Nobeltje

Echte Amelander likeur

Nobeltje, een bekend merk! Althans, in Nederland zeker. De prachtig amberkleurige likeur is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Een lekkere likeur met een ietwat zoete geur. De afdronk is zacht en verwarmend. Wist je dat Nobeltje eigenlijk heel goed te gebruiken is voor verschillende cocktails? Nobeltje komt oorspronkelijk vanuit Ameland. Wist je dat er op Ameland ook een hotel is die Hotel Nobel heet? Hier werd dan ook voor het eerst de beroemde likeur Nobeltje voor het eerst gedronken. Benieuwd naar de rest van de geschiedenis van Nobeltje? Lees dan snel verder!

Over de herkomst

Hoe het begon

De geschiedenis van Nobeltje is eigenlijk een heel mooi verhaal. Het begon allemaal in 1901 op Ameland. Eind januari werd er bij Holwerd een arrensleewedstrijd gehouden. Om precies te zijn op 21 januari 1901. Aan deze wedstrijd doen natuurlijk heel veel Amelanders mee. Het is nog steeds niet duidelijk wie er toen gewonnen heeft. Maar op de tocht van Holwerd naar Ameland blijft er geen druppel sterke drank in de arreslee over. Simpelweg omdat het te koud is. Eenmaal aangekomen in Ballum gaan veel mensen nog een afsluitende borrel halen in de kroeg.

Maar ja, de drank is ook in de kroeg op. Nee verkopen zit er niet in dus de barman, Willem barend, gaat snel naar achteren om te kijken welke ingrediënten hij precies nog heeft. Hij blijft net zo lang weg totdat hij een drankje heeft gebrouwen. Wat er precies in zit wordt niet verteld. Maar een succes is het zeker! Die nacht blijven vele mensen in de kroeg hangen om te genieten van dit heerlijke drankje. Willem Barend sr. Geeft vervolgens het recept aan Barend door. En Barend geeft het recept vervolgens weer door aan zijn zoon, Wim. Een officiële vergunning om überhaupt drank te bottelen heeft de familie dan nog niet. In die tijd kon de drank gewoon nog onder de toonbank verkocht worden. Hoe leuk is dat? Het was een dermate succes, dat de familie een tekort kreeg aan flessen. Gezien je op Ameland woont ga je dan natuurlijk strandjutten en de gejutte flessen omspoelen. Dit gaat goed tot 1982. Hierna wordt een studente iets te dol op Nobeltje. De volgende dag zit ze nog dronken in de schoolbanken. Daar verteld ze over het bijzonder lekkere likeurtje, Nobeltje.

Diezelfde avond nog is de politie al ter plaatse in het café. Alle flessen worden in beslag genomen. Ten minste, dat denken ze. Wat de politie niet ziet is dat er tienliter kruiken achter het café liggen. De handel kan dus gewoon doorgaan! Wel moet de café eigenaar enkele weken later voorkomen in de rechtbank. Gelukkig betaalde de café eigenaar wel gewoon accijns dus erg veel was er niet aan de hand. De officier van justitie dwong hem wel om de productie te legaliseren. Met daarbij natuurlijk wel de kanttekening dat de officier van justitie zélf de eerste legale fles Nobeltje kon krijgen. Een deal is een deal, dus de eerste fles heeft hij zeker gekregen. Wauw, wat een verhaal, vind je niet? De productie is sindsdien alleen maar geprofessionaliseerd. Nobeltje wordt tot op de dag van vandaag gebotteld in Schiedam. En met deze rijke geschiedenis werd Nobeltje dé smaak van Ameland.

Smaak van Nobeltje

Nobeltje likeur is een typisch Nederlands drankje dat vooral bekend is op het Waddeneiland Ameland. Het heeft een unieke smaak die moeilijk te beschrijven is, maar het best kan worden omschreven als een combinatie van vanille, karamel en kruiden. Het heeft ook een lichte hint van citrus, wat het een verfrissend karakter geeft. Nobeltje likeur is heerlijk om puur te drinken of als basis voor een cocktail.

Ingrediënten

De ingrediënten van Nobeltje zijn zorgvuldig geselecteerd om de unieke smaak en kwaliteit van de likeur te garanderen. Het bevat onder andere gecondenseerde melk, vanille, kruiden en sinaasappelschil. Deze ingrediënten worden zorgvuldig gemengd en verwarmd, waardoor de smaken goed samenkomen en de likeur zijn kenmerkende kleur en textuur krijgt. Wat Nobeltje zo bijzonder maakt, is het verhaal achter de likeur. Het werd oorspronkelijk gemaakt door Willem Barend Nobel, die een distilleerderij opende op Ameland in de late 19e eeuw. Nobeltje werd een favoriet onder de eilandbewoners en is sindsdien uitgegroeid tot een nationaal bekend drankje. Vandaag de dag wordt Nobeltje nog steeds geproduceerd op Ameland volgens het originele recept van Willem Barend Nobel, waardoor de smaak en kwaliteit behouden blijft.