The Dalmore

Schotse Single Malt

The Dalmore, het toonbeeld van verfijning en ambacht, betovert whiskyliefhebbers met zijn onderscheidende smaakprofielen en eeuwenoude erfgoed, waardoor elke druppel een tijdloos genot is dat de zintuigen streelt.

Over de herkomst

Hoe het begon

De legende van The Dalmore gaat terug tot 1263. Het stamhoofd van de Mackenzie clan, Colin van Kintail, redde in 1263 koning Alexander III van Schotland van een hert dat hem aanviel, door het hert te doden met gebruik van maar één pijl. De koning was zo dankbaar dat hij hem het recht schonk om de 12-puntige Royal Stag als familiewapen van de Mackenzie clan te gebruiken. In 1839 werd The Dalmore Destilleerderij opgericht door Alexander Matheson. Na 28 jaar, in 1878, namen Andrew en Charles Mackenzie het over. Als leden van de Mackenzie clan brachten zij het 12-puntige Royal Stag embleem in het bedrijf. Sindsdien is dit het symbool voor The Dalmore. Tot 1960 was het bedrijf van de Mackenzie familie, daarna werd het overgenomen door één van The Dalmore’s grootste klanten, Whyte & Mackay. Tot 1917 liep de destilleerderij redelijk soepel, tot de Britse Royal Navy naast de distilleerderij diepzeemijnen ging produceren. Door een mijnontploffing in 1920 werd een groot deel van de distilleerderij verwoest.

Smaak van The Dalmore

The Dalmore whisky staat bekend om zijn rijke, complexe smaak met tonen van chocolade, sinaasappel, kruiden en een vleugje zoetheid, wat resulteert in een weelderige en bevredigende whisky-ervaring.

De The Dalmore destilleerderij is in Alness gevestigd, een stadje in de Schotse Hooglanden in de buurt van Inverness, uitkijkend over het beroemde ‘Black Isle’. De The Dalmore destilleerderij gebruikt het water van rivier de Averon, waarvan de riviermonding in de buurt van de destilleerderij ligt. Door de locatie van destilleerderij en zijn zacht en bloemige smaak, kwalificeert het zich als een Highland malt. Alle The Dalmore producten worden in twee verschillende vaten gerijpt. Ze worden gerijpt in Amerikaanse witte eiken bourbonvaten en exclusief gerijpte sherryvaten van Gonzalez Byass, waar eerst 30 jaar oude Matusalem Oloroso Sherry in heeft gezeten. Deze vaten zijn exclusief voor de The Dalmore destilleerderij. Elke sherryvat is geselecteerd door meester-distilleerder Richard Paterson, wie al meer dan 50 jaar betrokken is bij The Dalmore. Zijn kennis van zeldzame en kostbare vaten zorgde voor iconisch baanbrekende smaken voor de The Dalmore whisky’s, die een standaard hebben gezet in Single Malt Whisky. De sherryvaten geven de whisky een diep koperen kleur en de smaak van amandelen, kaneel, gember en citrusvrucht. De bourbonvaten zorgen er voor dat de whisky tonen van vanille, specerijen, honing en tropische vruchten krijgt.

Ingrediënten

De ingrediënten van The Dalmore whisky zijn gerst, water en gist. Gerst wordt gebruikt als de belangrijkste graansoort voor de productie van whisky. Water speelt een essentiële rol in het mashen, gisten en verdunnen van de whisky, terwijl gist zorgt voor de fermentatie van de suikers in de gerst, wat leidt tot de productie van alcohol.

Voor een lange tijd richtte The Dalmore zich alleen maar op 12 jaar oude whisky, maar de laatste jaren hebben ze het assortiment uitgebreid met 15, 18 en 25 jaar oude whisky’s. Ook hebben ze specialiteiten zoals King Alexander III en Ciger Malt.

go beyond the bottle

De lekkerste cocktailrecepten met Gin Mare

Maremory

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!

Gin Mare Mai Tai

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!