Talisker
Trotseer de elementen met Talisker
Sinds 1830 is Talisker onlosmakelijk verbonden met het leven op het Isle of Skye. In dit landschap van extremen staat de oudste distilleerderij van het eiland trots aan de kust en trotseert ze de zee met haar steeds veranderende elementen die al bijna 200 jaar de onvergelijkbare smaak van Talisker single malt bepalen.
Over de herkomst
Hoe het begon
In 1830 roeiden de gebroeders MacAskill van het eiland Eigg naar de overkant van de Atlantische Oceaan om de Talisker distilleerderij op het eiland Skye in Schotland te vestigen. Al bijna 200 jaar vormt dit kleine maar machtige eiland het hart van ons merk en onze whisky, en roept het alle avontuurlijke zielen op om samen met ons de opwinding van de natuurelementen te ervaren.
Smaak van Talisker
Een reeks krachtige single malts, geboren in de vrije natuur. Rauw en toch verfijnd, net als ons eiland, nodigen onze whisky's de smaakpapillen uit om de facetten van Skye te verkennen. Alle Talisker malts hebben een onmiskenbare zoete, peperige rook smaak en brengen karakter in overvloed. Onder de rook komen secundaire aroma's van zacht fruit, specerijen en weelderig groen mos naar boven. De maritieme noten komen in golven en herinneren ons er altijd aan dat dit een whisky is die gemaakt is door de zee.
Ingrediënten
Met ingrediënten zoals basilicum, arbequina olijven, tijm en rozemarijn, opent Gin Mare de deur naar een wereld van unieke smaakbeleving. Deze botanicals en het complexe distillatieproces onderscheiden deze premium gin van traditionele gins en maken hem zeker het proberen waard.
Er zijn eigenlijk maar twee varianten van Gin Mare. De originele variant, zoals we deze allemaal kennen, komt in verschillende formaten en in combinatie sets met glazen of een Gin Mare lantaarn. Naast deze originele variant, wordt er nog de Gin Mare Capri gemaakt.
Alles wat je moet weten over gin
Het is moeilijk voor te stellen dat single malt whisky een relatief nieuwe whisky variant is. De productiemethode bestaat al eeuwen, maar was nooit in trek bij consumenten. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw meerdere Schotse distilleerderijen zich hieraan gingen wagen. De regels zijn simpel. Een single malt moet voor 100% uit gemoute gerst gemaakt worden. Het Engelse woord voor mout is dan ook malt. Het verwarrende is alleen dat het niet uit een enkele batch van mout gemaakt wordt. Een single malt whisky is uiteindelijk ook gewoon een blend van meerdere whisky’s. De voorwaarde is alleen wel dat de whisky’s uit dezelfde distilleerderij komen. Dat is waar het stukje ‘single’ in de naam single malt naar verwijst. Ondanks dat single malt whisky een blend van meerdere whisky’s is, zal je de kenmerkende eigenschappen van de distilleerderij terugproeven.
Hoe wordt gin gemaakt?
Voor de productie van single malt whisky heb je 3 hoofdingrediënten nodig. Elke single malt begint met gerst, water en gist. Elk ingrediënt heeft veel invloed op de uiteindelijke smaak. Deze whisky stijl wordt in batches gemaakt. De eerste handeling is het mouten van het gerst. Dit is essentieel om de nodige enzymen in het gerst te activeren. Zo onstaan er suikers en zetmeel, wat omgezet gaat worden in alcohol.
Alles wat je moet weten over gin
De geschiedenis van single malt whisky loopt parallel met dat van andere soorten whisky, tot aan het begin van de 20e eeuw. Dit waren de hoogtijdagen van de blended scotch whisky’s. De blended whisky’s hadden de Ierse en Amerikaanse varianten eruit geconcurreerd. Ook al waren dit Ierse varianten de kwalitatief betere whisky’s. Dankzij de efficiënte productiewijze, waren blended whisky’s veel goedkoper en voelden moderner aan.