Drambuie
The taste of Togetherness
De combinatie van gerijpte Schotse whisky, zeldzame Schotse heidehoning en aromatische kruiden en specerijen kan eenvoudig met ijs worden genoten. Als je echter zin hebt in iets anders dat net wat specialer aanvoelt, is Drambuie perfect in combinatie met koffie.


Over de herkomst
Hoe het begon
Drambuie vindt zijn oorsprong in Schotland, waar het verhaal begint met prins Charles Edward Stuart, ook wel bekend als Bonnie Prince Charlie. Volgens de legende schonk de prins een geheime elixer aan de clan MacKinnon als beloning voor hun hulp tijdens zijn verblijf in Skye in 1746. Dit elixer, dat oorspronkelijk uit Schotland stamt, vormde de basis van Drambuie. De naam "Drambuie" is afgeleid van de Schotse Gaelic-term 'An Dram Buidheach', wat 'de vreugdevolle drank' betekent. Malcolm MacKinnon en Eleanor Ross richtten in 1914 het bedrijf Drambuie Liquor Company LTD op en begonnen ambitieuze plannen voor export. Drambuie overleefde de Wereldoorlogen en de drooglegging in de Verenigde Staten. 100 jaar later werd het recept van Drambuie overgedragen van het ene familiebedrijf naar het andere toen William Grant & Sons het merk verwierf. Sinds de overdracht wordt het recept bewaard in een kluis in een mengfaciliteit bij Glasgow.


Smaak van Drambuie
Drambuie heeft een unieke, zoete smaak die wordt gecreëerd door de combinatie van whisky en een mix van kruiden, specerijen en honing. Het heeft een complexe smaak met hints van kruiden, kruidnagel, heidehoning en een vleugje rokerigheid van de Schotse whisky.
Drambuie wordt vaak puur gedronken, maar het wordt ook gebruikt als een smaakvolle toevoeging aan verschillende cocktails, zoals de klassieke "Rusty Nail", waarin het wordt gemengd met Schotse whisky.


Ingrediënten
De exacte ingrediënten van Drambuie zijn geheim, maar het is algemeen bekend dat het hoofdingrediënt Schotse whisky is, die wordt gemengd met een geheime combinatie van kruiden, heidehoning, kruiden en specerijen. Enkele van de waargenomen smaken zijn onder meer saffraan, nootmuskaat, anijs en peper. Dit geheime recept is door de eeuwen heen bewaard gebleven en is een belangrijk onderdeel geworden van de identiteit van Drambuie.
Drambuie is door de jaren heen uitgegroeid tot een bekend en gerespecteerd merk in de wereld van likeuren en blijft geliefd bij liefhebbers van Schotse whisky en likeuren.
Alles wat je moet weten over gin
Het is moeilijk voor te stellen dat single malt whisky een relatief nieuwe whisky variant is. De productiemethode bestaat al eeuwen, maar was nooit in trek bij consumenten. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw meerdere Schotse distilleerderijen zich hieraan gingen wagen. De regels zijn simpel. Een single malt moet voor 100% uit gemoute gerst gemaakt worden. Het Engelse woord voor mout is dan ook malt. Het verwarrende is alleen dat het niet uit een enkele batch van mout gemaakt wordt. Een single malt whisky is uiteindelijk ook gewoon een blend van meerdere whisky’s. De voorwaarde is alleen wel dat de whisky’s uit dezelfde distilleerderij komen. Dat is waar het stukje ‘single’ in de naam single malt naar verwijst. Ondanks dat single malt whisky een blend van meerdere whisky’s is, zal je de kenmerkende eigenschappen van de distilleerderij terugproeven.
Hoe wordt gin gemaakt?
Voor de productie van single malt whisky heb je 3 hoofdingrediënten nodig. Elke single malt begint met gerst, water en gist. Elk ingrediënt heeft veel invloed op de uiteindelijke smaak. Deze whisky stijl wordt in batches gemaakt. De eerste handeling is het mouten van het gerst. Dit is essentieel om de nodige enzymen in het gerst te activeren. Zo onstaan er suikers en zetmeel, wat omgezet gaat worden in alcohol.
Alles wat je moet weten over gin
De geschiedenis van single malt whisky loopt parallel met dat van andere soorten whisky, tot aan het begin van de 20e eeuw. Dit waren de hoogtijdagen van de blended scotch whisky’s. De blended whisky’s hadden de Ierse en Amerikaanse varianten eruit geconcurreerd. Ook al waren dit Ierse varianten de kwalitatief betere whisky’s. Dankzij de efficiënte productiewijze, waren blended whisky’s veel goedkoper en voelden moderner aan.