lagavulin

Een echte schotse Islay single malt whisky

Lagavulin, ook wel bekend als de koning van Islay, is een echte Schotse Islay single malt whisky. De distilleerderij van Lagavuling is gevestigd in het Schotse dorp Port Ellen, gelegen in het zuiden van het eiland. Sinds 1816 is Lagavulin een van de meest rookachtige en intense whisky die op de markt is. Deze single malt whisky heeft aroma’s van turfrook met zeewier, jodium en rijke zoetheid. De whisky's van deze distilleerderij rijpen voor het grootste deel in bourbon- of sherryvaten, of een combinatie van beide. De keuze van het vat is van groot belang voor de vorming van het karakter van het eindproduct. De standaard botteling van de schotse whisky is de Lagavulin 16 years met een alcoholvolume van 43%. Ontdek meer over de single malt whisky’s van Lagavulin.

Over de herkomst

Hoe het begon

Er werd gezegd dat Lagavulin een van de oudste distilleerderijen op Islay is. De distilleerderij bestond oorspronkelijk uit tien kleine illegale distilleerderijen. De distilleerderij is echter pas in 1816 met legaal distilleren begonnen door John Johnston. Lagavulin is gevestigd aan de zuidkust van Islay tussen Ardbeg en Laphroaig. Hij heeft deze locatie gekozen vanwege de uitstekende turfgronden. Het turfrijke water van de Solan Lochs stroomt in de beek die door zijn land loopt. Dit uitstekende water, in combinatie met de hoge jodiumconcentratie in het gebied, vormt de ideale basis voor een whisky van hoge kwaliteit. In de geschiedenis van deze distilleerderij zijn er talrijke gevechten geweest over waterrechten. Op een bepaald moment verkreeg ene Peter Mackie de exclusieve rechten op het water dat gebruikt werd voor de productie van Lagavulin whisky. Als gevolg daarvan verhinderde hij dat andere whiskystokers hetzelfde water van hoge kwaliteit gebruikten.

Smaak van Lagavulin

Lagavulin is een Schotse single malt whisky afkomstig uit de regio Islay. Het heeft een uitgesproken rokerige en turfachtige smaak, met hints van jodium, zout en zeewier. De smaak is complex en vol, met tonen van vanille, karamel en fruit die op de achtergrond blijven. De afdronk is lang en warm, met een kruidige finish die doet denken aan zwarte peper en gerst. Lagavulin is een whisky die vooral geliefd is onder liefhebbers van zware, rokerige whisky's, en is een van de bekendste en meest gewaardeerde single malts ter wereld.

Ingrediënten

Lagavulin wordt gemaakt van 100% gerst en water uit een nabijgelegen veenachtig moeras. Het gebruikte gerst wordt eerst gemout, waarna het gedroogd wordt boven een vuur van turf uit de omliggende heidevelden. Dit geeft de whisky zijn kenmerkende rokerige en turfachtige smaak. Na het maischen wordt de vloeistof gefermenteerd met behulp van brouwersgist en vervolgens gedistilleerd in koperen pot stills. De whisky rijpt vervolgens gedurende minimaal 16 jaar in eikenhouten vaten, waarbij de smaak verder ontwikkelt en verfijnt.

go beyond the bottle

De lekkerste cocktailrecepten met Lagavulin

Maremory

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!

Gin Mare Mai Tai

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!