jameson

Ierse whisky met klasse

Heb jij al gehoord van Jameson? Jameson is een blended Irish whisky of eigenlijk whiskey. Het is veruit de best verkochte Ierse whiskey ter wereld; in 2019 passeerde de jaarlijkse verkoop de 8 miljoen kisten. Het wordt internationaal verkocht sinds het begin van de 19e eeuw en is te koop in meer dan 130 landen. Jameson Irish whiskey heeft een heerlijk licht bloemig aroma gecombineerd met kruidig hout- en zoete geurnoten. De whiskey is ongekend zacht en soepel in de mond. Qua smaak is het een perfecte balans van kruidige, nootachtige en vanilletonen met hints van zoete sherry en een uitzonderlijke zachtheid.

Over de herkomst

Hoe het begon

In 1780 stelde John Jameson een manier vast om heerlijke Ierse whiskey te maken. Tot op heden houden ze zich hier met trots aan. Oorspronkelijk was Jameson een van de zes belangrijkste Dublin Whiskeys in de Jameson Distillery Bow St. Tegenwoordig wordt hij gedistilleerd in de New Midleton Distillery in County Cork. Er komt heel wat bij het distilleren van een blended Irse whiskey kijken. Maarmet 200 jaar ervaring en vakmanschap dat is dit geen enkel probleem. Het Jameson familie motto is “Sine Metu” wat betekent “zonder vrees”. Het naleven van dit motto heeft hun door de jaren heen geholpen. Omdat het zoveel voor ze betekent staat het op de voorkant van elke fles. Jameson Irish whiskey wordt gemaakt door het mengen van rijke pot still whiskey van zowel gemoute als ongemoute gerst gemaakt, met de fijnste graanwhiskey. Beide worden ze drie keer gedistilleerd, dit creëert een lekkere zachte smaak. De gerst allemaal lokaal geteeld wordt in Ierland. Het water komt uit de Dungourney rivier, die dwars door onze distilleerderij stroomt. Dat is passend omdat het woord whiskey is afgeleid van het Ierse "uisce beatha", wat "water van het leven" betekent. Jameson wordt gerijpt in houten vaten waar eerder bourbon in heeft gerijpt. Dit geeft wat van zijn persoonlijkheid door aan de Jameson Irish whiskey.

Smaak van Jameson

Jameson whisky heeft een zachte en soepele smaak met tonen van fruit, vanille en nootachtige aroma's. Het heeft ook een lichte kruidigheid en een subtiele hint van geroosterde eikenhouten vaten waarin het gerijpt is. Over het algemeen wordt Jameson beschouwd als een toegankelijke en evenwichtige Ierse whisky, ideaal om puur te drinken of te mixen in cocktails.

Ingrediënten

Jameson whisky wordt gemaakt van een blend van drie verschillende whiskey's, geproduceerd uit een mix van malted en unmalted gerst, samen met een kleine hoeveelheid fijne graanwhiskey. Het graan wordt geteeld in Ierland, terwijl de gerst uit verschillende landen komt, waaronder Ierland, Schotland en Frankrijk. De ingrediënten worden zorgvuldig geselecteerd en gedistilleerd in koperen pot stills voordat ze gerijpt worden in eikenhouten vaten. Het eindresultaat is een gladde, complexe en karaktervolle whisky die de unieke smaken en aroma's van Ierland weerspiegelt.

go beyond the bottle

De lekkerste cocktailrecepten met Jameson

Maremory

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!

Gin Mare Mai Tai

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!