Proper No. Twelve
De complexe vechterswhisky
Geniet van de zachte smaken vol vanille en honing. Proper No. Twelve is een overheerlijke Irish whisky die onder naam van MMA kampioen Conor McGregor is uitgebracht. Het is een hommage aan McGregor en zoals hij zelf zegt: “it is a proper Irish whiskey and 12 is my hometown”. Het getal verwijst naar Dublin district 12 waar Conor McGregor is opgegroeid.
Over de herkomst
Hoe het begon
Proper No. Twelve is een Iers whiskeymerk dat in 2018 werd opgericht door de Ierse MMA-vechter Conor McGregor. Het merk is vernoemd naar de Dublin 12-wijk waar McGregor opgroeide. De geschiedenis van het merk Proper No. Twelve is sterk verbonden met McGregor's Ierse afkomst en zijn wens om een premium Ierse whiskey op de markt te brengen die de geest van zijn geboorteland belichaamt. Hij heeft ongeveer 100 verschillende melanges geprobeerd, voordat hij de perfecte smaak had bereikt. Vanwege de toevoeging van geroosterd hout, beste goud gekleurde granen en het zuiverste bronwater heeft deze whisky een complexe smaak gekregen die je zeker eens geprobeerd moet hebben.
Smaak van Proper No. Twelve
Wat betreft de smaak van Proper No. Twelve wordt het beschreven als een soepele en toegankelijke blend, met tonen van vanille, honing en geroosterde eikenhouten smaken. Het is een vrij toegankelijke whiskey, die door kenners en beginners gewaardeerd kan worden vanwege de evenwichtige smaakprofielen. Proper No. Twelve wordt maar liefst drie keer gedistilleerd en vervolgens minimaal drie jaar gerijpt in bourbon vaten. Deze bevat zoals elke traditionele whisky een alcoholpercentage van 40%. Het staat bekend als een soepele en zachte whisky die toch vol en rijk van smaak is.
Ingrediënten
Wat betreft de ingrediënten, is whiskey traditioneel samengesteld uit granen, zoals gerst, maïs en rogge. De productie van whiskey omvat verschillende stadia, waaronder mouten, malen, fermenteren, distilleren en rijpen. De exacte samenstelling van Proper No. Twelve blijft een handelsgeheim van het merk, maar het kan worden aangenomen dat het volgens de traditionele Ierse whiskeyproductiemethoden wordt gemaakt, mogelijk met een mix van gerst en andere granen.
Proper No. Twelve is al snel een bekend merk geworden, mede dankzij de populariteit van McGregor en zijn grote aanhang. Het is beschikbaar in verschillende markten over de hele wereld en wordt vaak gezien als een eerbetoon aan de Ierse trots en vakmanschap op het gebied van whiskey.
Alles wat je moet weten over gin
Het is moeilijk voor te stellen dat single malt whisky een relatief nieuwe whisky variant is. De productiemethode bestaat al eeuwen, maar was nooit in trek bij consumenten. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw meerdere Schotse distilleerderijen zich hieraan gingen wagen. De regels zijn simpel. Een single malt moet voor 100% uit gemoute gerst gemaakt worden. Het Engelse woord voor mout is dan ook malt. Het verwarrende is alleen dat het niet uit een enkele batch van mout gemaakt wordt. Een single malt whisky is uiteindelijk ook gewoon een blend van meerdere whisky’s. De voorwaarde is alleen wel dat de whisky’s uit dezelfde distilleerderij komen. Dat is waar het stukje ‘single’ in de naam single malt naar verwijst. Ondanks dat single malt whisky een blend van meerdere whisky’s is, zal je de kenmerkende eigenschappen van de distilleerderij terugproeven.
Hoe wordt gin gemaakt?
Voor de productie van single malt whisky heb je 3 hoofdingrediënten nodig. Elke single malt begint met gerst, water en gist. Elk ingrediënt heeft veel invloed op de uiteindelijke smaak. Deze whisky stijl wordt in batches gemaakt. De eerste handeling is het mouten van het gerst. Dit is essentieel om de nodige enzymen in het gerst te activeren. Zo onstaan er suikers en zetmeel, wat omgezet gaat worden in alcohol.
Alles wat je moet weten over gin
De geschiedenis van single malt whisky loopt parallel met dat van andere soorten whisky, tot aan het begin van de 20e eeuw. Dit waren de hoogtijdagen van de blended scotch whisky’s. De blended whisky’s hadden de Ierse en Amerikaanse varianten eruit geconcurreerd. Ook al waren dit Ierse varianten de kwalitatief betere whisky’s. Dankzij de efficiënte productiewijze, waren blended whisky’s veel goedkoper en voelden moderner aan.