jim beam

's Werelds #1 bourbon whiskey

Sinds 1795 wordt Jim Beam door de Beam-familie gemaakt. Zeven generaties later maken zij Jim Beam nog steeds op dezelfde manier, waarbij ze de bourbon twee keer zo lang rijpen als de wet voorschrijft. Misschien is dit waarom Jim Beam tot vandaag de dag bekend staat als s 'werelds #1 Bourbon. Ja, Jim Beam is een waar succes en het merk is klassiek maar ook heel divers. Je kunt er alle kanten mee op. Drink Jim Beam puur, met ijs of met tonic. Werkelijk alles kan!

Over de herkomst

Hoe het begon

Bij Jim Beam zien ze het maken van bourbon niet als een proces of een baan, maar als een pure vorm van kunst. En dat kunnen wij niet ontkennen. Stap voor stap maken zij de lekkerste bourbon! Jim Beam is een bourbon in zijn meest pure vorm. Want het label ‘bourbon’ krijgt een whiskey niet zomaar. Bourbon maak je op basis van mais. Hoe meer maïs, hoe zoeter je whiskey. Volgens de wetgeving hierin (ja, die is er echt!) moet een bourbon voor minsten 51% uit maïs bestaan. Daarnaast mag whiskey alleen bourbon heten als het in de Verenigde Staten is gemaakt. Jim Beam heeft een geheim recept voor hun bourbon. Exact uitleggen hoe dit wordt gebrouwen lukt helaas niet. Wel weten we dat de Jim Beam bourbon gemaakt wordt met water uit Kentucky. Onder Kentucky ligt echter een natuurlijke kalksteenplaat die fungeert als een filter, waardoor er ijzervrij, calciumrijk water ontstaat. Dit helpt om de lichtzoete, goudbruine bourbon te maken die we allemaal kennen en waar we zo gek op zijn. De gist die wordt gebruikt in de bourbon is dezelfde gist als waar ze mee zijn begonnen in 1933. Dát is pas traditie! Na het gistingsproces wordt de bourbon twee keer gestookt voor een nóg zachtere smaak. De bourbon wordt vervolgens gerijpt in geblakerde eikenhouten vaten. De binnenkant van deze vaten zijn gebrand. Hierdoor worden de suikers beter gekarameliseerd en zo ontstaat er een rijkere smaak. Tot slot wordt de bourbon maar liefst vier jaar gerijpt, want alleen zo krijg je de zachte smaak van Jim Beam!

Smaak van Jim Beam

Jim Beam is een bourbon whiskey die bekend staat om zijn zoete, zachte en rijke smaakprofiel. De smaak is afkomstig van de combinatie van maïs, rogge en gerst die worden gebruikt in het distillatieproces, evenals de eikenhouten vaten waarin de whiskey wordt gerijpt. De smaak begint met zoete vanille en karameltonen, gevolgd door hints van kruiden en eikenhout, en eindigt met een gladde, warme afdronk. Het is een veelzijdige whiskey die goed kan worden genoten als een mixer in cocktails of puur, met ijs of water.

Ingrediënten

Jim Beam gebruikt een combinatie van maïs, rogge en gerst als basis ingrediënten voor de bourbon whiskey. De exacte verhouding van deze granen is een goed bewaard geheim van het bedrijf, maar de mash bill wordt geschat op ongeveer 75% maïs, 13% rogge en 12% gemoute gerst. Het water dat wordt gebruikt bij de productie komt uit natuurlijke bronnen in de buurt van de distilleerderij in Kentucky. De whiskey wordt vervolgens gerijpt in nieuwe, gebrande Amerikaanse eikenhouten vaten, wat bijdraagt aan de kenmerkende smaak van Jim Beam.

go beyond the bottle

De lekkerste cocktailrecepten met Jim Beam

Maremory

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!

Gin Mare Mai Tai

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!