Highland Park

Ons Thuis op Orkney

Op ongeveer zestien kilometer ten noorden van het meest noordelijke punt van het Schotse vasteland bevinden zich de circa zeventig eilanden die gezamenlijk de archipel van Orkney vormen. Van deze eilanden zijn er slechts twintig permanent bewoond. Hoewel deze eilanden misschien afgelegen zijn en het weer hier vaak onstuimig is, bieden ze een gematigd klimaat en zijn de inwoners van Orkney buitengewoon creatief. Daarom is Orkney de ideale locatie voor het distilleren van hoogwaardige whisky.

Over de herkomst

Hoe het begon

Op de onstuimige Orkney-eilanden is het allemaal aan de gang. Hier in deze ruige omgeving blijven we trouw aan de eeuwenoude tradities die Highland Park Schotse single malt whisky tot leven brengen, al meer dan 225 jaar. Onze distilleerderij beschouwen we als een levende erfgoedplek, doordrenkt van karakter en geschiedenis, en we zijn vastbesloten om het te behouden. In een wereld waar ontwikkeling en innovatie vaak gehaast zijn, koesteren wij juist de waarde van tijd. We hebben er ruimschoots van, en we laten die tijd ons ambacht perfectioneren.

Onze distilleerderij bevindt zich majestueus boven op een heuvel aan de zuidelijke rand van Kirkwall, met een panoramisch uitzicht over de stad. Temidden van een reeks historische stenen gebouwen, beschikken we over 23 opslaghallen en 2 traditionele ovens. Hoewel onze magazijnen officieel genummerd zijn van 1 tot 25, zijn er in werkelijkheid slechts 23. De reden hierachter vormt een van die intrigerende mysterieën diep geworteld in onze geschiedenis. Al meer dan 225 jaren trotseert onze distilleerderij met onwrikbare vastberadenheid de barre Schotse winters, woeste stormen en windvlagen die snelheden tot 160 km per uur kunnen bereiken op ons eiland. Het is juist dit ongepolijste klimaat dat in samenwerking met onze vakmanschap een unieke whisky voortbrengt die harmonie en karakter belichaamt.

De vijf pilaren

Handgedraaid Mout

Wij zijn een zeldzame distilleerderij die nog steeds de gerst met de hand keert. Deze arbeidsintensieve inspanning zorgt voor een constante luchtstroom en vochtigheidsniveau, wat cruciaal is voor het absorberen van de smaakvolle rook van Hobbitster Moor turf in onze gerst.

Aromatisch Turf van Hobbister Moor

Highland Park is de enige distilleerderij die deze unieke turf gebruikt, die diep geworteld is in Orkney's historische landschap, wat ons whisky zijn unieke karakter geeft. We oogsten deze turf zorgvuldig en werken samen met natuurorganisaties om het milieu te beschermen.

Eikenhouten Sherryvaten

Onze whisky rijpt in de beste eikenhouten sherryvaten gedurende het gehele rijpingsproces, waardoor het zijn smaak en kleur ontwikkelt. We selecteren ons hout zorgvuldig en zagen het in een hoek van 45 graden om ontsnapping van onze whisky te voorkomen.

Koele Rijping

Ons Orkney-landschap met zijn winderige kusten en constante zeewind biedt de ideale omgeving voor langzame, koele rijping van onze whisky, die in onze beschermde magazijnen wordt bewaard.

Harmonie van Vaten

Onze meester-whiskymaker, Gordon Motion, brengt tot 150 vaten samen om een gebalanceerde Highland Park batch te creëren. Deze vaten rusten minstens een maand, waarbij de smaken harmoniseren en een intense balans ontstaat, kenmerkend voor Highland Park whisky. Dit proces is essentieel voor ons complexe smaakprofiel.

Ingrediënten

Highland Park whisky wordt gemaakt van Schotse gerst die wordt gemout voordat het wordt gedroogd met turfrook, wat de kenmerkende rokerige smaak en geur van de whisky creëert. Het water dat wordt gebruikt in het productieproces komt uit de Cattie Maggie-bron op de Orkney-eilanden, wat bijdraagt aan de unieke smaak van Highland Park. Het mengsel van gerst en water wordt vervolgens gefermenteerd met gist voordat het wordt gedistilleerd in koperen pot stills. Na de distillatie wordt de whisky gerijpt in vaten van Amerikaanse eikenhouten bourbonvaten en Europese eikenhouten sherryvaten, wat bijdraagt aan de complexe smaakprofielen van Highland Park.

Koken met Highland Park

Highland Park is een wilde, harmonieuze single malt Scotch whisky die wordt gekenmerkt door een unieke, complexe balans van smaken. Gevormd door de buitengewone contrasten van de Orkney Islands, de noordelijkste kust van Schotland. Deze whisky is perfect om mee te koken! Highland Park heeft vier experts gevraagd om hiermee aan de slag gaan, daar is het volgende concept uitgekomen 'Koken met contrasterende smaken'. Toen Highland Park vier experts met totaal verschillende achtergronden samenbrachten in de Highland Park-keuken, waren de gerechten die ze creëerden - doordrenkt met onverwachte contrasten en de unieke smaken van onze whisky - net zo inventief als de personen zelf. Bekijk hierboven twee video's van samengestelde gerechten!

go beyond the bottle

De lekkerste cocktailrecepten met Highland Park

Maremory

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!

Gin Mare Mai Tai

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!