klaring wordt gedaan door middel van filtratie met behulp van een fijn filter, worden de vaste stoffen die in de wijn aanwezig zijn, verwijderd.

Opslag

Als u eenmaal een geklaarde en schone wijn hebt, is deze klaar voor opslag, of hij nu direct wordt gebotteld of voor een bepaalde tijd wordt bewaard.

Wanneer de wijn mag rijpen, kan dit in glazen flessen, eikenhouten vaten of roestvrijstalen tanks. Door het gebruik van houten vaten ontwikkelt de wijn een veel zachtere smaak met vanilletonen. Het zorgt ook voor een grotere blootstelling aan zuurstof, waardoor een natuurlijke oxidatie ontstaat die het tanninegehalte verlaagt en een meer fruitige drank oplevert. Om meer citruswijnen te verkrijgen, zoals bij sommige witte wijnen, worden roestvrijstalen tanks gebruikt om de zuurgraad en de smaak te behouden.

Soorten Wijn

Rode Wijn

Rode wijnen zijn alle wijnen die gemaakt zijn van rode druiven, die het sap vergisten in contact met de schillen, omdat deze verantwoordelijk zijn voor de dieprode kleur die kenmerkend is voor rode wijnen. Deze hebben een intensere en aromatische smaak, ideaal voor het begeleiden van sterkere en meer pittige maaltijden en kunnen worden genoten bij een iets lagere temperatuur dan de kamertemperatuur.

Witte Wijn

De witte wijn is de wijn die wordt bereid met voornamelijk witte druiven. In sommige gevallen kunnen ook rode druiven worden gebruikt, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat bij het persen van de druiven de schillen snel worden verwijderd om te voorkomen dat ze hun pigment loslaten en het sap bevlekken. Deze wijnen kunnen koud gedronken worden en zijn de ideale begeleider van meer delicaat gearomatiseerd voedsel zoals kip of vis.

Rosé Wijn

Deze wijn wordt gemaakt met rode druiven, maar de schillen worden verwijderd voordat het sap een zeer donkere kleur krijgt. Het kan ook gemaakt worden met een combinatie van rode en witte wijn. In dit type wijn zijn er zowel zoete als droge variëteiten.

Mousserende Wijn

Een tweede gisting wordt gebruikt om de mousserende wijn te verkrijgen, die kan worden gemaakt van de drie voorgaande soorten wijn, hoewel het gebruik van witte en rosé vaker voorkomt.

Dessertwijn

Dit ras wordt gemaakt door een wijn te verrijken met wat distillaat, zoals brandewijn, tijdens de gisting. Het zijn over het algemeen zoet smakende wijnen, hoewel sommige rassen met een drogere smaak worden gepresenteerd, omdat hun zoetheid afhangt van het moment waarop ze worden toegevoegd aan de gegiste wijn.

De regio’s van wijn

Frankrijk

Als een van de belangrijkste wijn producerende landen heeft het in het verleden de goede reputatie en kwaliteit van zijn wijnen weten te behouden. Met een grote verscheidenheid aan wijnen, waaronder Bourgogne, Champagne, Loire, Elzas, Languedoc-Roussillon, onder andere prachtige stijlen, Frankrijk blijft de industrie leiden.

Italië

Na Frankrijk in de productie, is Italië ook algemeen erkend voor zijn prachtige wijnen, zoals Barolo, Toscano, Veneto, Abruzzo, Lambrusco en Barbaresco.

Spanje

Het heeft de grootste uitbreiding van de wijngaarden in de wereld, en hoewel met een kleinere productie, is het product ook van grote kwaliteit. Rioja, Baixas, Rueda, Rías, Priorat, Castilla y León en Jerez wijnen vallen op.

Verenigde Staten

Het grootste deel van de Amerikaanse productie is geconcentreerd in Californië, in Napa Valley. Zijn wijnen zijn wereldwijd erkend en veel van zijn variëteiten staan op gelijke voet met hun Europese tegenhangers. De wijngaarden produceren een breed scala aan uitstekende druiven, waaronder Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Zinfandel en Merlot.

Argentinië

Argentijnse wijnen zijn erg populair, en dit is een industrie die voortdurend groeit, met goede wijngaarden van Cabernet Sauvignon, Malbec, Chardonnay en Bonarda.

Chili

Chili heeft een gerenommeerde plaats onder de wijnproducenten en onderscheidt zich met de productie van Carménère, bekend als de verloren gegane variëteit van de Bordeaux. Daarnaast hebben ze vooral voor de exportmarkt uitstekende Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc en Carbernet Sauvignon.

Portugal

Portugal onderscheidt zich in de industrie door de productie van zijn voortreffelijke Port, een verrijkte dessertwijn die vooral in de noordelijke regio van het land wordt gemaakt. De wijnen hebben mengsels van druiven zoals Tempranillo, Touriga Nacional, Alvarinho, Arinto, Touriga Franca en Alicante Bouschet.

Australië

Australië is een van de belangrijkste producenten van Syrah en Chardonnay en baseert zijn wijnindustrie voornamelijk op de export naar andere landen.

Duitsland

Met een uitstekende variëteit aan witte wijnen met Riesling en Müller-Thurgau-druiven blijft Duitsland een belangrijke vertegenwoordiger van de industrie, die vooral naar Engeland en de Verenigde Staten exporteert.

Zuid-Afrika

Het Afrikaanse land wordt erkend voor zijn Chenin Blanc en produceert een aantal zeer interessante soorten wijn met behulp van de wijngaarden van Cabernet Suvignon, Chardonnay en Pinotage.

Een betoverende beker

Met zijn prachtige kleuren, fascinerende aroma's en exquise smaken is wijn een genot voor de zintuigen. Een goede fles wijn kan van elke gelegenheid een feest vol luxe maken, met zijn prachtige aanwezigheid, die een charmant element van verfijning biedt. Bij Topdrinks hebben we een ruime selectie van de meest exquise wijnen, waar u de ideale wijn kunt vinden om uw avonden een elegant en gastronomisch tintje te geven.