Likeur

Likeuren

Bestel likeuren bij Topdrinks en geniet daarmee van ons exclusief en breed aanbod aan likeuren. Onze producten worden de volgende dag bezorgd wanneer je voor 21:30 uur besteld. En het wordt discreet en veilig afgeleverd!

668 producten

Van hoog naar laag sorteren

1-24 of 668 results

Producten 1 tot 24 van 668 in totaal

Voordelen van likeuren online bestellen bij Topdrinks

Likeuren combineren zowel smaken als technieken in hun bereiding, om een van de meest gevarieerde dranken te worden. Deze neemt het beste van elk van de regio's waarin het aankomt, om zich telkens weer op een nieuwe manier te presenteren. Het resulteert in een subliem genot, dat erin slaagt om al diegenen te verleiden die weten hoe ze van een goed drankje moeten genieten.

Een zoete verleiding

Likeuren zijn er in alle soorten en maten, gebaseerd op de lekkerste ingrediënten vanuit de natuur. Of je nou van een fruitige Mediterraanse likeur houdt of liever een stevige kruidenbitter uit Noord-Europa. Met lekkere likeuren vind je altijd wat je zoekt.

Eigenlijk zijn likeuren gewoonweg fascinerend, met een zoet, romig en aantrekkelijk karakter worden ze een onverslaanbare verleiding, vooral wanneer ze vakkundig worden gecombineerd in een voortreffelijke cocktail. Likeuren bieden zo'n breed scala aan variëteiten, met smaken en aroma's die zelfs de meest veeleisende weten te verleiden. Het maakt niet uit of u de voorkeur geeft aan citrussmaak, geneigd bent tot bloemige noten of dat u een verstokte koffieliefhebber bent, u kunt altijd een likeur vinden die past bij uw voorkeuren, die een speciaal tintje geeft aan uw avonden en die uw zintuigen verovert.

De geschiedenis van likeuren

Het woord Likeur komt van het Latijnse liquifacere, wat "oplossen of smelten" betekent. Deze uitdrukking komt voort uit het proces van hoe dit soort dranken wordt uitgewerkt, met behulp van neutrale alcoholische basen die zijn gearomatiseerd met meerdere ingrediënten zoals fruit, kruiden of specerijen. Het is echter pas in 1755 dat deze naam voorkomt in een pamflet geschreven door de alchemist Poncelet.

Likeuren maken al eeuwenlang deel uit van de wereld en werden oorspronkelijk gemaakt als kruidendrank voor medicinale doeleinden in kloosters in heel Europa. In de 13de eeuw begon de drank aan belang te winnen bij de alchemist Arnaud de Villeneuve die een artikel schreef over de verschillende destillatietechnieken. Zo werd een drankje uitgewerkt waaraan grote genezende krachten verbonden waren, een eau-de-vie of levenswater, ook wel "la quinte essence" genoemd, het vijfde element dat als een geschenk uit de Hemel werd gestuurd.

De praktijk van de kloosters om infusies te maken op basis van meerdere ingrediënten om ziekten te genezen, ging al snel samen met de nieuwe kennis van het mengen van het distillaat met verschillende soorten fruit, specerijen, kruiden en schors. Dit gaf aanleiding tot deze op alcohol gebaseerde elixers, hoewel ze tegen die tijd nog steeds een bittere smaak hadden.

Met de ontdekking van Amerika, die de komst van nieuwe specerijen en exotische vruchten tegen toegankelijker prijzen en het verschijnen van suikerriet bracht, konden deze dranken een nieuw karakter krijgen, vooral dankzij de Nederlanders.

De distilleerderij in Nederland was een zeer belangrijke industrie. Toen ze begonnen met het binnenhalen van bittere sinaasappels uit Curaçao, en ze deze om praktische redenen in alcohol conserveerden, ontdekten ze dat dit niet alleen hun conservering toestond, maar ook hun smaak aan het distillaat gaf. Door dit te combineren met rietsuiker en het her-distilleren van de drank is het gelukt om een zeer aangenaam product te verkrijgen.

Na de uitvinding van de sinaasappellikeur, die een groot succes was, gingen ze over tot het maken van andere soorten likeur, waarbij ze verschillende smaken mengden om nieuwe dranken te creëren. Zo werden de Nederlanders de uitvinders van zoete likeuren.

Deze prachtige uitvinding heeft zich over heel Europa verspreidt. Elke natie maakt zijn eigen stijlen en breidt het aanbod van smaken uit, waardoor het een zeer gewaardeerd drankje wordt door het publiek.

Waar worden likeuren van gemaakt?

De basis van likeuren

Likeuren worden gemaakt met behulp van een neutraal distillaat als basis, voornamelijk brandewijn, omdat het de toevoeging van nieuwe smaken mogelijk maakt zonder dat de basisdrank de harmonie van de smaken verstoort. Sommige likeuren worden echter gemaakt met sterkere destillaten zoals whisky.

De sterke aroma's van likeuren

Er zijn talloze soorten likeuren in de wereld, omdat ze kunnen worden gemaakt met een breed scala aan smaken, die elk de drank zijn smaak en aroma geven. Ingrediënten zoals fruit, noten, specerijen, kruiden en crèmes kunnen worden gebruikt en gemengd om likeuren van verschillende smaken te maken.

Likeuren met een zoete smaak

Een belangrijk kenmerk van de likeuren dat hen onderscheidt van andere destillaten, is hun zoetheid. Hoewel veel smaken op zich al zoet zijn, moeten de meeste likeuren worden gezoet door toevoeging van een ander ingrediënt, voornamelijk suiker of honing. 

Extra toevoegingen aan likeuren

Sommige likeuren hebben een natuurlijke kleur die wordt verkregen uit het mengsel van ingrediënten die in hun productie worden gebruikt, maar in veel gevallen wordt de kleur bereikt met het gebruik van kleurstoffen om meer persoonlijkheid aan de drank te geven. Er kunnen ook andere elementen worden toegevoegd, zoals in het geval van Goldschlager, dat kleine goudvlokken bevat. 

Ontwikkeling van likeuren

Het verkrijgen van het distillaat

Deze fase is fundamenteel voor de uitwerking van de likeuren, aangezien het distillaat het basisdoek is waar de zoete likeur zal werken. Het distillaat moet niet alleen het alcoholgehalte leveren, maar het moet ook in harmonie zijn met de smaak die in het eindproduct wordt gezocht, dus meestal wordt een neutraal distillaat gebruikt.

Maceratie

Deze methode maakt het mogelijk om te profiteren van de aroma's en smaken van de ingrediënten, zonder gebruik te maken van warmte, zodat hun eigen kenmerken niet worden gewijzigd. Het wordt gedaan door het plaatsen van het aroma aan maceraat totdat het zijn etherische oliën en het distillaat absorbeert zijn smaken en aroma's. Dit proces kan tot een jaar duren, het verkrijgen van wat men "tinctuur" noemt.

Infusie

In het geval van likeuren op basis van fruit, wordt een infusie gemaakt om de smaken te verkrijgen die deze hebben. Door ze in de alcohol te plaatsen, mogen ze weken tot ze hun essentiële oliën vrijgeven. Alleen in tegenstelling tot de maceratie wordt het basisdistillaat verwarmd, soms voor meerdere dagen, waardoor de drank sneller zijn smaak, aroma en kleur krijgt.

Filteren

Om sommige likeuren, vooral die op basis van planten, uit te werken, wordt een filterproces uitgevoerd met behulp van een voor dit doel ontworpen apparaat, vergelijkbaar met een koffiefilter. De aroma-ingrediënten worden bovenop de machine geplaatst, terwijl het distillaat aan de basis wordt geplaatst. Deze wordt vervolgens opgepompt, warm of koud, waardoor de smaken van het gekozen ingrediënt worden geabsorbeerd. Het verkregen resultaat wordt extract genoemd.

Mengen

De meeste likeuren zijn samengesteld, dus de verkregen drank wordt later met andere gemengd, zodat een complexer smaakprofiel wordt bereikt. Op dit moment worden ook zoetstoffen en kleurstoffen toegevoegd als ze worden gebruikt.

Opslag

Sommige likeuren ondergaan een kortstondig verouderingsproces, hoewel meestal de likeur, eenmaal gemengd en gezoet, direct wordt gebotteld.

Welke soorten likeur zijn er?

Vruchtenlikeur

Op basis van fruit is er een grote verscheidenheid aan likeuren, waarbij voornamelijk natuurlijk zoet fruit wordt gebruikt. De meest populaire fruitlikeuren zijn: 

  • Crème de cassis: zwarte bessenlikeur
  • Cherry heering: kersenlikeur
  • Luxardo Maraschino: Italiaanse kersenlikeur
  • Chambord: frambozenlikeur
  • Midori: Japanse groene meloenlikeur
  • Sloe gin: een gin op basis van sloepbessen
  • Campari: fruit- en kruidenlikeur

Citrusvruchtenlikeur

Deze likeuren profiteren van de intense smaken en aroma's van citrusvruchten, waarbij in dit geval extra zoetstoffen nodig zijn. De volgende likeuren vallen op:

  • Curaçao: bittere sinaasappeldrank
  • Grand Marnier: erkend merk, vergelijkbaar met Curaçao
  • Triple Sec: oranje likeur, droger dan Curaçao
  • Cointreau: populair merk van Triple Sec
  • Limoncello: Italiaanse citroenlikeur

Koffielikeur

Ze gebruiken mengsels van hoogwaardige koffiebonen om een sublieme smaak in de drank te verkrijgen. Ze zijn gezoet en bevatten soms andere smaken om zoetere mengsels te maken. Hieronder vallen:

  • Kahlua: koffielikeur
  • Patron XO Cafe: koffielikeur op basis van tequila

Chocoladelikeur

De categorie likeuren op basis van chocolade is op zijn beurt weer onderverdeeld in drie soorten:

  • Chocolade likeur: voornamelijk op smaak gebracht met chocolade
  • Romige chocoladelikeur: romig en chocoladeachtig
  • Crème de Cacao: zoete likeur met een stroperige textuur, met een intense chocolade- en cacaosmaak 

Droge vruchtenlikeur

Met meer aardse smaken hebben deze likeuren een aangename balans van zoetheid en een zeer aangenaam aroma. De belangrijkste likeuren in deze categorie zijn:

  • Amaretto: Italiaanse amandellikeur
  • Frangelico: geroosterde hazelnotenlikeur

Kruidenbitters en bloemenlikeur

Deze likeuren hebben een breed boeket dat uiterst aangenaam is in combinatie met de zoetheid van de drank. De meest herkende zijn:

  • Chartreuse: likeur met 130 kruiden, op basis van brandewijn.
  • Galiano: kruidenlikeur, vruchten en bloemen, met vanille noten
  • Benedictine: kruidenlikeur
  • Drambuie: kruidenlikeur gemaakt van scotch
  • Crème de Violette: violette likeur
  • St. Germain: vlierbloemenlikeur
  • Anisette: anijslikeur
  • Goldschlager: kaneellikeur, met goudvlokken
  • Fireball: kaneellikeur met whiskybasis