Anijsdranken

Likeuren op basis van anijs resulteren in een aangename versmelting van delicate aroma's en een intense smaak. Dit soort dranken zijn te vinden in verschillende delen van de wereld, elk met een andere persoonlijkheid, gemaakt met verschillende technieken en vergezeld van gevarieerde kruiden, maar altijd met behoud van de essentie van anijs die zo intrigerend is voor de zintuigen.

De geschiedenis van anijs

Anijslikeur is een in Europa al lang gevestigde drank. Door de eeuwen heen hebben verschillende landen deze aromatische plant gebruikt om hun distillaten op smaak te brengen, niet alleen vanwege het voortreffelijke aroma, maar ook vanwege de heilzame eigenschappen.

Absint, Sambuca, Ouzo, Mastika, Pastis, Anisette, Tsípouro, Arak, Raki; dit zijn enkele van de anisettedranken die in heel Europa worden gemaakt. De populariteit van dit type drank is deels te danken aan de grote uitbreiding van het Ottomaanse Rijk, waardoor de praktijk van het distilleren zich over alle gebieden die het omvatte verspreidde.

De keuze voor het gebruik van verschillende vormen van anijs is zowel te danken aan de overvloed van deze plant in het hele Middellandse Zeegebied als aan de voordelen voor de gezondheid. Bovendien zorgde de aangename smaak en het boeket dat het aan de drankjes gaf ervoor dat het overal snel populair werd.

Anijsdranken zijn erg belangrijk in Europa, dus de Europese Unie heeft strenge regels opgesteld voor de productie en distributie ervan. Onder deze richtlijnen wordt aangegeven dat de dominante smaak van de drank afkomstig moet zijn van groene anijs, steranijs of venkel om echt als anijslikeur te worden beschouwd.

De ingrediënten van anijsdranken

Alcoholische basis

De verschillende anijslikeuren gebruiken een neutraal distillaat of ook een soort brandewijn op basis van wijn of geperste druiven. Deze alcohol is de basis waaraan de aroma's en smaken van de kruiden worden toegevoegd.

Anijssmaak

Om een anijslikeur te zijn moet hij groene anijs, steranijs of venkel bevatten, kruiden die hem die kenmerkende smaak en aroma geven die dit soort likeur moet hebben.

De productie van anijsdranken

Distillatie

Er wordt een mengsel gemaakt met de anijszaden, kruiden en een oplossing van water en alcohol, die in de distilleerketel wordt geplaatst. Dit laat men een paar uur tot meer dan een dag rusten. Zodra de maceratie is voltooid, wordt dit mengsel verwarmd om een distillaat te verkrijgen dat de aroma's van de gebruikte smaakstoffen concentreert.

Soorten anijsdranken

Droge anijsdranken

Deze anijs heeft een hoog alcoholpercentage van ongeveer 40%. Omdat er geen suiker wordt toegevoegd, heeft het een intensere smaak.

Halfdroge anijsdranken

Met een hoeveelheid suiker tussen 20 en 100 gram is het delicater dan droge anijs. Het heeft ook een lager alcoholpercentage, in de orde van 37-38%.

Zoete anijsdranken

Met een hoeveelheid suiker tussen 20 en 100 gram is het delicater dan droge anijs. Het heeft ook een lager alcoholpercentage, in de orde van 37-38%.

De regio’s van anijsdranken

In alle mediterrane landen is er een versie van anijslikeur. In Griekenland hebben ze Ouzo en Tsípouro; in Turkije hebben ze Raki en Arak; in Frankrijk is er Pastis en Anisette, in Italië is er Sambuca; in Spanje Abis en Ojen. Elke natie heeft een interpretatie van deze drank, die in combinatie met andere lokale kruiden en specerijen erin slagen om het een unieke identiteit te geven, terwijl ze tot dezelfde familie van likeuren behoren.

Lees meer
Lees minder
Geen producten gevonden voor deze selectie.