jura

A tiny island community

Op 25 mijl ten westen van Schotland bevindt zich een uniek eiland vol onstuimige natuur, ruige bergen, vredige meren en een stormachtige zee. Een afgelegen eiland met maar één weg, één winkel, één pub en één distilleerderij waar de 212 bewoners en 6.000 herten de dienst uitmaken. Deze hechte community stort zich vol overgave op de creatie van een bijzondere whisky: Jura. En daarom is Jura single malt whisky more than a whisky.

Over de herkomst

Hoe het begon

Door de jaren heen hebben het eiland en de distilleerderij vele zware winden moeten doorstaan. De community spirit van de eilandbewoners, vastberaden en vindingrijk, is hierin altijd bepalend geweest. In 1810 is de distilleerderij gesticht, maar werd in het eind van de 19e eeuw stilgelegd. Gedurende deze periode en tijdens de twee oorlogen die daarop volgden is de vlam die wakkert in de Diurachs (de eilandbewoners) nooit gedoofd. Het is de vindingrijkheid en het doorzettingsvermogen van deze community geweest dat ervoor heeft gezorgd dat in 1963 de deuren weer geopend konden worden.

Smaak van Jura

Jura whisky is afkomstig van het Schotse eiland Jura en staat bekend om zijn complexe smaakprofielen. De whisky heeft vaak tonen van zeezout, turfrook en een vleugje fruitigheid, maar de exacte smaak kan variëren afhankelijk van het specifieke distilleerproces en de rijpingstijd. Over het algemeen is Jura whisky echter rijk en vol van smaak, met een zachte afdronk.

Ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten die worden gebruikt bij het maken van Jura whisky zijn gerst, water en gist. De gerst wordt gemout en vervolgens gedroogd met turf om de kenmerkende rokerige smaak van de whisky te geven. Het water dat wordt gebruikt is afkomstig van een nabijgelegen meer op het eiland Jura en draagt bij aan de unieke smaak van de whisky. De gist wordt vervolgens toegevoegd om de vergisting van de mout te starten en alcohol te produceren. Na het distilleren wordt de whisky gerijpt in eikenhouten vaten om de smaak te verfijnen en te verzachten.

go beyond the bottle

De lekkerste cocktailrecepten met Jura

Maremory

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!

Gin Mare Mai Tai

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!