Flügel
Shotje van Nederlandse bodem
Als je een shotje moet beschrijven, zal dat waarschijnlijk op een Flügel uitkomen. De naam lijkt Duits maar niets is minder waar. Flügel is een Nederlands merk. Het is erg populair in het uitgaansleven maar ook verkrijgbaar in de winkel. Zoals gezegd is Flügel een echt shotje. Het wordt verkocht in flesjes van 20 ml, wat een perfect formaat is om in één keer op te drinken. Je koopt het dan ook per doos. Elke flesje bevat een gele dop die precies groot genoeg zijn om op het puntje van je neus te leggen.
Over de herkomst
Hoe het begon
Zin in een shotje? Dan is het tijd voor een Flügel! Het iconische drankje werd in 1996 door vier Nederlanders bedacht. Tijdens een wintersport vakantie kwamen de vier op het idee om een toegankelijk drankje te maken. De Duitse naam legt de link met wintersport.
Naast wintersport is het drankje ook geliefd op de Nederlandse dansvloeren. Dat komt voornamelijk door de marketing en toegankelijkheid van het drankje. Elke kroeg of bar heeft wel een doos Flügel op voorraad.
Smaak van Flügel
Het merk staat bekend om de felrode kleur. Wodka vormt de basis van het drankje. Desondanks zit er 10% alcohol in, wat het prima drinkbaar maakt. Door de smaak is het een heerlijk shotje om de hele avond te nuttigen.
Volgens traditie hoor je een Flügel eerst op de bar te tikken, waarna je het dopje van het flesje haalt. Het gele dopje zet je op je neus en het flesje klem je tussen je tanden. Vervolgens drink je de Flügel in één haal op door je hoofd naar achteren te doen.
Ingrediënten
Flügel heeft een zoete, fruitige smaak die wordt verkregen door verschillende smaakstoffen toe te voegen. Het bevat bijvoorbeeld aroma's van rode vruchten zoals aardbeien, frambozen en kersen.
Alles wat je moet weten over gin
Het is moeilijk voor te stellen dat single malt whisky een relatief nieuwe whisky variant is. De productiemethode bestaat al eeuwen, maar was nooit in trek bij consumenten. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw meerdere Schotse distilleerderijen zich hieraan gingen wagen. De regels zijn simpel. Een single malt moet voor 100% uit gemoute gerst gemaakt worden. Het Engelse woord voor mout is dan ook malt. Het verwarrende is alleen dat het niet uit een enkele batch van mout gemaakt wordt. Een single malt whisky is uiteindelijk ook gewoon een blend van meerdere whisky’s. De voorwaarde is alleen wel dat de whisky’s uit dezelfde distilleerderij komen. Dat is waar het stukje ‘single’ in de naam single malt naar verwijst. Ondanks dat single malt whisky een blend van meerdere whisky’s is, zal je de kenmerkende eigenschappen van de distilleerderij terugproeven.
Hoe wordt gin gemaakt?
Voor de productie van single malt whisky heb je 3 hoofdingrediënten nodig. Elke single malt begint met gerst, water en gist. Elk ingrediënt heeft veel invloed op de uiteindelijke smaak. Deze whisky stijl wordt in batches gemaakt. De eerste handeling is het mouten van het gerst. Dit is essentieel om de nodige enzymen in het gerst te activeren. Zo onstaan er suikers en zetmeel, wat omgezet gaat worden in alcohol.
Alles wat je moet weten over gin
De geschiedenis van single malt whisky loopt parallel met dat van andere soorten whisky, tot aan het begin van de 20e eeuw. Dit waren de hoogtijdagen van de blended scotch whisky’s. De blended whisky’s hadden de Ierse en Amerikaanse varianten eruit geconcurreerd. Ook al waren dit Ierse varianten de kwalitatief betere whisky’s. Dankzij de efficiënte productiewijze, waren blended whisky’s veel goedkoper en voelden moderner aan.