lagavulin whisky whiskey schotse whisky single malt topdrinks Islay

Lagavulin - Een echte schotse Islay single malt whisky

Lagavulin, ook wel bekend als de koning van Islay, is een echte Schotse Islay single malt whisky. De distilleerderij van Lagavuling is gevestigd in het Schotse dorp Port Ellen, gelegen in het zuiden van het eiland. Sinds 1816 is Lagavulin een van de meest rookachtige en intense whisky die op de markt is. Deze single malt whisky heeft aroma’s van turfrook met zeewier, jodium en rijke zoetheid. De whisky's van deze distilleerderij rijpen voor het grootste deel in bourbon- of sherryvaten, of een combinatie van beide. De keuze van het vat is van groot belang voor de vorming van het karakter van het eindproduct. De standaard botteling van de schotse whisky is de Lagavulin 16 years met een alcoholvolume van 43%. Ontdek meer over de single malt whisky’s van Lagavulin.

Bekijk hier meer informatie over elke soort Lagavulin

Hoe is Lagavulin ontstaan?

Er werd gezegd dat Lagavulin een van de oudste distilleerderijen op Islay is. De distilleerderij bestond oorspronkelijk uit tien kleine illegale distilleerderijen. De distilleerderij is echter pas in 1816 met legaal distilleren begonnen door John Johnston. Lagavulin is gevestigd aan de zuidkust van Islay tussen Ardbeg en Laphroaig. Hij heeft deze locatie gekozen vanwege de uitstekende turfgronden. Het turfrijke water van de Solan Lochs stroomt in de beek die door zijn land loopt. Dit uitstekende water, in combinatie met de hoge jodiumconcentratie in het gebied, vormt de ideale basis voor een whisky van hoge kwaliteit. In de geschiedenis van deze distilleerderij zijn er talrijke gevechten geweest over waterrechten. Op een bepaald moment verkreeg ene Peter Mackie de exclusieve rechten op het water dat gebruikt werd voor de productie van Lagavulin whisky. Als gevolg daarvan verhinderde hij dat andere whiskystokers hetzelfde water van hoge kwaliteit gebruikten.

De bekendste Lagavulin whisky varianten zijn de Lagavulin 8 years, Lagavulin 12 years en Lagavulin 16 years. De Lagavulin 8 years is gedistilleerd ter ere van het 200-jarig bestaan van de distilleerderij. Het is kruidig en rokerig met smaken van tabak, zwarte peper en fruitsmaken zoals perzik. De beste manier om van Lagavulin 8 years te genieten is puur. Tip: Voeg paar druppels water toe om de prachtige aroma’s en smaken beter tot hun recht te laten komen.

Lagavulin nú drinken!

lagavulin whisky whiskey schotse whisky single malt topdrinks Islay
 

Cocktail recepten met Lagavulin

Smoky Martini

lagavulin whisky whiskey schotse whisky single malt topdrinks Islay
Met Lagavulin 8 years
 1. Voeg ijsblokjes en 15 ml droge vermout toe aan de cocktailshaker.
 2. Schud het door elkaar.
 3. Schenk 15 ml Lagavulin en 100 ml gin of wodka in de cocktailshaker.
 4. Schud het geheel nog eens goed door.
 5. Giet in een gekoeld martiniglas.
 6. Garneer met een citroenschil.

Angus Collins

lagavulin whisky whiskey schotse whisky single malt topdrinks Islay
Met Lagavulin 8 years
 1. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes.
 2. Voeg 50 ml Lagavulin 8 years, 50 ml sour mix en 17,5 ml sinaasappelsap in de shaker.
 3. Schud het mengsel krachtig tot het oppervlak van de cocktailshaker koud aanvoelt.
 4. Gebruik een cocktailzeefje om de vloeistof in een hoog glas gevuld met crushed ice te zeven.
 5. Vul aan met 25 ml bruisend water.
 6. Snijd met een scherp mes een reep citroenschil op een snijplank en draai op de rand van het glas, samen met een kers om te garneren.
 

Ontdek hier alle dranken van Lagavulin