Chivas Regal

Marktleider van blended scotch whisky

De Chivas brothers begonnen te experimenteren met enkele aged whisky's in de kelder van de winkel in Aberdeen. De creatie van blended scotch whisky door James en John Chivas veranderde hun leven voorgoed. Lees meer over het verhaal van hoe Chivas Regal de marktleider werd op het gebied van scotch whisky.

Over de herkomst

Hoe het begon

Het verhaal van de wereldberoemde whiskymerk Chivas Regal begon in de 19e eeuw. Toen James en John Chivas in 1836 hun dorp verlieten om werk te zoeken in de stad Aberdeen. John vond een baan bij een groothandelszaak en James werkte bij een speciaalzaak in wijn en sterke drank. James kwam in aanraking met een wereld vol verschillende smaken en geuren, alles leek mogelijk voor James. Met zijn talent en interesse kreeg hij al snel de reputatie het onverkrijgbare te bemachtigen. De Chivas brothers namen de zaak over en begon aan een traditie van het rijpen van whisky's in hun kelder onder hun bedrijf. Ze begonnen te experimenteren door verschillende aged whisky's te blenden omdat hun klanten een zachtere en rijkere whisky eisten, de blended whisky is dus uitgevonden. De premium whisky van Chivas Brothers was een groot succes en werd verkocht in veel landen. James Chivas kreeg in 1843 een koninklijk bevel van Koningin Victoria waarmee hij hofleverancier werd van de koninklijke familie. Tegen 1895 waren zowel James als John, evenals James' zoon Alexander, de laatste van de Chivas-lijn, gestorven. Alexander Smith, de rechterhand van Alexander Chivas' en vervolgens meesterblender Charles Stewart Howard nam Chivas Brothers over. Howard besloot een eerbetoon te brengen aan de Chivas broers met een moutrijk recept en lanceerde Chivas Regal als een 25 jaar oude whisky in 1909. Het werd 's werelds eerste luxe whisky, omdat er in die tijd niets vergelijkbaars op de markt was. Als het gaat om het vertellen van het verhaal van Chivas Regal, is Strathisla het laatste stukje van de puzzel. Lange tijd bestond de basis van Chivas Regal uit de prachtige single malt Strathisla. Deze distilleerderij is sinds 1950 ook eigendom van de Chivas Brothers en wordt gebruikt als de thuisbasis voor Chivas Regal. Tegenwoordig is het assortiment uitgebreid met Chivas Regal 12 years, Chivas Regal 18 years en Chivas Regal 25 years. Er is ook Chivas Regal Extra, dat een groter aandeel sherryvaten bevat en Chivas Regal Mizunara, de eerste Schotse whisky ter wereld die gerijpt is op Japans eikenhout. Verder zijn er nog limited editions en exclusieve marktproducten verkrijgbaar, bijvoorbeeld Chivas Regal XV, een 15 jaar oude blend die is gerijpt in vaten die voorheen Grande Champagne Cognac bevatten.

Smaak van Chivas Regal

Chivas Regal is een Schotse blended whisky die bekend staat om zijn zachte en volle smaak. De smaak wordt over het algemeen omschreven als rijk en complex, met tonen van honing, vanille, karamel en fruitige aroma's zoals appel en peer. Het heeft ook een subtiele kruidige en rokerige ondertoon, wat bijdraagt aan de diepte en complexiteit van de smaak. Over het algemeen wordt Chivas Regal beschouwd als een zeer gebalanceerde whisky met een lange en zachte afdronk.

Ingrediënten

Chivas Regal is een blended whisky die wordt gemaakt door het mengen van verschillende single malt en graanwhisky's. De precieze ingrediënten en verhoudingen kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke blend en het distillatieproces dat wordt gebruikt om deze te maken. Echter, enkele van de ingrediënten die vaak voorkomen in Chivas Regal zijn gerstemout, maïs, tarwe, gist en water. Het precieze recept van Chivas Regal is een goed bewaard geheim en kan variëren afhankelijk van de blend en de distilleerderij.

go beyond the bottle

De lekkerste cocktailrecepten met Gin Mare

Maremory

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!

Gin Mare Mai Tai

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!