hennessy cognac

250 jaar aan talent, kennis en expertise

Hennessy, een merk dat bijna gegarandeerd in de verzameling van een cognac liefhebber zit. Ontstaan in het jaar 1765, draagt Hennessy nu al meer dan 250 jaar aan kennis en expertise met zich mee. Een merk met flink wat geschiedenis, maar ook zeker een merk dat zich blijft ontwikkelen en meegaat met de tijd. Hennessy steunt de avant-garde kunst en werkt samen met unieke artiesten om prachtige edities cognac uit te brengen. Wist je dat Hennessy ook speciale edities heeft uitgebracht in samenwerking met de NBA? Er valt genoeg te ontdekken!

Over de herkomst

Hoe het begon

De historie begint bij Richard Hennessy, een Ier die als officier diende in het leger van Lodewijk XV. Hij richtte in 1765 het Hennessy cognac trading house op. Hennessy was vastberaden om het merk niet alleen op de eigen markt te lanceren, maar ook om internationale bekendheid te realiseren. Dit gebeurde al snel, toen in 1794 de allereerste verzending van Hennessy cognac in New York aankwam. In 1817 kreeg Richard Hennessy wel een hele speciale aanvraag. De prins van Wales was een echte cognac kenner en vroeg Hennessy om een ‘’very superior old pale’’ cognac te maken. Sindsdien is het begrip V.S.O.P ontstaan en dit gebruiken wij vandaag de dag nog steeds. De internationale bekendheid volgde snel. Hennessy cognac werd scheept naar Rusland, India, Australië en China. De cognac bereikte zelfs de uithoeken van Brazilië en Zanzibar. De achterkleinzoon van Hennessy, Maurice Hennessy, zorgde in 1865 voor een cognac classificatie. Deze bestond uit verschillende aantallen sterren om de verschillende kwaliteiten van cognac aan te duiden. In 1870 creëerde Maurice ook de eerst X.O cognac (Extra Old) van Hennessy. Als kers op de taart wordt in 1996 de ‘’Richard Hennessy’’ cognac gemaakt. Deze magnifieke blend is een ode aan 250 jaar historie, talent, kennis en expertise. Vandaag de dag heeft Hennessy een van de grootste verzamelingen cognac in de wereld. Wel meer dan 350,000 vaten die opgeslagen staan in 65 kelders. Deze grote inventaris is een erfenis van hun voorgangers, die ze al voor 200 jaar koesteren.

Smaak van Hennessy

Hennessy heeft een rijke en complexe smaak met zachte en ronde tonen van rijp fruit, vanille en eikenhout. Het heeft een lichte kruidigheid en ontwikkelt complexere smaken van gedroogd fruit en noten naarmate het langer in de mond blijft. De houten vaten geven de cognac zijn karakteristieke smaak van eikenhout, met een licht rokerige en vanille-achtige smaak. De afdronk is langdurig en zacht, met een warme en volle smaak. Over het algemeen wordt Hennessy beschouwd als een elegante en evenwichtige cognac, die zowel kenmerkend als aangenaam is.

Ingrediënten

Hennessy cognac wordt gemaakt van de speciaal geselecteerde druivensoorten Ugni Blanc en Colombard, die afkomstig zijn uit de Franse Cognac-regio. Deze druiven worden gefermenteerd om wijn te produceren, die vervolgens wordt gedistilleerd om een kleurloze en heldere eau-de-vie te verkrijgen. Deze eau-de-vie wordt vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten, waarbij de cognac zijn kenmerkende smaak en kleur ontwikkelt. Het hout van de vaten geeft de cognac ook een aantal van zijn smaken en aroma's, waaronder vanille, kaneel en kruidnagel. Naast de druiven en het hout van de vaten, worden er geen andere ingrediënten gebruikt in Hennessy cognac. De productie van cognac is sterk gereguleerd en er worden strikte regels gehandhaafd met betrekking tot de productie, de rijping en de kwaliteit van het eindproduct. Het proces van het maken van Hennessy cognac is een ambachtelijk proces dat vele jaren kan duren, van het planten van de druiven tot het bottelen van de uiteindelijke cognac. Elke fles Hennessy is het resultaat van vele jaren van toewijding, vakmanschap en expertise, en is een voorbeeld van de hoogste kwaliteit cognac die beschikbaar is.

Hennessy heeft in samenwerking met Nas een Limited Edition op de markt gebracht! Hennessy V.S. Hip Hop 50e x Nas Limited Edition: Een eerbetoon aan de fusie tussen Hennessy en hiphop, deze exclusieve release eert de 50e verjaardag van hiphop en de nalatenschap van Nas. De fles is gemaakt door Hennessy en is een meesterwerk voor verzamelaars, versierd met op de hiphopcultuur geïnspireerde details en de handtekening van Nas. Meer weten over deze speciale uitgave? Lees HIER snel verder!