Absint

Absint, met zijn betoverende aroma en kristallijn groen is het een zeer unieke drank. Met een nogal duistere en chaotische oorsprong, werd zijn aanwezigheid in de bars van de wereld verboden. Het weet zich echter aan te passen aan de omstandigheden en vindt zichzelf opnieuw uit, nu opgedoken als een prachtige kruidenlikeur vol charme.

De groene fee

De prachtige, aromatische en verleidelijke absint was een van de meest populaire dranken van de afgelopen eeuwen en stond in Frankrijk bekend als "La Fée Vert", "de groene fee", die zijn beruchte reputatie als zeer hallucinogeen verdiende. Door het overwinnen van de beperkingen en de slechte reputatie in de afgelopen tijd, is absint erin geslaagd om een ruimte te vinden waar men zich kan bevrijden van de oude vooroordelen en waar men al zijn potentieel kan presenteren als een complexe drank van hoog niveau, die een ongeëvenaard genot is voor liefhebbers van goede drank die zichzelf altijd proberen te verrassen.

De geschiedenis van Absint

Absint, die mysterieuze kristalgroene drank geïmpregneerd met het aroma van absint, hoewel zijn turbulente geschiedenis nauw verbonden is met de Franse samenleving, gaat zijn oorsprong vele eeuwen terug als een uitvinding van het oude Griekenland.

In de oudheid was het gebruik van alsem voor het maken van drankjes en infusies een wijdverspreide kennis, omdat de Grieken de eerste waren die gebruik maakten van de helende eigenschappen van deze plant, en het bijna als een wondermiddel gebruikten. Deze kruidencombinaties kregen de naam absinthium, van het Griekse woord dat bitter betekent, vanwege de kenmerkende smaak van alsem.

Wie dit drankje onlangs bracht was de Franse dokter Pierre Ordinarie, die tijdens de Franse Revolutie in de zeventiende eeuw naar het dorp Couvet in Zwitserland verhuisde. Als student geneeskunde wijdde hij zich aan het creëren van een genezend mengsel met behulp van alsem en andere lokale kruiden, waarbij hij gebruik maakte van hun geneeskrachtige eigenschappen.

Het recept kwam naar Henri-Louis Pernod, die zijn eerste distilleerderij in Zwitserland opende en absint begon te produceren, en daar zeer positief op reageerde. Hij besloot zijn markt uit te breiden naar Frankrijk en zich te vestigen in de regio Pontalier.

Absint werd erg populair bij het Franse publiek, omdat het de favoriete drank was voor kunstenaars, schrijvers en intellectuelen, waaronder Oscar Wilde, Arthur Rimabaud, Vincent Van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec, Charles Baudelaire en Paul Verlaine. De liefde voor absint was zo groot dat Wilde ooit zei: "Een glas absint is net zo poëtisch als alles in de wereld. Wat is het verschil tussen een glas absint en een zonsondergang?

Absint werd oorspronkelijk ook beschouwd als een drank van de hogere klasse, maar door zijn kracht en toegankelijkheid in vergelijking met wijn wist het al snel alle sociale klassen te verleiden en zich over heel Frankrijk te verspreiden.

Dit werd vooral aangemoedigd door de Franse militairen in de jaren 1840, die tijdens hun invasie in Noord-Afrika op grote schaal absint consumeerden vanwege de geneeskrachtige eigenschappen als maatregel ter voorkoming van ziekten. De troepen, die de smaak van het drankje al hadden leren kennen, zetten de consumptie ervan voort, een gewoonte die door de rest van het Franse volk is overgenomen.

Zo werd het gevestigd "in alle cafés van Frankrijk om 17.00 uur "L'heure verte", het groene uur waar ze de glazen absint begonnen te gieten, die de straten overspoelden met zijn parfum. In die tijd ontstond de bijnaam "La Fée Verte", de groene fee, omdat velen er een stimulerend en zelfs hallucinogeen effect aan toeschreven.

De consumptie van absint verspreidt zich over heel Europa en wordt vooral gewaardeerd in Spanje, dat deze drank als een van de nationale favorieten heeft geadopteerd. Het kwam zelfs aan in de stad New Orleans in de Verenigde Staten met een Spaanse barman genaamd Cayetano Ferrer in de jaren 1870.

Al in het begin van de 20e eeuw werd absint gepositioneerd als de belangrijkste drank in Frankrijk, en overtrof zelfs de wijn die in die tijd zijn productie had verminderd. Niet iedereen was echter een fan van de drank, en er begonnen verhalen te verschijnen over de schadelijke effecten en schandalen over de invloed van de drank op gewelddaden, dus in 1915 werd hij verboden omdat hij als gevaarlijk voor de samenleving werd beschouwd.

Er wordt gezegd dat het verbod vooral werd gepromoot door de wijnindustrie, omdat het tegen die tijd tegen zeer hoge prijzen als gevolg van de pest die de wijngaarden aanviel, terwijl absint een veel goedkopere en steeds populairdere concurrent was, dus begonnen ze informatie te verspreiden over de vermeende effecten op de gezondheid van thujone, een verbinding die aanwezig is in alsem.

Onlangs is vastgesteld dat de hoeveelheden van deze stof in absint te klein zijn om echt een negatief effect op de consument te genereren, dus uiteindelijk wordt in 2011 het verbod in Frankrijk opgeheven, waardoor absint de laatste jaren weer opduikt, ontdekt wordt als een schat en een groot publiek van fans over de hele wereld krijgt.

De ingrediënten van Absint

Neutrale alcohol

Absint is gebaseerd op een neutraal distillaat, zodat het geen smaak op zich geeft, zodat de smaken zich harmonieus en zonder storingen kunnen ontwikkelen en het maximale potentieel van de smaak en het boeket wordt bereikt. Dit neutrale distillaat kan worden gemaakt van granen of wijn.

Smaakstoffen van kruiden

Absint krijgt zijn karakteristieke boeket en smaak door de combinatie van aromatische kruiden, die de drank zijn persoonlijkheid geven en samensmelten tot een complex en boeiend profiel. De overheersende smaak van deze likeur is afkomstig van drie hoofdkruiden: alsem, groene anijs en venkel.

Alsem is het element dat de absint definieert. Deze plant van Europese oorsprong geeft zijn bittere smaak aan de drank, en door het gehalte aan een olie genaamd thujon, is het verantwoordelijk voor het effect dat gepaard gaat met de consumptie ervan.

De toevoeging van groene anijs geeft het een aangenaam aroma en smaak van zoethout, en de etherische oliën zijn wat de "louche", het melkachtige effect van absint, opwekt wanneer het wordt afgezwakt. Bovendien geeft het, omdat het anethool bevat, dezelfde eigenschappen als het alsem.

Met een zoetere en meer delicate aanwezigheid, laat de venkel toe om de bittere smaak van de alsem en het intense aroma van de groene anijs in evenwicht te brengen, waardoor een absint met een veel aangenamer en evenwichtiger profiel wordt bekomen.

Naast deze drie hoofdsmaken gebruikt absint ook andere kruiden en specerijen. De belangrijkste zijn: hysop, die absint een bittere smaak geeft die vergelijkbaar is met vanille; ster- of badian anijszaad, dat helpt om de traditionele zoethoutsmaak te intensiveren; koriander en engelwortel, die het boeket verrijken met bloemige en kruidige noten; en tot slot, calamus, met zijn zoetheid de bittere smaak van alsem in evenwicht brengt.

Elk van deze kruiden speelt een fundamentele rol in de drank en zorgt voor verschillende zoete, kruidige en aromatische nuances die de complexiteit van deze likeur vergroten en hem zijn kenmerkende en fascinerende persoonlijkheid geven.

Kleurige kruiden

De kenmerkende smaragdgroene kleur die absint zo aantrekkelijk maakt, wordt verkregen door toevoeging van een mengsel van kruiden met een hoge concentratie chlorofyl, die zowel kleur als aroma bijdragen. De meest gebruikte combinatie is die van munt, kamille, veronica, Romeinse alsem en citroenmelisse, die elk een andere toon geven aan de likeur en tegelijkertijd het boeket op een zeer delicate manier intensiveren met frisse, citrusvruchten- en kruidige noten.

De productie van Absint

Maceratie

De neutrale alcohol die als basis wordt gebruikt, wordt gemengd met de aromatische kruiden en specerijen, waardoor ze gedurende een lange periode kunnen macereren tot ze zacht worden en hun oliën vrijgeven, waardoor het distillaat zijn karakteristieke smaak en aroma krijgt.

Distillatie

Als de alcohol eenmaal op smaak is gebracht, wordt hij opnieuw gedistilleerd om de aroma's te concentreren, naast het elimineren van de vluchtige stoffen die een te bittere smaak aan de drank zouden kunnen toevoegen, zodat het resultaat een meer evenwichtige smaak en aroma heeft. Na dit proces is het verkregen product lichtgeel en transparant.

Tweede maceratie

Om absint zijn klassieke kristalgroene kleur te laten krijgen, moet het een tweede maceratieproces ondergaan met aromatische kruiden met een hoog chlorofylgehalte. Deze geven hun oliën vrij in het distillaat, waardoor de drank zijn kleur en aroma krijgt.

Filteren en bottelen

Absint wordt, zodra het de gewenste kleur krijgt, gefilterd om alle vaste deeltjes te verwijderen, waardoor een zuiverder en meer kristallijne drank wordt verkregen. Na filtratie is de drank klaar om gebotteld en gelabeld te worden.

Soorten Absint

Groene absint

Het meest bekende type absint is de "vert" of groen, die een opvallende smaragdgroene kleur heeft, vandaar de bijnaam "la fée verte", de groene fee. De kleur is afkomstig van een maceratieproces waarbij de reeds gearomatiseerde alcohol wordt gemengd met groengekleurde kruiden, waardoor de kleur in de drank vrijkomt. Het is een complexe drank, met een vleugje bitterheid van het alsem dat snel wordt aangevuld met de aanwezigheid van de andere kruiden, waardoor het een frisser tintje krijgt. Het is een vrij sterke absint, met een alcoholgehalte van 70%, dus het wordt meestal gemengd met water, waardoor de kleur verandert in een melkachtige toon, een effect dat "louche" wordt genoemd.

Witte absint

Oorspronkelijk ging absint niet door een tweede maceratie, dus het was een kristalhelder uitziend drankje. Het aromatische profiel blijft vrij gelijkaardig aan dat van groene absint, met een veel sterkere aanwezigheid van groene anijs en venkel, naast de frisse munttonen. De smaak is lichtzoet en delicaat, met een vleugje bitterheid op het einde.

Amberkleurige absint

Deze absintvariant maakt gebruik van een mengsel van kruiden en specerijen dat, met enkele verschillen ten opzichte van het originele recept, zijn amberkleur geeft. Het wordt gedistilleerd op de traditionele manier, waardoor een smaakprofiel wordt verkregen dat vergelijkbaar is met dat van vermout. Groene anijs is het belangrijkste ingrediënt van deze drank, met zijn sterke smaak die zich onderscheidt van de andere kruiden.

De originele absint

Het oorspronkelijke recept van Dr. Pierre Ordinaire, oorspronkelijk geproduceerd voor medicinale doeleinden. Het gebruikt voornamelijk plantenextracten bij de bereiding.

Absint Reve Pastis

Deze variant combineert het absintrecept met de pastis, om een drankje met een zeer aromatisch boeket te verkrijgen. De alcohol met absint wordt gemacereerd met kruiden zoals kaneel, kardemom, steranijs, peper, zoethout en salie, waarbij een vleugje suiker aan de likeur wordt toegevoegd om de smaken in balans te brengen. Deze absint is lichter, met een alcoholpercentage van 45%.

Boheemse stijl absint

Deze in Tsjechië geproduceerde drank heeft een slechte reputatie bij de absintfans, omdat zij het niet als een echte variant beschouwen, omdat er ingrediënten worden gebruikt die totaal anders zijn dan in het oorspronkelijke recept, waardoor groene anijs wordt geëlimineerd en alleen de aanwezigheid van alsem wordt behouden. Door de afwezigheid van de kruiden die de karakteristieke smaak van deze plant in evenwicht brengen, heeft Boheemse absint een zeer bittere smaak.

Absint likeur

In dit absintderivaat wordt een van de belangrijkste smaken, groene anijs, vervangen door citroen- of fruitextract, om de drank een andere stijl te geven, met een zoetere en meer fruitige toets, voor een lichtere drank.

De regio’s van Absint

De absintweg

Absint wordt voornamelijk geproduceerd in Frankrijk en Zwitserland, die beide worden beschouwd als de wereldhoofdsteden van deze drank, omdat dit een essentieel onderdeel is van de geschiedenis en de traditie. Om deze reden heeft de stad Pontarlier sinds 2009 "De weg van absint" opgericht, met inbegrip van de belangrijkste punten van de regio met betrekking tot de productie van deze drank, waardoor de culturele waarde ervan voor zowel de Fransen als de Zwitsers wordt gevierd.

Frankrijk

Absint bereikte een indrukwekkende populariteit in Frankrijk tijdens de Belle Epoque in de negentiende eeuw, met de belangrijkste distilleerderij in Pontalier. Niet verrassend, toen het verbod werd opgeheven, wijdde het land zich aan het herleven van deze oude favoriet, nu het maken van een hoge kwaliteit absint, met behoud van de authenticiteit van het traditionele recept.

Zwitserland

Omdat de Zwitsers de plaats van herkomst van deze drank waren, lieten ze de traditie van absint tijdens het verbod niet verdwijnen en zetten ze de productie ervan bijna een eeuw lang op een clandestiene manier voort. Om deze reden, toen het een legale drank werd, stond Zwitserland in de voorhoede en is het nu het grootste productiecentrum van absint, dat gevierd wordt op festivals zoals Boveresse, waar de beste merken worden tentoongesteld en bekroond, inclusief de drie belangrijkste variëteiten, hoewel de meest populaire geconsumeerde in Zwitserland de Blanche, ook wel Bleue genoemd, is.

Andere landen

Spanje

Als een van de weinige landen die absint in de 20e eeuw niet hebben verboden, had Spanje de kans om een andere persoonlijkheid voor deze drank te ontwikkelen. Met een ietwat fruitige smaak met bloemen- en citrusnoten kan Spaanse absint de traditionele groene kleur hebben of een meer exotische roodachtige tint, met een alcoholpercentage van 68%.

Duitsland

In Duitsland kwam de invloed van absint ook, en werd "Hausgemacht", de Duitse variant van deze drank die over het algemeen op traditionele wijze wordt geproduceerd, waardoor een zeer sterke drank werd verkregen, die veruit de traditionele absint overstijgt. Het aroma is geïmpregneerd met noten van dennenhout, waardoor het een vleugje gin krijgt.

Een fascinerend drankje

Als het beeld van een glas absint gewoonweg verleidelijk is en u al geïnteresseerd bent in het uitproberen van deze buitengewone drank, dan is Topdrinks de ideale plek om uw zoektocht naar de groene fee te beginnen. Wij hebben een selectie voor u om de meest exquise fles met alle magie en smaak van absint te vinden, om van elk drankje een genot te maken.

Lees meer
Lees minder

Producten 1-12 van 19

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina