macallan

De beste single malt whisky

The Macallan whisky wordt gezien als een van de beste single malt scotch. Hun reputatie komt van de goed kwaliteit van de whisky en de hoge prijzen. Onder verzamelaars is deze single malt whisky erg geliefd. Zelf James Bond Drinkt Macallan, in de film Skyfall uit 2012 toast hij met een 50 jaar oude Macallan. The Macallan is een van de weinige whisky’s die geen karamel kleuring gebruikt, de kleur is dan ook volledig natuurlijk. The Macallan is een populaire instap scotch, vanwege de fruitige, toffee en de noot smaak. Single malt betekend dat het dat de scotch uit één destilleerderij komt, en alleen gemaakt is van gemoute gerst. Een misverstand over single malt is dat veel denken dat het maar uit één vat komt, maar dit klopt niet. De whisky wordt gemaakt van een mengel uit verschillende vaten. Zo zorgt de destilleerderij er voor dat elke fles Macallan whisky zet zelfde smaakt en de zelfde kleur heeft.

Over de herkomst

Hoe het begon

The Macallan was een van de eerste schotse distilleerders met een legale licentie. Het bedrijf The Macallan is opgericht door Alexander Reis, een boer en leraar en werd legaal in 1824 na het verkrijgen van een licentie. De naam The Macallan komt van de omgeving waar het bedrijf is opgericht. De originele naam van de omgeving was Maghellan, deze naam is weer afgeleid van twee andere woorden. “Magh” betekend vruchtbare grond of land in Gaelic en “Ellan” verwijst naar de Ierse Monkt St. Fillan, wie nou verbonden was met de kerk die in de omgeving van The Macallan landgoed, tot de 15e eeuw. Er wordt aangenomen dat een van de originele Spayside boerderijen al sinds de 18e eeuw actief was. Van origine werd The Macallan whisky alleen gerijpt in eiken sherry vaten die geïmporteerd werden vanuit Spanje. Sinds 2004 hebben ze een nieuwe serie die ook gerijpt wordt in bourbon eiken vaten. Eerst werd de originele schuur uitgebreid met twee distilleerders. In 1945 kwamen daar nog drie bij en in 1965 werd er een nieuwe destilleerderij met zeven distilleerders gebouwd. Tegen 1975 waren er 21 distilleerders.

Smaak van Macallan

Macallan whisky heeft over het algemeen een complexe en rijke smaak. De whisky heeft meestal tonen van zoete gedroogde vruchten, zoals rozijnen en abrikozen, en heeft ook een lichte kruidigheid. Door het rijpen in eiken vaten heeft de whisky vaak een vanille- en karamelachtige zoetheid, met hints van hout en noten. Sommige flessen kunnen ook wat rokerige tonen hebben. Over het algemeen is Macallan whisky een uitstekende keuze voor whiskyliefhebbers die op zoek zijn naar een rijke en complexe smaak met zoete en kruidige ondertonen.

Ingrediënten

Macallan whisky wordt gemaakt van hoogwaardige gerst, dat wordt gekiemd en gedroogd boven turf. Het water dat wordt gebruikt voor het brouwen van de whisky komt uit een nabijgelegen bron genaamd de "Ringorm Burn". De gisting gebeurt met behulp van een speciale stam van gist, die de unieke smaak van de Macallan whisky beïnvloedt. Na de gisting wordt de whisky tweemaal gedistilleerd in koperen ketels en vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten die zijn gekozen vanwege hun kwaliteit en karakter. De combinatie van hoogwaardige ingrediënten en zorgvuldig vakmanschap resulteert in de kenmerkende smaak van Macallan whisky.

Verken de Whisky van Macallan

Alle uitzonderlijke Macallan Single Malt Whisky's zijn een weerspiegeling van de ongeëvenaarde vakmanschap. Van het kenmerkende assortiment tot aan de speciale limited editions. Elke whisky heeft een rijk verhaal om te vertellen.

go beyond the bottle

De lekkerste cocktailrecepten met Macallan

Maremory

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!

Gin Mare Mai Tai

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!