laphroaig

Doorgegeven passie

Laphroaig is 's werelds meest rijk gearomatiseerde Scotch whisky en biedt de meest onderscheidende malt whisky ervaring. Laphroaig, opgericht in 1815, is een van de weinige distilleerderijen die nog steeds gebruik maken van traditionele moutvloeren. Zoals van een echte Islay single malt verwacht wordt doordrenkt Laphroaig zijn mout met de dikke blauwe rook van oude turf gestookte ovens. De whisky-traditie is doorgegeven door distilleerderij managers sinds de eerste druppel in 1815 van de distilleerketel rolde. Elk bracht natuurlijk hun eigen invloed mee, maar ze respecteerden allemaal de unieke elementen die Laphroaig tot de whisky maken die het is.

Over de herkomst

Hoe het begon

Laphroaig is een Schotse single malt whisky uit de regio Islay, gelegen aan de westkust van Schotland. De distilleerderij werd in 1815 opgericht door Donald en Alexander Johnston en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest iconische whiskyproducenten ter wereld. Tijdens de jaren 1920 en 1930 kende Laphroaig een bloeiperiode, met een groeiende vraag naar hun whisky in de Verenigde Staten en andere delen van de wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de distilleerderij gebruikt als opslagplaats voor militair materieel, maar ze werd snel na de oorlog heropend en uitgebreid. In de jaren 1960 en 1970 was er opnieuw een grote vraag naar Laphroaig, vooral vanuit de Verenigde Staten. De distilleerderij werd in 1967 overgenomen door Long John Distillers en vervolgens in 1994 door Allied Domecq. In 2005 werd Laphroaig uiteindelijk eigendom van de drankengroep Fortune Brands. Laphroaig staat bekend om zijn karakteristieke rokerige en turfachtige smaak, die wordt gecreëerd door het gebruik van turf uit de omliggende moerassen bij het drogen van de gerst. De distilleerderij heeft ook een sterke band met de lokale gemeenschap op Islay en is een belangrijke werkgever in de regio.

Smaak van Laphroaig

De smaak van Laphroaig wordt gekenmerkt door zijn rokerige, turfachtige en ziltige smaakprofiel. De turf uit de omliggende moerassen op Islay geeft de whisky zijn kenmerkende rokerige aroma en smaak. Dit wordt aangevuld met hints van zeewier, jodium, vanille, eikenhout en een lichte zoetheid van de gerstemout. Laphroaig wordt vaak beschreven als een 'marmite'-whisky, wat betekent dat het een smaak is waar je van houdt of niet. Het is een complexe en krachtige whisky die door veel whiskyliefhebbers wordt gewaardeerd vanwege zijn unieke karakter.

Ingrediënten

Laphroaig wordt geproduceerd met behulp van alleen de beste ingrediënten, waaronder gerst, water en turf. De gerst wordt gemout en gedroogd met turf van de omliggende moerassen, wat bijdraagt aan de rokerige smaak van de whisky. Het water dat wordt gebruikt in het productieproces is afkomstig van de Kilbride beek, die door turf en rotsen stroomt en de whisky een unieke minerale smaak geeft. Gist wordt vervolgens toegevoegd om de fermentatie te starten, waarna de whisky wordt gedistilleerd en gerijpt in eiken vaten. De kwaliteit van de ingrediënten en het vakmanschap van de distilleerders dragen bij aan de kenmerkende smaak van Laphroaig.

go beyond the bottle

De lekkerste cocktailrecepten met Laphroaig

Maremory

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!

Gin Mare Mai Tai

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!