Benriach

Een distillatie op maat

De distilleerderij van Benriach heeft een buitengewone manier weten te maken van whisky produceren, namelijk in drie stijlen Scotch whisky: classic unpeated, non-peated (oftewel: niet geturfd en geturfd) en drievoudig gedistilleerde Malts. Het op maat gemaakte distillatieproces zorgt ervoor dat het fruitige karakter van Benriach wordt versterkt. De stills worden langzaam gedraaid, waardoor het ‘hart’ wordt versterkt in de smaak en het maximale niveau van de esters wordt bereikt om de fruittonen naar boven te laten komen.

Speyside, Schotland

Five Layers of Flavour

Elke fase van Benriach’s whisky productieproces is uniek ontworpen om een gelaagde en karaktervolle Single Malt te leveren dat het merk onderscheidt. De four water mash en de langzame en verantwoorde distilleerstijl zorgen voor een drank van hoge kwaliteit, die klaar is om de diverse smaken uit de eclectische selectie van vaten aan te nemen. De vaten, afkomstig van over de hele wereld en teruggebracht naar Speyside, stellen Master Blender Rachel Barrie in staat om als geen ander smaakmogelijkheden te creëren. Ontdek hoe Benriach wordt gemaakt; een zeldzame parel van een Speyside Single Malt.

Het begint allemaal met water

De robuuste Benriach distilleerderij haalt het water uit de mineraalrijke, ondergrondse watervoerende laag die diep onder het terrein van de distilleerderij ligt. Tijdens het mashen - het proces dat het zetmeel van de gerst omzet in vergistbare suiker – gebruikt Benriach vier batches van het mineraalrijke water, in plaats van de gebruikelijke drie. Dit duurt langer, maar zorgt ervoor dat de maximale zoetheid uit de gerst kan worden gehaald. Dit wordt een ‘four water mash’ genoemd.

Fermentatie is de volgende stap in het productieproces. Er wordt gist aan het beslag toegevoegd met vier wateren om de wash te creëren; een bierachtig product dat klaar is voor destillatie. Het hoge niveau van zoetheid van de gerst, naast de mineraalrijke zuiverheid van het water, stelt Benriach in staat om een fruitige wash te creëren. Dit helpt om de overvloed aan noten van boomgaardfruit open te zetten, wat Benriach uniek maakt.

In de warehouses van Benriach ligt één van de meest eclectische vatselecties die in Schotland te vinden zijn. De ‘sleeping beauties’ - zoals ze vaak worden genoemd - komen van over de hele wereld, waardoor Benriach op creatieve wijze de smaakmogelijkheden van Speyside Single Malt kan opnemen. Deze uitzonderlijke selectie stelt Benriach in staat om whisky’s te creëren met een rijke en diverse connectie van verschillende soorten vaten. Er wordt gebruik gemaakt van drie vaten in de 10 en 12 jaar oude whisky’s en vier vaten in de oude en zeldzame whisky’s.

Doordrenkt in traditie

Benriach is één van de slechts twee overgebleven distilleerderijen in Speyside om whisky te distilleren met behulp van gemoute gerst uit zijn eigen floor malting. Dit is een traditie die wordt behouden sinds de oprichting van de distilleerderij door John Duff in 1898. Gedurende het grootste deel van het jaar zoekt Benriach de Schotse gerst in Speyside om Benriach whisky te maken, maar elk jaar komt er voor één maand lokale Schotse gerst binnen. Dan wordt de klassieke traditie van het malmen van de gerst voortgezet, waarbij er met de hand de malting wordt uitgevoerd. Dit wordt ‘Malting Season’ genoemd.

Master Blender Dr. Rachel Barrie

Rachel Barrie is lid van de Hall of Fame van Whisky Magazine en één van de meest gerenommeerde en begaafde Master Blenders in de industrie. Ze brengt meer dan een kwart eeuw ervaring in Scotch whisky naar de Benriach distilleerderij. Met drie Speyside stijlen van whisky en een eclectische verzameling vaten om mee te werken, heeft Rachel een uitzonderlijk palet van smaken om te verkennen en tot leven te brengen in Benriach. Het is haar expertise waar we op vertrouwen om Benriach’s rijk gelaagde Single Malts te maken.

Ingrediënten

Met ingrediënten zoals basilicum, arbequina olijven, tijm en rozemarijn, opent Gin Mare de deur naar een wereld van unieke smaakbeleving. Deze botanicals en het complexe distillatieproces onderscheiden deze premium gin van traditionele gins en maken hem zeker het proberen waard.

Er zijn eigenlijk maar twee varianten van Gin Mare. De originele variant, zoals we deze allemaal kennen, komt in verschillende formaten en in combinatie sets met glazen of een Gin Mare lantaarn. Naast deze originele variant, wordt er nog de Gin Mare Capri gemaakt.

go beyond the bottle

De lekkerste cocktailrecepten met Gin Mare

Maremory

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!

Gin Mare Mai Tai

Een heerlijk warm drankje voor een koude winteravond!