Bols

's Werelds eerste cocktail merk

Bols, wie kent dit merk nou niet? Dit te gekke merk maakt verschillende likeuren om de perfecte cocktail te maken. Bols omvat 40 unieke smaken, onderverdeeld in maar liefst zes groepen: citrus, boomgaard, tropisch, bessen, verwennerij en kruiden.

Over de herkomst

Hoe het begon

Het verhaal van Bols begint bij Lucas Bols, zo’n 445 jaar geleden. In 1575 richt de familie Bos hun distilleerderij ’t Lootsje op aan de Rozengracht in Amsterdam. Hier beginnen ze met het distilleren van likeuren. De eerste smaken zijn komijn, kardemom en sinaasappel. Oef, krijg jij al dorst? Lucas Bols, geboren in 1652 is verantwoordelijk voor een grote uitbouw van de distilleerderij tot een internationaal bedrijf. De originele recepten worden doorgegeven van Meester Distilleerder op Meester Distilleerder en aangepast naar de hedendaagse smaken. Waar we in Nederland de Gouden Eeuw kenden, werd Amsterdam een belangrijke handelsstad. We importeerden veel zaden, kruiden, specerijen en vruchten. Sindsdien was het voor Lucas Bols veel makkelijker om hoofwaardige en natuurlijke ingrediënten voor de jenevers en likeuren te gebruiken. Hij gaf ook de aanzet tot de wereldwijde distributie van de Bols likeuren via de VOC. Lucas Bols overlijdt in 1719.

Smaak van Bols

Bols omvat 40 unieke smaken, onderverdeeld in maar liefst zes groepen: citrus, boomgaard, tropisch, bessen, verwennerij en kruiden. De Bols likeuren zijn geïnspireerd op 400 jaar oude technieken en recepten en aangepast naar de smaak van vandaag. Heerlijk met natuurlijke ingrediënten en dat proef je.

Ingrediënten

Bols kent verschillende processen om hun heerlijke likeuren te maken. Eerst gaan de kruiden voor een bepaalde tijd geweekt in alcohol. Dit extract wordt ook wel tinctuur genoemd, omdat het ook de smaken, aroma’s en kleur van de ingrediënten aanneemt. Dit is één manier om aan een lekkere likeur te komen. Een andere manier is distillatie. De distillatie van de Bols likeuren is een oude extractiemethode. De smaakstoffen worden namelijk verkregen door de distillatie. Tijdens de distillatie worden de kruiden en schillen geweekt in een ketel gevuld met alcohol en water. Dit mengsel wordt verwarmd tot de vloeistof verdampt en condenseert. Tijdens het verdampen onttrekt de alcohol vele essentiële oliën uit de kruiden. Hierdoor ontstaat een kleurloos extract. Zo wordt de Bols cacao gemaakt van cacaobonen wat wordt gedistilleerd en zo kreeg deze likeur een witte kleur. Ten slotte worden de aroma-extracten gemengd met andere ingrediënten zoals water (en soms zelfs een beetje suiker). Hierna gaan de ingrediënten ‘huwen’, oftewel rusten zodat ze met elkaar kunnen samensmelten. Pas als het laboratoriumteam van Lucas Bols zijn definitieve goedkeuring heeft gegeven, is het product klaar om gebotteld en verscheept te worden.

go beyond the bottle

De lekkerste cocktailrecepten met Gin Mare

Maremory

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!

Gin Mare Mai Tai

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!