martini

The right one. Just by itself

Martini, hét merk wat iedereen kent, toch? Wist je dat als we over Martini & Rossi praten, we het dan over ‘vermout’ hebben? Het originele vermoutrecept van Luigi Rossi dateert uit de jaren 1860. Martini heeft tegenwoordig zoveel verschillende smaken, die moet je geproefd hebben. Wat dacht je van een heerlijke Martini Fiero? Op basis van Italiaanse wijn met hinten van sinaasappels en andere citrusvruchten.

Over de herkomst

Hoe het begon

Martini is begonnen met twee mannen en hun voorliefde voor de Italiaanse cultuur. Alessandro Martini en Luigi Rossi begonnen in 1863 al samen te werken aan hun eerste vermout. Zo ontstond Martini Rosso. Klinkt de naam logisch? Martini en Rossi waren de achternamen van deze mannen, dus Martini Rosso was een logische oplossing voor het eerste, inmiddels wereldwijd bekende, drankje. De originele blend is tot op de dag van vandaag nog steeds hetzelfde! De drank is dieprood van kleur en is tegenwoordig een icoon geworden voor Italië. Allesandro en Luigi wilden meer dan dit. Niet voor niets is de slogan op de hekken van Casa Martini ‘waar een wil is, is een weg’. Dit weerspiegelt de gedeelde visie die ze hebben om het allerbeste van de Italiaanse kwaliteit te vertegenwoordigen. In het Italiaans is de slogan trouwens ‘Volere é Potere’, wat natuurlijk veel mooier klinkt. Sinds 1864 is Noord-Italië de thuisbasis van Martini. Om precies te zijn op de velden van Pessione. Het leuke is, is dat naast dit veld een spoorlijn loopt. Deze spoorlijn was erg van belang voor verdere uitbreidingen van het merk. De Martini masters van vandaag behoren al tot de achtste generatie van de Martini Masters. Kun je na gaan hoe lang de recepten al bewaakt worden! Iedere master volgt namelijk zijn voorganger precies op. Er zijn op dit moment slechts drie personen ter wereld die het recept van Mr. Rossi’s originele recept kennen! Dit zijn Beppe Musso, Franco Brezza en Ivano Tuntutti. Het productiehuis van Martini bevindt zich in Santo Stefano Belbo. Daar werken ongeveer zo’n 300 telers voor Martini.

Smaak van Martini

Martini is een versterkte wijn die wordt gekenmerkt door een complexe smaak die zowel zoet als bitter kan zijn. De smaak is afhankelijk van de variant van de Martini, zoals Martini Rosso of Martini Bianco. Martini Rosso heeft een zoete en kruidige smaak, terwijl Martini Bianco een meer delicate en bloemige smaak heeft. Over het algemeen hebben Martini-wijnen een rijke, volle smaak met tonen van kruiden en citrusvruchten, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor cocktails zoals de klassieke Martini en de Negroni.

Ingrediënten

Martini-wijnen worden gemaakt door het mengen van versterkte wijn met verschillende kruiden en andere natuurlijke ingrediënten. De exacte ingrediënten en verhoudingen verschillen per variant. Martini Rosso bevat bijvoorbeeld een mengsel van kruiden, waaronder vanille, kaneel, nootmuskaat en koriander, terwijl Martini Bianco is gemaakt met onder andere kruiden zoals kamille en gentiaan. Andere ingrediënten die vaak worden gebruikt bij het maken van Martini-wijnen zijn citrusvruchten, suiker en karamel. Al deze ingrediënten dragen bij aan de complexe smaak en aroma's van Martini-wijnen.

go beyond the bottle

De lekkerste cocktailrecepten met Gin Mare

Maremory

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!

Gin Mare Mai Tai

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!