Black Tomato Gin
Nederlandse gin
Black Tomato Gin is gemaakt in de authentieke haven van Bruinisse, een klein vissersdorpje met een lange traditie van de mosselvisserij. De distilleerderij ligt aan het heldere wateren van de Oosterschelde, het grootste nationale park van Nederland.
Over de herkomst
Hoe het begon
Black Tomato Gin is een premium, Nederlandse gin. De eerste gin ter wereld die gedistilleerd is uit zwarte tomaten. Huh? Ja, dit bestaat écht! De tomaten zijn met de hand gekweekte zwarte tomaten uit Sicilië. Een paar druppels zoutwater uit de Oosterschelde (het grootste natuurgebied van Nederland) en een vleugje jeneverbes erbij en klaar! De combinatie van de tomaat en het zoutwater creëert een heerlijke smaak. Hierdoor ontstaat er een mooie balans tussen zoet en hartig. De gin wordt gedistilleerd in één van de oudste familiedistilleerderijen van Nederland. Deze distilleerderij is opgericht in 1777 en staat bekend om zijn traditie en hoogstaand vakmanschap. Al meer dan 225 jaar worden in de distilleerderij in Schiedam de eigen jenevers en gins in kleine koperen potten gedistilleerd.
Smaak van Black Tomato Gin
Black Tomato Gin is van Nederlandse bodem en gemaakt van biologische zwarte tomaten die worden gekweekt in Italië. Een gin met een unieke smaak. De gin heeft een heldere neus van tomaat en een mooie volle, zachte en ronde smaak. Maak een heerlijke Gin & Tonic met Black Tomato Gin en Double Dutch Tonic of ga voor een cocktail zoals bijvoorbeeld onze “Black Snapper” met Black Tomato Gin en een verse tomatensap.
Ingrediënten
Laten we het eens hebben over de ingrediënten. Want dat is niet onbelangrijk. De smaak is een explosie van verschillende fruitsoorten. Rijpe rozebottels en witte peper, met op de achtergrond iets licht rokerigs en het zilte van zeekraal. Smaak blijft lang en lekker hangen en veranderd langzaam naar licht gerookte, zoete tomaat. Hmm, klinkt sappig!
Alles wat je moet weten over gin
Het is moeilijk voor te stellen dat single malt whisky een relatief nieuwe whisky variant is. De productiemethode bestaat al eeuwen, maar was nooit in trek bij consumenten. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw meerdere Schotse distilleerderijen zich hieraan gingen wagen. De regels zijn simpel. Een single malt moet voor 100% uit gemoute gerst gemaakt worden. Het Engelse woord voor mout is dan ook malt. Het verwarrende is alleen dat het niet uit een enkele batch van mout gemaakt wordt. Een single malt whisky is uiteindelijk ook gewoon een blend van meerdere whisky’s. De voorwaarde is alleen wel dat de whisky’s uit dezelfde distilleerderij komen. Dat is waar het stukje ‘single’ in de naam single malt naar verwijst. Ondanks dat single malt whisky een blend van meerdere whisky’s is, zal je de kenmerkende eigenschappen van de distilleerderij terugproeven.
Hoe wordt gin gemaakt?
Voor de productie van single malt whisky heb je 3 hoofdingrediënten nodig. Elke single malt begint met gerst, water en gist. Elk ingrediënt heeft veel invloed op de uiteindelijke smaak. Deze whisky stijl wordt in batches gemaakt. De eerste handeling is het mouten van het gerst. Dit is essentieel om de nodige enzymen in het gerst te activeren. Zo onstaan er suikers en zetmeel, wat omgezet gaat worden in alcohol.
Alles wat je moet weten over gin
De geschiedenis van single malt whisky loopt parallel met dat van andere soorten whisky, tot aan het begin van de 20e eeuw. Dit waren de hoogtijdagen van de blended scotch whisky’s. De blended whisky’s hadden de Ierse en Amerikaanse varianten eruit geconcurreerd. Ook al waren dit Ierse varianten de kwalitatief betere whisky’s. Dankzij de efficiënte productiewijze, waren blended whisky’s veel goedkoper en voelden moderner aan.